site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Köy Olmaktan Nasıl Kurtulur

Selçuk Köy Olmaktan Nasıl Kurtulur
17.04.2014
A+
A-

selcuk-izmir (2)

Yıllardır söylenir gelir, dillere pelesenk olmuş bir söz var: Selçuk köy oldu. Neydi sebepleri? Herkes bir şeyler söyledi, eli kalem tutanlar yazdı, çizdi. Sorun neydi, sebebi ne olabilirdi diye? Yıllarca verdik veriştirdik dönemin yöneticilerine. Dünyanın en güzel coğrafyasında doğal ve tarihi güzellikleri barındıran Selçuk neden bu kadar sönük ve neden bu kadar geri kaldı diye. Bu güne kadar yaptığımız eleştirilerden bir sonuç alamadığımız ne yazık ki ortada. Şimdi ise yep yeni bir döneme başladık. Dileriz ki yaptığımız eleştiriler dikkate alınır Selçuk layık olduğu yerlere ulaşır. Bize de bu saatten sonra yeni yöneticilere destek olmak, doğru işleri onaylamak, yanlışları eleştirmek görevi düşer.

Baştan peşin konuşalım hiç kimse benim gibi düşünmek zorunda da değil, her fikre de saygım sonsuz. Okuduğunuz yazıyı da mekânım olan Cumhuriyet Meydanından yazıyorum. Bir diğer adı da istasyon meydanıdır buranın. İşçisi, emeklisi, memuru, çiftçisi, avcısı, balıkçısı herkes ama her kesimden insanlar akşama kadar bu meydanın müdavimidir. Çiftçi tüccarı, tarla sahibi işçisini burada bulur. İşçi işini, otelci müşterisini burada karşılar. Başınızı kaldırdığınızda su kemerlerinin üzerinde leylekleri görürsünüz. Sanırsınız ki leylekler misafirdir orada. Asıl misafirin bizler olduğunu bilmeden. Kemerlerin inşasından bu güne binlerce yıldır oradadır leylekler. Dişi leylekler kuluçkaya yatmış, anne olmanın sabırsızlığı ile yavrularının gelmesini beklediklerini görürsünüz.

Leylekler yaşama kavgasına devam ederken peki biz ne yapıyoruz. Öncelikle kendimize bir bakmamız lazım. Mesela…

Selçuk’un en güzel caddelerinin kesiştiği bu meydandan, her gün yüzlerce yerli yabancı turistin indiği tren istasyonuna,  Carpouza  Cafe’ye ulaşır, tavşan kanı demli bir çayın tadında binlerce yıllık bir tarihi ciğerlerinize çekersiniz.

Hemen polis karakolu vardır, Carpuza kahvenin yanı başında, asayiş yönünden 7/24 Polisimiz nöbet tutmaktadır orada.

Turistlerin yemek yediği salaş lokantalar vardır İstasyon meydanında. Kahvehaneler yerini almıştır meydandaki havuzun yanı başında. Sohbete dalmıştır masanın etrafındaki yaşlılar. Farkında olmadan rahatlatır burada oturanları, dans eden suyun sesi. Havuzun hemen yanı başında, çaylar kahveler yudumlanırken sohbete dâhil olur leylekler takırdayan sesleriyle.

Şimdi durun ve düşünün nerede yaşadığınızı. Yaşadığımız yer, Selçuk’tur. Ön Asya eyaletinin başkenti, Aydın oğlu İsa Bey’in anayurdu.

Selçuk’ta yaşayan bir dost, bir arkadaşın söylediği sözler duygulandırdı şimdi beni, bir sevdadır aslında Selçuk’ta yaşamak, evet yaşadığım yerin adıdır Selçuk.

Çok uğraştım senin adına, yıllarca emek verdim, ter döktüm, üzüldüm çoğu zaman. Yoruldum mu asla! “Bir amaç için yola çıkanlar asla yorulmazlar” demiş bir düşünür. Yola çıktık ya bir kere, durmak haram artık bize. Yüreğimizi Selçuk sevdasına adamışız. İsteriz ki gelip gezenler de yüreklerini burada bırakıp gitsinler.
                                                         
SELÇUK İÇİN YENİ BİR PROJE

Selçuk için ne yapabilirim diye düşündüklerim oldu sıradan bir vatandaş olarak. Hep demiyor muyuz? Selçuk köy olmaktan nasıl çıkar diye. Alın size bir öneri; İstasyon Meydanından Carpouza Cafe ile tren istasyonu arasında kalan cadde için bir sözüm ve de çözüm önerim var benim. Tarım Kredi Kooperatifine kadar giden yol yeşil alan olarak düzenlenmiş ya? Yapılacak yeni düzenlemeyle bu yol turist getiren tur otobüslerine tahsis edilebilinir.

