site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Köy Olmaktan Nasıl Kurtulur

Selçuk Köy Olmaktan Nasıl Kurtulur
17.04.2014
A+
A-

selcuk-izmir (2)

Yıllardır söylenir gelir, dillere pelesenk olmuş bir söz var: Selçuk köy oldu. Neydi sebepleri? Herkes bir şeyler söyledi, eli kalem tutanlar yazdı, çizdi. Sorun neydi, sebebi ne olabilirdi diye? Yıllarca verdik veriştirdik dönemin yöneticilerine. Dünyanın en güzel coğrafyasında doğal ve tarihi güzellikleri barındıran Selçuk neden bu kadar sönük ve neden bu kadar geri kaldı diye. Bu güne kadar yaptığımız eleştirilerden bir sonuç alamadığımız ne yazık ki ortada. Şimdi ise yep yeni bir döneme başladık. Dileriz ki yaptığımız eleştiriler dikkate alınır Selçuk layık olduğu yerlere ulaşır. Bize de bu saatten sonra yeni yöneticilere destek olmak, doğru işleri onaylamak, yanlışları eleştirmek görevi düşer.

Baştan peşin konuşalım hiç kimse benim gibi düşünmek zorunda da değil, her fikre de saygım sonsuz. Okuduğunuz yazıyı da mekânım olan Cumhuriyet Meydanından yazıyorum. Bir diğer adı da istasyon meydanıdır buranın. İşçisi, emeklisi, memuru, çiftçisi, avcısı, balıkçısı herkes ama her kesimden insanlar akşama kadar bu meydanın müdavimidir. Çiftçi tüccarı, tarla sahibi işçisini burada bulur. İşçi işini, otelci müşterisini burada karşılar. Başınızı kaldırdığınızda su kemerlerinin üzerinde leylekleri görürsünüz. Sanırsınız ki leylekler misafirdir orada. Asıl misafirin bizler olduğunu bilmeden. Kemerlerin inşasından bu güne binlerce yıldır oradadır leylekler. Dişi leylekler kuluçkaya yatmış, anne olmanın sabırsızlığı ile yavrularının gelmesini beklediklerini görürsünüz.

Leylekler yaşama kavgasına devam ederken peki biz ne yapıyoruz. Öncelikle kendimize bir bakmamız lazım. Mesela…

Selçuk’un en güzel caddelerinin kesiştiği bu meydandan, her gün yüzlerce yerli yabancı turistin indiği tren istasyonuna,  Carpouza  Cafe’ye ulaşır, tavşan kanı demli bir çayın tadında binlerce yıllık bir tarihi ciğerlerinize çekersiniz.

Hemen polis karakolu vardır, Carpuza kahvenin yanı başında, asayiş yönünden 7/24 Polisimiz nöbet tutmaktadır orada.

Turistlerin yemek yediği salaş lokantalar vardır İstasyon meydanında. Kahvehaneler yerini almıştır meydandaki havuzun yanı başında. Sohbete dalmıştır masanın etrafındaki yaşlılar. Farkında olmadan rahatlatır burada oturanları, dans eden suyun sesi. Havuzun hemen yanı başında, çaylar kahveler yudumlanırken sohbete dâhil olur leylekler takırdayan sesleriyle.

Şimdi durun ve düşünün nerede yaşadığınızı. Yaşadığımız yer, Selçuk’tur. Ön Asya eyaletinin başkenti, Aydın oğlu İsa Bey’in anayurdu.

Selçuk’ta yaşayan bir dost, bir arkadaşın söylediği sözler duygulandırdı şimdi beni, bir sevdadır aslında Selçuk’ta yaşamak, evet yaşadığım yerin adıdır Selçuk.

Çok uğraştım senin adına, yıllarca emek verdim, ter döktüm, üzüldüm çoğu zaman. Yoruldum mu asla! “Bir amaç için yola çıkanlar asla yorulmazlar” demiş bir düşünür. Yola çıktık ya bir kere, durmak haram artık bize. Yüreğimizi Selçuk sevdasına adamışız. İsteriz ki gelip gezenler de yüreklerini burada bırakıp gitsinler.
                                                         
SELÇUK İÇİN YENİ BİR PROJE

Selçuk için ne yapabilirim diye düşündüklerim oldu sıradan bir vatandaş olarak. Hep demiyor muyuz? Selçuk köy olmaktan nasıl çıkar diye. Alın size bir öneri; İstasyon Meydanından Carpouza Cafe ile tren istasyonu arasında kalan cadde için bir sözüm ve de çözüm önerim var benim. Tarım Kredi Kooperatifine kadar giden yol yeşil alan olarak düzenlenmiş ya? Yapılacak yeni düzenlemeyle bu yol turist getiren tur otobüslerine tahsis edilebilinir.

