site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Avrasya Sirki Cumartesi ve Pazar Günü Selçuk’ta

Avrasya Sirki Cumartesi ve Pazar Günü Selçuk’ta
18.02.2015
A+
A-

selcuk

Türkiye’nin İlk Uluslararası Sirki Olan ‘Avrasya Sirki’ Selçuk’ta

Selçuk Belediyesi’nin katkılarıyla Cumhuriyet Mahallesi, Yüzme Havuzu karşısındaki alana kurulacak olan Uluslararası Avrasya Sirki, 21-22 Şubat Cumartesi ve Pazar günü, gündüz saat; 13.00’de, 14.30’da ve 16.00’da, akşam; 19.00’da 2000 kişilik ısıtmalı sirk çadırında gösterilerini sunacak.

Yok olmaya yüz tutan geleneksel seyirlik sanatlarımızı halka tanıtmak için yola çıkan Sirk Topluluğu, İp canbazlığı, Parendebazlık, Ateşbazlık, Akrobatlık, Kılıçbazlık gibi ‘Somut Olmayan Kültürel Miras’ kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, palyaçolar, sihirbazlar ve birbirinden eğlenceli gösterileriyle gittiği her yerde özellikle çocukların ve ailelerin yoğun ilgisiyle karşılaşıyor.

SİRK SANATLARI ANADOLUNUN ÖZ KÜLTÜR MİRASIDIR

Türkiye’nin ilk sirkinin kurucusu olan Servet Yalçın açıklamasında; “Bize, binyıllara varan bir kültür birikiminden miras kalan geleneksel gösteri sanatçıları ve ip canbazları, tamamen gerçek kahramanlardan oluşan bir eğlence kültürünün baş aktörleriydi. Onlar aslında yaşamımızın gizli kahramanları, isimsiz emekçileriydiler. Canıyla oynayarak cesaretin, özgüvenin, azmin ve sabrın sembolü olan bu gerçek kahramanlar, 15. Yüzyıldan itibaren Avrupa’nın birçok kentinde yaptıkları gösterilerle, bugünkü dünya sirklerinin oluşmasına da çok büyük katkılar sağlamışlardır. Modern sirklerde uygulanan birçok gösterinin kökeni kadim Anadolu Uygarlıkları ve Osmanlı şenliklerdir” dedi.

GEÇMİŞLE GELECEĞİ BİRBİRİNE SANATLA BAĞLAYAN KÜLTÜREL BİR KÖPRÜ

Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu tiyatro sanatçısı Servet Yalçın, “Anadolu Uygarlıklarından ve halk şenliklerinden gösteri sanatlarımıza aktarılan çok önemli seyirlik unsurlar vardır. İp canbazlığı gibi sirk sanatları bu seyirlik unsurların başında gelir. Bu sanatlarımız, canbazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu’yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970’li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan “Seyirlik Sanatları Gösterisi” modern toplumda geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir” dedi.

Servet Yalçın açıklamasında, “Selçuk halkı, sirk sanatları ile ilk kez 2008 yılında, Avrasya Sirkinin Selçuk’a gelmesi ile tanışmıştır. Ancak sirk sanatları bu topraklarda yüzlerce yıldır Canbazhane kültürü ile yaşatılmaktaydı. Eski zamanlarda, özellikle bayramlarda ve şenliklerde canbazlar, hokkabazlar, madrabazlar, ateşbazlar, yılanbazlar halkı eğlendirir ve nefes kesen gösteriler sunarlardı. Sirk sanatları bilinenin aksine en önemli kültürel miraslarımızdan biridir. Biz sirk sanatlarına her zaman gerekli önemi veren Selçuk halkına ve katkılarından dolayı Selçuk Belediye Başkanlığına teşekkür ediyoruz” dedi. Bu otantik gösteriyi ailece, çocukları ile birlikte paylaşmak isteyen tüm sanatseverleri Selçuk Belediyesi Yüzme Havuzu karşısındaki alana kurulacak olan ısıtmalı sirk çadırındaki gösterilerine beklediklerini belirten Servet Yalçın, eski zamanlarda olduğu gibi, şehri sirkle şenlendirmek istediklerini belirtti. Sirkin biletleri sirk girişinden temin edinilebilinecek.

avrasya-sirki (2)

avrasya-sirki (1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.