Böylece… Otobüslerinin park etmesi sağlanabilir. Şehir içi trafiği de tek yön olarak yeniden düzenlenirse, Carpouza Cafe önünde otobüsten inen turistler avcılar ve atıcılar kahvesi önünden yayan yürüyerek posta hane önüne ulaşır. Oradan da bankaların bulunduğu yere vardıktan sonra, tur rehberlerinin nezaretinde ”Yabancılar leylek resmi çekebilmek için iki büklüm olmuyorlar mı” Kemerlerin üzerindeki leyleklerin de fotoğraflarını çekerek, eski tekel binası olan şimdiki kent belleğine yapacakları ziyaretleri de böylece sağlanmış olur. Dolaşmak istemeyenler isterse Carpouza  Cafe’de oturur. Veya meydanda ki kahvelerde halkla kültür sohbeti bile yapabilirler. İşimiz, gücümüz turiste hizmet değil mi? Dünyaca tanınan Şirince artık mahallemiz olmadı mı? Hatta birçoğumuzun bilemediği dünyanın yedi harikasında biri olan Artemis mabedi kapatılan eski askerlik şubesinin arkasında değil mi? Bence, her turist bir lira bıraksa, hem işletmeler zarar etmez, hem de çarşıya, pazara hareket gelir. Çay kaç para? Kısacası teklife sıcak bakmayan olabilir. Saygı duyarım ama bazı konuları tartışmak için vakit geldi sanırım.

DHA Mehmet Uyaroğlu

selcuk-izmir (1)

selcuk-izmir (3)

selcuk-izmir (4)

selcuk-izmir (5)

selcuk-izmir (6)

selcuk-izmir (7)

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…

 

Selçuk İzmir

YORUMLAR
  1. Selçuk dedi ki:

    Bir meydan yapılmalı.. içinde artemis,meryemana,leylek heykelleri olan.. suların aktığı,ağaçların,bankların olduğu bir meydan. SELÇUK MEYDANI

    1. cesur ses dedi ki:

      çok iyi bir fikir katılıyorum arkadaşım

    2. UYAR KUCUK dedi ki:

      İLK ÖNCE SENJAN YOKUŞUNA DEV TÜRK BAYRAGI SONRA ATATÜRKCÜ PARKINA DEV ATATÜRK HEYKELİ SONRA BELEDİYENİN ÖNÜNE ESKİ BAŞKANI KİM YIKTIYSA ONLARIN HEYKELNİ DİKİN SELCUG BU YAKIŞIR

  2. ufuk dedi ki:

    BAKARSAN BAĞ OLUR BAKMAZSAN ”’KÖY”’ OLUR…

  3. Anonim dedi ki:

    karpuza kafenin önündeki meydan yetmedi mi ?

  4. ışık dedi ki:

    İş istiyoruz iiş bize ne parktan yol dan iş sahaları açın koskoca hükümet var arkanızda

  5. now now dedi ki:

    yahu selçuk hep köydü buna yeni uyanmanız değişik bence hiçbirşey yapmayıp oradan göç etmek en mantıklısı bırakalım emekli şehri olarak yaşantısına boş sokaklarıyla devam etsin 🙂

  6. Anonim dedi ki:

    bu işler boş.. önce tur şirketleriyle anlaşcan.. adamlar nerde durup nerde ne yedirceklerini 1 yıl önceden planlıyorlar. tur şirketlerine avantayı verirsen orası çöplük olsada durdururlar. o yüzden meydana harcanacak para tur şirketlerine veya rehberlere rüşvet olarak verilirse bak nasıl güzelleşiyor selçuk.. ( fazla gerçekci oldu galiba ) 🙂

  7. Anonim dedi ki:

    Yazının 1. bölümü çok güzel olmuş.Selçuk’u tanıtım kitaplarında yer alabilir..

  8. Köy dedi ki:

    Köy olmak Kötü değildir, köy olmak örf ve adetlerin daha sıcak yaşanmasını sağlar,birlik ruhunu arttırır,İnsanları birlik içinde tutar,çocukların sağlıklı yetişmelerini sağlar, Lütfen insanları yanlış başlıklarla yanlış yönlendirmeyiniz !! Köy iyidir.