Böylece… Otobüslerinin park etmesi sağlanabilir. Şehir içi trafiği de tek yön olarak yeniden düzenlenirse, Carpouza Cafe önünde otobüsten inen turistler avcılar ve atıcılar kahvesi önünden yayan yürüyerek posta hane önüne ulaşır. Oradan da bankaların bulunduğu yere vardıktan sonra, tur rehberlerinin nezaretinde ”Yabancılar leylek resmi çekebilmek için iki büklüm olmuyorlar mı” Kemerlerin üzerindeki leyleklerin de fotoğraflarını çekerek, eski tekel binası olan şimdiki kent belleğine yapacakları ziyaretleri de böylece sağlanmış olur. Dolaşmak istemeyenler isterse Carpouza  Cafe’de oturur. Veya meydanda ki kahvelerde halkla kültür sohbeti bile yapabilirler. İşimiz, gücümüz turiste hizmet değil mi? Dünyaca tanınan Şirince artık mahallemiz olmadı mı? Hatta birçoğumuzun bilemediği dünyanın yedi harikasında biri olan Artemis mabedi kapatılan eski askerlik şubesinin arkasında değil mi? Bence, her turist bir lira bıraksa, hem işletmeler zarar etmez, hem de çarşıya, pazara hareket gelir. Çay kaç para? Kısacası teklife sıcak bakmayan olabilir. Saygı duyarım ama bazı konuları tartışmak için vakit geldi sanırım.

DHA Mehmet Uyaroğlu

selcuk-izmir (1)

selcuk-izmir (3)

selcuk-izmir (4)

selcuk-izmir (5)

selcuk-izmir (6)

selcuk-izmir (7)

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…

 

Selçuk İzmir

YORUMLAR
  1. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    gelen turste 2 dolarlik hediyelik bir seyi 100 dolara veya bir yemek 10 tl ise sen ona 100 TL yazarsan selçukta ne halicilar ne saraflar ne pansiyonlar ne resturantlar is yapar!!! bunlari zamaninda yapanlar artik selçuk koy oldu demeye basladilar??? soyle bi arkaniza donup bakalim arastirin turist neden selçukta kalmiyor diye! bizimkiler zihniyeti iste bu turist bi daha nasilsa gelmez buralara kakala kakalabildigin kadari ile… halbu ki o turist ulkesine donunce ilk once en yakinlarina akrabalarina esine dostuna bunlari ilk firsatta anlattir ve kotu reklamimiz olur maalesef!!! sonra bu turistler neden yunanistani neden ispanya yi seçiyorlar deyip dovunup durursunuz… dost aci soyler ama gerçekleri soyler!!! sayin editeur sende bunu yayinlasanda yayinlamasanda senide ilginlendiriyor maalesef!!! …. kardesimize talimatlar var galiba benim yorumlarimi bu sitede ki haberlerde yayina katmiyor???

    SİTE YÖNETİMİNDEN
    YALÇIN BEY SİZİN YAZMIŞ OLDUĞUNUZ BÜTÜN YORUMLAR SİTEDE ONAYLI BİR ŞEKİLDE YAYINDA, İSTERSENİZ SİZE SON BİR HAFTA İÇİNDE SİZİN IP ADRESİNİZDEN GELEN TÜM YORUMLARIN ONAYLANDIĞINI VE YAYINDA OLDUĞUNU RESİM ŞEKLİNDE MAİL ADRESİNİZE YOLLABİLİRİM. SANIRIM SİZ FARK EDEMEDİNİZ. BU ARADA SİZDE BİLİRSİNİZ Kİ YALÇIN BEY KİMSENİN TALİMATI BİZE SÖKMEZ…
    SAYGILAR.

