site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Zeytinde kalite artacak

09.11.2015
A+
A-

Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla Torbalı’daki zeytin üreticileri bir araya geldi. Torbalı Zeytin Kolonyası ile adını duyuran Ticaret Odası; silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda eğitim verip ilçe zeytinin kalitesini artırmayı hedefliyor.

TORBALI Ticaret Odası (TTO), yeni dönemin ilk komite toplantısını gerçekleştirdi. Ticaret Odası’na bağlı zeytinyağı işletmecilerinin bir araya geldiği toplantıda, yeni sezona ve üretime dair önemli konular ele alındı. Torbalı zeytininin daha kaliteli bir hale getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, yeni sezonun zeytin sıkım oranı yüzde 10-12 olarak öngörüldü. TTO, Torbalı zeytinyağı için markalaşma çalışmasını başlatıp ülkenin önemli fuarlarına katılacak. “Torbalı zeytini Ayvalık ile aynı kalitede” diyen TTO Başkanı Abdulvahap Olgun üreticilerin silkeleme, toplama, çuvallama ve sıkım konusunda bazı çalışmalar yapılacağını ve bu yolla zeytinyağının kalitesinin yükseltileceğini açıkladı.

SEKTÖRÜN OYUNCULARI BULUŞTU

Her yıl belirli dönemlerde, çeşitli meslek gruplarıyla toplantılar yaparak sorunları masaya yatıran ve çözüm önerileri sunan Torbalı Ticaret Odası, zeytin hasadının başlamasıyla birlikte ilk toplantıyı da zeytinyağı işletmecileri ile bir araya gelerek gerçekleştirdi. Yusuf Usta’da yapılan toplantıya Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, 3. Komite Başkanı Nihat Çok, TTO Eski Başkanı ve zeytinyağı üreticisi Behçet Çınar, Verde, Gülcü Yağ, Günvar, Çetineller, Dağkızılca, Hayber, Ekonom, Alpler, Artukoğlu, Metinler, Varlıker, Savranoğlu, Arıkbaşı, Bozlu ve TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi’nin katıldığı toplantıda sektörün sorunları masaya yatırıldı.

BU YIL ZEYTİN YOK

76 bin dönümlük bir zeytin ekim alanına sahip olan Torbalı’da tam 1 milyon 600 bin ağaç bulunuyor. Bu ağaçlardan yılda 6 bin 876 ton sofralık, 17 bin 271 ton da yağlık zeytin üretimi yapılıyor. Yağlık zeytinlerden de yılda 5 bin ton zeytinyağı elde ediliyor. Torbalı’da elde edilen yağlık zeytinler Memecik, Ayvalık ve Edremit zeytin çeşitleri iken, sofralık zeytinler ise Gemlik ve Trilya. İlçenin önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik, geçtiğimiz yıl son yılların en verimsiz yılını geçirmesine rağmen yüksek fiyat nedeniyle, hem üreticiler hem de fabrika sahipleri önemli kazançlar elde etti. Bu yıl zeytinin yok yılı olması da üretimin düşmesine neden olan faktörlerin başında geliyor.

REKABET KALİTEDE OLMALI

Sezonun başlamasıyla birlikte Yusuf Usta’da düzenlenen kahvaltılı toplantının açılış konuşmasını 3. Komite Başkanı Nihat Çok gerçekleştirdi. Çok, Ticaret Odası olarak üyelerinin çözümü için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Konuşmasına, genel seçimlerin ülkemiz, milletimiz ve iş dünyası için hayırlı olması temennisinde bulunarak başlayan TTO Başkanı Olgun, Torbalılı bir milletvekilinin mecliste bulunacak olmasının ilçe adına önemli bir şans olacağını söyledi. Torbalı’nın önemli bir zeytin üreticisi olduğunu ifade eden Olgun: “Burada üretimi ve kaliteyi daha da arttırmamız gerekiyor. Hepimizin bir arada olması gerekiyor. Birbirimizle didişerek veya oranları düşürerek rekabet olmaz. Kalitede rekabet şart. Ziraat Odası ile birlikte zeytin üreticisinden başlatıp sıkım tesislerine kadar süren bir yol haritası için çalışma yapacağız. Silkeleme, çuvallamada gerekli kriterlere ulaşırsak Ayvalık ile aynı kaliteyi yakalarız ” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.