  9. efesli dedi ki:

    KÖY DİYENLER ÇIKIN GEZİN OTURDUĞUNUZ YERDEN YORUM KOLAY NEREDE BÖYLE TEMİZLİK ALT YAPI VAR YOL VAR BELEDİYEYE HAKSIZLIK ETMEYİN NİYE HÜKÜMET SELÇUĞA ÇİVİ ÇAKMIYOR BUNLARI ARAŞTIRIN

  10. Anonim dedi ki:

    Bu köy ve köylü düşmanlığını anlamıyorum.

  11. kordelya dedi ki:

    Köy rumuzlu arkadasim, yazdiklarina katiliyorum.
    Selcuk ne zaman köy olmaktan cikarsa , iki kat göç alir.zaten carpik bir kentlesme var , dar sokaklar, yollara sarkmis balkonlar.birakin köy olarak kalsin. Tek yapilacak yapilasmayi durdurmak ve imara aykiri olarak yapilan butun binalari maliyeti ne olursa olsun yikmak yerine selcuk un dogal dokusuna uygun yeni binalar yapmak olacaktir.modern , yasanilacak , tarihi dokuya uygun bir dunya köyü yaratilmalidir.goreceksinizki turizm gelirleri katlanacak ve selcuk insani is sahibi olacak ve evine aşini goturecektir.bu dediklerim yapilmadigi surece turizm her gecen yil daha geriye gidecektir.issizlik artacak, goc katlanacak , selcuklu issiz kalacaktir.sanayilesme is bulma acisindan iyidir ama Selcuk icin sanayilesme uygun degildir.iki secenek vardir.
    Turizme onem verilecek , yasanilacak bir koy olarak kalacak mutlu ve huzurlu insanlar olacak.
    Sanayiye onem verilecek , beraberinde carpik bir kentlesme basliyacak, nufus katlanacak, hava kirlenecek, pazarlarda dogal gida maddesi bulunamayacak vs vs vs.dolayi ile turizm bitecek…gelen gemileri ondan sonra selcuk kalesinin dibinede yanastirsaniz nafile…….

    1. Umutlu.... dedi ki:

      Yaaa kusura bakmayın ama burada Sanayileşmeden söz eden yok ki …neden Selçuk büyüyecek diye korkuyorsunuz ? amaç Turizm ve tarım ile doğru bir şekilde entegre olmuş bir ilçe olmak değil mi ? bizi hep küçük olsun bizim olsun zihniyeti yakmadı mı ? burada pastayı 3-5 aile yada şirket alıyorken tüm Selçuk paylaşsa (artarak ) daha iyi olmaz mı ? hatırlar mısınız 1990 lı yıllarda aynı partiden olan 1 belediye başkanımız ile 1 Kültür Bakanımızın takışması yüzünden Selçuk un denize kavuşmasını sağlıyacak alanlar DOĞAL SİT ilan edilmedi mi ? peki burada o Sayın Kültür Bakanımız acaba Sayın Belediye başkanına mı CEZA verdi yoksa Güzide Selçuğumuza mı ? lütfen bunları unutmayalım önerilerde bulunurken…..

  12. kordelya dedi ki:

    Sekcuk’ta verimli tarim arazileri var,
    Neden , herkes turizme ve sanayiye bel baglamis durumda.ulkenin en kaliteli seftalisi burada yetisiyor, bir zamanlar karpuz , kavun yetistirilirdi biz izmirde Selcuk kavununu ve karpuzunu ozellikle alirdik.simdi nerde.
    Biraz tarimi gelistirme yollari aranmali.kahvehaneler bosalmali !!!!!