    1. APASAS"LI 35920 dedi ki:

      SAYIN EDITOR HER GUN SITENIZI EN FAZLA ZIYARET EDENLERIN ILK SIRALARDA GELDIGIMI COK IYI BILIYORUM BI SEFER GUNDE EN AZ 10 KERE GIRIP BAKARIM YENI BI HABER NE VAR DIYE VE BU ARADA YAZDIGIM YORUMLAR YAYINDA MI DIYE MAALESEF GOREMEDIGIMI COK ZAMANLAR OLDU BUNU SIZE DAHA ONCE DE SIFAYEN SELCUKTA VE EFES GELEREK IZINDEYKEN SIZE BELIRTMISTIM SAYIN EDITOR. AYRIYETTEN FACE TE KI HABERLERINIZE BI YORUM YAPARAK HABERI DEGERE TASIDIGIMIDA COK IYI BILIYORUM BUNU FACE TEN COK IYI GOREBILIYORUM ORNEKLERI VARDIR. NEYSE SIMDI BU HABERDE KI YORUMUMU GORMEK BENI MENMUN ETTI AYRIYETTEN SIZE YINE COK TSK EDIYORUM VE EN ICTEN DILEKLERLE BASARILI CALISMALARINIZIN DEVAMINI DILIYORUM. PARIS TEN SAYGILAR SEVGILER VE SLMLAR… YALCIN KAN.

  2. AtRoPaKi dedi ki:

    Selçuk sadece eski canlılığını yitirdi. Bunun en büyük sebebi ise 90 lı yılların sonunda otellerin “her şey dahil” sistemine geçmesidir. Tur şirketleri turizmin gelişmesinin önündeki en büyük engeldir. Avrupa’da neredeyse hiçbir otelde herşey dahil sistemi yokken bizde olması düşündürücüdür. Kış aylarında bir kişi 1 hafta uçak+otel+yemek dahil 300 Euro gibi komik bir paraya turistleri getirmekte, turistler otel dışına ancak otobüslerle rehberler eşliğinde çıkarılmakta, turistlerin alışveriş planlarını bile turizm acenteleri tarafından yapılmaktadır. Böylece parayı sadece acentelerle anlaşan büyük mağazalar kazanmaktadır. Onlarda kazanacak elbet ama diğer esnaf gurup turistin yüzünü bile görememektedir. Selçuk ancak kendi seyahatini kendi planlayan sırt çantalı turistleri görebilmekte, her geçen gün de bu sayı azalmaktadır. Selçuk’ta bar ve disko gibi işletmelerin olmayışının sebebide yeterli müşteri olmamasındandır. İşletmeciler bir bir iflas etmektedir. Geçmişte otel, pansiyon, restoran ve turistik işletmelerde çalışan kalifiye olmayan personel nedeniyle de turistler kazıklanmak gibi kötü muameleye maruz kaldıklarından Selçuk turizmi çok olumsuz etkilenmiştir. Öncelikle turistik işletmeler resmi kurumlarca çok sıkı denetlenmelidir. Selçuk Dünyanın en eski ve değerli tarihi eserlerini içinde barındıran eşsiz bir değerdir. Bu nedenle burada tarım ve turizm dışında, fabrika yapmak gibi saçmalıklar mümkün değildir. Biz elimizdeki eşsiz değerleri değerlendiremiyorsak suçu önce kendimizde aramalıyız. Mimari bir kimliğimiz bile yok. Çarşı içindeki binalar boyasız ve bakımsız. Meydandaki kahvelerde, karpuza da, Ayasuluk kafede, gezi kafede aydınlatma olarak tasarruflu beyaz ışık kullanılıyor. Tarihi bir mekanda sanayi lokantası gibi beyaz ışık kullanılmaz. Beyaz ışık gözü yorar. Gözü dinlendiren sarı, amber rengi ışık veya RGB led aydınlatmalar kullanılmalıdır. Ayrıca çarşı içinde birçok tarihi bina gece karanlığa gömülüyor. Bunların aydınlatma projelerinin de uzmanlar tarafından yapılması gereklidir. Selçuk açık hava müzesine dönüştürülmeli. Efes Müzesinde yer kıtlığından sergilenemeyen eserler şehir içinde yapılacak küçük cep müzelerinde sergilenebilir. Selçuğun gelişimi için bence yapılacak en önemli proje, Dünya’nın en büyük Müzik ve Kültür Sanat Festivali projesidir.( by me ) Büyük şirketler sponsorluğunda Temmuz ve Ağustos aylarında en az 1 ay sürecek çok geniş kapsamlı bir festival yapılmalı. Efes’te, Selçuk içinde, Pamucak’ta, Şirincede konserler gösteriler ve sanatsal etkinlikler düzenlenerek amatör ve profesyonel sanatçıların katılımıyla Dünya’nın en büyük festivali organize edilerek Selçuk eski canlılığına kavuşabilir. 1 hafta Klasik , 1 hafta Jazz, 1 hafta etnik , 1 hafta pop-rock, 1 hafta halk dansları festivalleri düzenlenirse Selçuğa yerli ve yabancı turist ve sanatçı yağar. Sokaklarda müzisyenler çalsın, tiyatrolar oynansın, resimler yapılsın. O zaman turistleri ne acenteler nede rehberler otellerde ve otobüslerde tutabilir.Küçük otellerde , pansiyonlarda, restoranlarda dolar taşar. En önemli şey elimizdeki değerleri doğru bir şekilde değerlendirebilmektir. Hayal edebiliyorsak mümkündür…

