site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Ara Tatilde Öğrencileri Zorlamayın

Ara Tatilde Öğrencileri Zorlamayın
16.11.2020
A+
A-

16 Kasım’da başlayacak bir haftalık ara tatil için Bahçeşehir Koleji Ortaokul ve Lise Psikolojik Danışma ve Rehberlik Koordinatörü Sibel Durak dikkat edilmesi gereken noktaları tek tek sıraladı.

Öğrencileri zorlamamak gerektiğinin altını çizen Durak şunları kaydetti: “Her anne baba, çocuğunun yeterliliklerini bilir. Bu nedenle öğrenciyi zorlamak, ona hem uzun hem de kısa vadede zarar verir. Başarılı olduğu alanları fark etmek ve bu doğrultuda hedefler belirlenmesine yardımcı olmak faydalı olacaktır.” Öğrenciler ilk ara tatillerini 16-20 Kasım tarihleri arasında yapacak. Hafta sonu ile birleştiğinde bu, bir haftalık tatil demek oluyor. Peki, bu ara tatil nasıl geçirilmeli, hem öğrenciler hem de veliler nelere dikkat etmeli soruları yanıt bekliyor. Bahçeşehir Koleji Ortaokul ve Lise Psikolojik Danışma ve Rehberlik Koordinatörü Sibel Durak dikkat edilmesi gereken noktaları tek tek sıraladı. Bu noktaların başında öğrencilerin ara tatil döneminde gerçek anlamda tatil yapmaları ve dinlenmiş olarak yeni döneme başlamaları geliyor. Sibel Durak öğrenciyi zorlamamak gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Her anne baba, çocuğunun yeterliliklerini bilir. Bu nedenle öğrenciyi zorlamak, ona hem uzun hem de kısa vade de zarar verir. Bunun yerine başarılı olduğu alanları fark etmek ve bu doğrultuda hedefler belirlenmesine yardımcı olmak faydalı olacaktır. Sınav dönemlerinde çocuklarımızla daha fazla kaliteli zaman geçirmemiz gerektiğini unutmayın.”

SORU ÇÖZÜMÜNDE YARDIM İÇİN KİTAP OKUYUN
Durak, “Sınav sonrasında birçok öğrenciden ‘zamanım yetmedi tüm soruları yanıtlayamadım’ gibi sözleri çok duyarız. Yeterince kitap okuyan öğrenciler soruları okurken kelimelere daha çok yoğunlaşırlar. Okuma alışkanlığı kişinin çözümleme becerisini artırarak çabuk ve doğru kararlar almasına yardımcı olur. Yeni sınav soru tiplerine baktığımızda, sadece Türkçe testinde değil, tüm derslerde uzun açıklamalar ve yönergeler olduğunu görüyoruz. Kitap okuma alışkanlığı öğrencileri bu noktada iki adım öne geçirecektir” diyor.

SPOR RUH SAĞLIĞINI KORUR
Eğitim uzmanları spor yapmanın da önemine vurgu yapıyor. Sibel Durak bu konuyla ilgili, “Spor öğrenmeyi kolaylaştırır, birey spor yaparken öğrenilen bir hareketi öncelikle zihninde canlandırır, nasıl yapabileceğini anımsar ve davranışa döker. Bu da çocuğun bilişsel gelişimine katkı sağlar, zekasını daha iyi kullanmasına fırsat verir. Bu konuda çok sayıda bilimsel makale bulunmaktadır. Ara tatil döneminde düzenli spor yapılması tüm öğrencilere katkı sağlayacaktır” önerisini sunuyor.

Ders Çalış Baskısı Yapmayın
Ara tatil dönemlerinde öğrenciler kadar velilerin de dikkat etmeleri gereken noktalar var. Ailelerin dikkat etmeleri gereken noktaların basında, Çocuklarına “ders çalış’ baskısı yapmamaları geliyor. Ailelerin çocuklarının bir tatile ihtiyaç duyduğunu unutmamaları gerekiyor. Durak, ailelerin dikkat etmeleri gerekenleri baslık başlık söyle sıralıyor:
•Tatil boyunca çocuklara keyif alacakları, ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda aktiviteler sağlanmalı.
•Tatilde çocuklarla zaman geçirmeye özen gösterilmeli.
•Bu dönemde hafif tekrarlarla ve ödevlerini yaparak derslerden kopmaması sağlanmalı
•Tatilde çalışma programı yaparken çocuğun da fikri alınmalı. Günün hangi saati ders çalışılacağına birlikte karar verilmeli
•Çocuğun televizyon ve bilgisayar kullanım süresi de bir hayli önemli. Kararı çocuğa bırakırsanız, büyük ihtimalle sınırsız kullanım hakkı isteyecektir. Buradaki denge, aşırıya kaçılmadan kullanım hakkı verilmesi ile korunabilir.

Bahçeşehir Koleji İzmir Güney Kampüsü Müdürü Didem ÖNGEL’ de “Gelecekte başarılı olabilmeleri için günümüz çocuklarının akademik ve sosyal-duygusal becerilerini geliştirmemiz hayati önem taşımaktadır. Bu amaçla ara tatilde çocuklarımızın büyük çoğunluğunda karşılaştığımız sosyal duygusal beceri eksiklerini geliştirmeye önem vermek gerekiyor. Çocuklara sorumluluk alma ve aldığı sorumluluğu yerine getirme becerilerini geliştirmek için bir iş ya da etkinliği sonuna kadar sabrederek yapabilmelerini gerektiren görevler verilebilir. Örneğin; öğrenciye odasının temizliği ve düzeni ile ilgili sorumluluk verilebileceği gibi sene başından ara tatile kadar işlenmiş konulardan eksiği olan öğrencilerin tekrar programı hazırlayıp uygulamaları istenebilir. Programa 23 Kasım pazartesi günü başlayacak olan eğitim sürecine öğrencilerimizin daha da verimli bir şekilde girebilmeleri adına bu tatil spor, sanat ve kültürel boyutta çok etkili geçirilmeli. Bahçeşehir Koleji İzmir Güney Kampüsü olarak ara tatil programı kapsamında öğrencilerimize bir dizi önerilerde bulunduk. Bu tatil sürecinde öğrencilerimiz günlük zaman çizelgesi rutinlerini bozmamalı, okul zamanında uyguladıkları alışkanlıklarını değiştirmemelidirler. Tatil boyunca öğrenciler kitap okuma, sanal olarak müze gezisi yapmalı ve doğa gezisi yapma gibi etkinliklerde bulunmalı, bunun yanı sıra aile üyelerinin de birlikte katıldığı etkinlikler mutlaka tatil sürecinin içinde bulunmalı. Bu etkinliklere ek olarak öğrencilerin kendi becerilerinin farkına varmalarını sağlayacak etkinlikler tatil programına dahil edilmeli. Örneğin öğrenciler uygun internet sitelerinden beceri etkinliklerini araştırıp bu etkinlikleri yapmalı. Bu bağlamda aileler öğrencinin her gün yapacağı etkinliklerin yer aldığı haftalık etkinlik programı hazırlayabilir. Bu çalışma öğrencinin tatil süreciyle ilgili kendisine amaç belirleme ve amacına odaklanma becerisini geliştirecektir. Tüm öğrencilerimize etkinlik dolu iyi bir tatil diliyoruz” diyerek ara tatil için veli ve öğrencilere önerilerde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.