  13. Selçuk dedi ki:

    Bi arkadaş meydan fikrime carpouza cafenin ordaki meydan yetmedi mi demiş =) köy olmasın diyoruz adam meydandaki amcalarımızın takıldığı kahvelerin olduğu yere meydan diyor =) Her 3-5 Mekanın olduğu yere meydan deniliyorsa zihninizi değişitirin. Benim fikrim mesela Marmaris 19 mayıs meydanı gibi bir yer. bknz: http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/7f/2f/74/filename-dsc-0010-jpg.jpg
    Ne eskiğimiz vardı ki marmaristen? bence fazlamız vardı. 12 km pamucak sahili bizde,efes bizde,yedi uyuyanlar,kale,artemis,meryemana.. bunların hepsi bizde.. İnsanlara anlatınca vay be diyorlar ama gelince kimse beğenmiyor. yakışmıyor kardeşim bu selçuk bu güzelliklere.. o zaman değişim gerek. ayrıca marmaris’teki meydanı yapan belediye chp’liydi. bizdeki malum 15 senede yapmadıkları belli.olanlar yıkıldı.yani hükümet yapmıyor demek komik. Gençlerin, insanların takıldığı cıvıl cıvıl bir meydan bence en önemli adım olacaktır. Merkeze güzellik katar.. insanın gözünü gönlünü açar be!.. siz gidin kahvelere bakın carpouza önündeki meydanda.. efesli ve anonim arkadaşlar..

  14. SON SÖZ dedi ki:

    ANLAMADIĞIM ŞEY ŞU: KİMSE İŞTEN ÇIKMAYACAK. NE GÜZEL İŞ O ZEYNEL HOCA. ALLAH HER MUHALEFETE SENİN GİBİ BİR İKTİDAR VERSİN. YANİ SEN ŞİMDİ SANA SENİN ELİN KANLI O YÜZDEN SIKMAM DİYENİ ORADA HİÇBİR ŞEY OLMAMIŞ GİBİ OTURTACAKSIN, ARKANDA AYLARCA PERİŞAN OLANLARA DÖNÜP BÜTÇE YETERSİZ NE YAPALIM DİYECEKSİN. YEMEZLER HOCA. 1-2 YIL AKP DE DURURUM. YATIRIMLARI KAPAR CHP YE KAÇARIM GİBİ BİR HESABIN VARSA TUTMAZ. TUTTURMAYIZ BİLESİN……..

  15. Selcuklu dedi ki:

    Selcuk’u özel ve güzel yapan, size göre olumsuz, ama cogu insana göre olumlu anlamdaki ‘köy” olusudur. Birakin öyle kalsin. Biktik artik birbirinin kopyasi, beton binalardan genis yollardan ve sikisik trafikten olusan yerlesim yerlerinden. Istasyon meydanina tur otobüslerinin girmesi kadar sacma ve Selcuk’a zarar verecek baska bir proje olamazdi. Her önüne gelen, sehircilikten anlamayan kisi böyle sacma projeler üretirse, zaten az sayida kalmis, özelliklerini kismen koruyabilmis yerlesim yerlerinden eser kalmayacak.

  16. Anonim dedi ki:

    Kordelya her sözüne katılıyorum. Selçuk tarımı ön plana çıkararak naturelliğini bozmadan turizm ile entegre olmalı. selçuk şirince olmamalı….

  17. K.Çoraklı dedi ki:

    Öncelikle Tüm Selçuk yaşayanlarına sevgi ve selamlarımı iletiyorum.Ben 80’li yıllarda üniversite hayatı Aydın ve İzmirde geçmiş ve o yıllarda çok sık gelip kaldığım O yıllardaki cıvıl cıvıl cazibe merkezi Selçuk’u hayal ediyorum. O yılları yaşayanlara sorun da anlatıversinler.Ülkemizin bu kadar zenginliği (tarih,doğa,deniz,tarım) ki dünya ülkelerinin tümünün ilgisi dahilinde bir Efes,Meryem ana,Artemis gibi potansiyeli bir arada barındıran kaç kenti var.Ama gelin görün ki Ülkemizin bu kadar zenginliği ve güzelliği bir arada barındıran hem de en güzel bölgesi Egenin göbeğindeki bu kent hala sefillik içinde yaşamaya devam ediyor.Hemen hemen her yıl yaz aylarında birkaç günlüğüne de olsa geldiğim Selçuk ta zerre kadar bir gelişmenin olmadığını gördükçe ve orada dostlarım olan insanların çocukları için iş-imkan arayış ve feryatlarını duydukça inanın kahroluyorum.Asla kabul edilebilecek bir durum değil.Anadolunun en ücra köşelerinde dahi yaratılmış suni imkanlarla ya da küçücük özellikleri canlandırılarak cazibe merkezi haline getirilmiş ve ekonomik seviyesi ve refah düzeyi yükseltilmiş sayısız örnekler var iken Selçuk neden hala bu durum da çok ama yazık diye düşünüyorum.Her bölge bina yığınları ile gelişecek diye bir kaide yok.Bu bölge çok özgün bir turizm ve eko tarım bölgesi halinde mükemmel bir kimliğe kavuşturulabilir hem de çok büyük kaynaklar harcanmadan…Yeter ki bu vizyon ile ele alınabilsin.Sevgili Selçuklu kardeşlerim.Ben asla AKP yanlısı değilim.Bir defa dahi oy vermiş te değilim.Ancak madem bu dönem böyle bir değişiklik yaptınız ve ülkede iktidar olan bir partinin adayını seçtiniz.Artık bu işi çok sıkı tutun,takipçisi olun ve kaybedilmiş bunca zamandan sonra bir günü dahi zayi etmeyin.Ülkenin tüm erkleri ve maddi gücü elinde olan iktidarın “Selçuk’u yatırıma boğacağız ” sözünü aklınızdan bir dakika dahi çıkartmadan adamakıllı el atmasını ve artık o güzel Selçuk’u daha da güzel yapma mücadelesini sürdürmenizin bir zaruret olduğu düşüncemi ifade ederek tekrar sevgi ve selamlarımı sunuyorum.O cennet bölgede kalın sağlıcakla……