  3. Umutlu.... dedi ki:

    Benim önerim de eski saat kulesi yada Artemis heykelinin aynen yerine konmasıdır en kısa zamanda ..Ayrıca dünyanın hiç bir yerinde Meryem Ana gibi bir yere otobüs ile çıkılmaz. St John yokuşu civarından Kale manzarası eşliğinde EFES TELEFİRİĞİ yapılabilir ( yap işlet devret modeli ile ) ve otobüsler ile Artemis Heykeli (yada Saat Kulesi ) önüne sabahın erken saatlerinde getirilen turistler yukarıdan efes manzarası eşliğinde Meryem Anaya çıkabilirler. Böylece Selçuk ta daha uzun süre zaman harcayacakları durum doğar ( tur operatörleri yanaşmazlar ise Turizm Bakanlığı desteği istenebilir. Efes ve Meryem Ana gezildikten sonra akşam üzeri otobüsler yine bıraktıkları yerden alabilir.

  4. K.Çoraklı dedi ki:

    Değerli Selçuklu kardeşlerim ( Anonim ve Ahmet),
    Yukarıdaki yazımı bir defa daha duygularınızı katmadan okumanızı rica ediyorum.Asla AKP taraftarı olmadığımı ve bugüne kadar hiçbir seçimde 1 oy dahi vermediğimi ifade etmeme rağmen bu kadar yanlış algılamaya söylenecek başka bir söz bulamıyorum.Selçuk ta ödül almış bir meydan neyi değiştirdi? Bahsettiğiniz Kent belleği,Yüksekokullardan da haberim var şüphesiz.Yapılmış olan hiçbir şey (hele de iyiyse) inkar edilmez ancak bunca yılda yapılanlar ceviz kabuğunu doldurabiliyorsa buna da başka sözüm yok.Selçuk orada ! Siz de görüyorsunuz,Biz de görüyoruz,Gözü olan herkes te görüyor.Kısaca diyorum ki,Selçukta yaşayanlar olarak bu dönem bu değişimi siz istediniz ve iktidar partisi adayına bu şansı verdiniz.O halde oyunuzun arkasında durarak Ülkenin maddi manevi bütün imkanları elinde olan bu insanlardan(iktidardan) Selçuk’un hakettiklerini ve hatta daha fazlasını isteyin.Yapmalarını sağlayın,zorlayın. Bir kez daha tekrarlamak istiyorum.” Selçuk’u yatırıma boğacağız ” diyen bu insanların yakasını asla bırakmayın.Selçuk’u ihya edeceklerini sanmıyorum.İhya etmeleri için oyununuzun arkasında olup,ihya etmelerini sağlayın diyorum.Değerli kardeşlerim,bu defa ne demek istediğimi anlayabileceğinizi umuyorum.Gelecek her yeni günün Güzel Selçuk’umuza daha fazla güzellikler,mutluluklar ve umutlar getirmesini diliyorum.Hoşçakalın….

  5. selim dedi ki:

    belediyenin seçim öncesi başlattığı turizm ve tarım projeleri devam ederse selçuk kalkınır.

  6. Anonim dedi ki:

    Allahtan ayakkabı kutusu partisi mecliste azınlık. yoksa yağma olurdu mazallah. Görecez şimdi hizmetlerini hala bekliyoruz.

  7. MİNARELER SÜNGÜMÜZ dedi ki:

    KALENİN İÇİNDEKİ CAMİ..( minare gözükmüyor)…. İLE BELEDİYE CAMİSİNE….(minaresi ve cami kilise planı gibi)….. SELİMİYE CAMİ MİNARELERİ GİBİ MİNARELER YAPILSIN ; İLÇEMİZE GELİNEN HER YÖNDEN İSLAMIN MÜHRÜ FETİH SİMGELERİMİZ GÖRÜLSÜN….