  18. Köy dedi ki:

    Bence bu konu başlığını ve içeriğini ” cittaslow-sakin şehir” olarak değiştirerek yazarsanız Selçuk için çok daha anlamlı olur.

    Ülkemizdeki cittaslow-sakin şehirler :

    Akyaka, Muğla
    Gökçeada, Çanakkale
    Seferihisar, İzmir
    Taraklı, Sakarya
    Yenipazar, Aydın
    Yalvaç, Isparta
    Perşembe, Ordu
    Vize, Kırklareli
    Halfeti, Şanlıurfa

  19. Anonim dedi ki:

    K.Çoraklı kardeşim. İyi hoş söylüyorsun da bu ülkeyi 12 yıldan bu yana yöneten daha doğrusu soyup soğana çeviren AKP iktidarının etkisini nasıl görmezsiniz. Efes’i bile özelleştirerek satan bu iktidar Efes’in içinde yasak olmasına rağmen dükkan yapıyor. Herşey dahil sistemi ile turisti otellere hapseden iktidar yandaşı turizmcileri görmezden gelemezsiniz. Tur acentaları ve rehber soygunları ile küçük esnafın can çekiştiğini bilmeniz gerekir. Siz Selçuk’ta AKP iktidarının Selçuk’u ihya edeceklerini sanıyorsanız aldanıyorsunuz. Tam tersi kendilerini ihya edecekler. Çünkü Selçuk bakir bir şehir . YANDAŞLARIN İŞTAHINI KABARTIYOR.

  20. AHMET dedi ki:

    K.Çoraklı iyi güzel söylemişsin de işsizlikten bahsetmişsin sen işsizliği tamamen çözmüş bir il veya ilçe söyliye bilirmisin çok merak ettim.Demişsiniz ki Selçuk 80 lerden bu yana hiç değişmedi cafe carpoza böylemiydi Selçukta tören yapacak bi alan varmıydı hı sırası gelmişken o cafe carpoza nun olduğu meydan ödül almış bir meydandır
    dönelim selçuk değişmedilere gelelim kent belleğini gezmenizi tavsiye ederim yüksek okullarımız var artık Selçukta o yüksek okulun birinin dokuz eylül ünüversitesinin olduğu yer bi çıkın bi daha Selçuk a geldiğinizde Selçuk tekeli mahalle gibiydi şimdi değil
    Selçuk un girişi çıkışı tabelalardan o çok güzel Efes imiz i göremezdiniz ama şimdi bi tane bile yok aklıma hemen geli verenler bunlar ha ama siz hala ayakkabı kutularına sarılın diyorsanız bizim hiç onlara sarılmaya niyetimiz yok ülkede yaptıkları ortada bizim namusumuz olan oyları saydırmadılar çünkü korktular bu insanların dediğine nasıl güvenirsisiniz takdir sizin sevgiler

  21. ayşa dedi ki:

    iki yol kapanıp iki park içine ocak böcek koyunca köy olmaktan kurtulacaz ne mutlu bize

  22. tuğba dedi ki:

    bunlar gerçek olur inşallah selçuğun degişime ihtiyacı var

  23. Adnan dedi ki:

    1984 ..1999 Kadar çok turist vardı. Hepsi hayal oldu.İnşlah yeni başkan bir şeyler yapar. Mum ışığı kadarda olsa umudum var. Ama bence hiç bir şey olmaz. Köy olmaya devam