site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Yumurta satışında yeni düzenlemeler

Yumurta satışında yeni düzenlemeler
14.12.2014
A+
A-

yumurta-satisinda-yeni-duzenlemeler

Yeni düzenleme ile yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartları değişiyor. Artık saman, yaprak gibi hijyenik olmayan malzemeler içerisinde satış yapılmayacak.

Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünce yeniden hazırlanan “Yumurta Tebliği”, yumurtanın üretimi, satışı, muhafazası ve standartlarıyla ilgili önemli düzenlemeler içeriyor. Tebliğ sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin görüşleri alınarak hazırlandı. Resmi Gazetede yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Düzenleme ile A ve B sınıfı yumurtalar için yeni kurallar getirecek. A sınıfı yumurta doğrudan insan tüketimine veya gıda sanayisinin kullanımına sunulan yumurtayı, B sınıfı yumurta sadece gıda sanayiinde kullanılmasına izin verilen yumurtayı ifade edecek.

Her yumurtanın üzerine tarih

Yumurtaların kabuğuna işletme numarası ve kümes numarası ile yumurtlama tarihinin de en az 2 milimetre yüksekliğinde yazılması zorunlu olacak. Tüketici yumurtalar için 28 gün olan tüketim süresini ambalajını atmış olsa dahi hesaplayabilecek.

Sanayi için olduğu belirtilecek

B sınıfı yumurtanın ambalajı üzerinde ise en az 2 santimetre yükseklikte büyük harflerle “Gıda Sanayi İçindir” yazısı yer alacak.

Muhafaza şartları değişecek

Düzenleme ile yumurtalar için +5 +12 derecede taşıma, depolama ve satış şartı kaldırılacak. Yumurtlamadan itibaren 18’inci güne kadar yumurtaların soğutulması zorunlu olmayacak. Ancak yumurta ani sıcaklık değişimlerinden korunarak serin bir ortamda bekletilecek. 18’inci günden itibaren yumurtalar (+8)-(+5) derece arasında muhafaza edilecek.

21 gün sonra toplanacak

A sınıfı yumurtalar yumurtlama tarihinden itibaren en fazla 21’nci güne kadar satış için raflarda tutularak satışa sunulacak. Yumurtlama tarihi 21 günü geçen yumurtalar raflardan toplanacak. Böylece 28 günlük son tüketim tarihine kadar en az 7 günlük süre bırakılmış olacak. Tüketiciler için ayrıca; yumurtayı satın aldıktan sonra, buzdolabında muhafaza etmesi için etiket üzerinde uyarı yazısı bulunacak.

Samanda yumurta satmak yasak

Tebliğ çerçevesinde yumurta kabuğu temiz, sağlam yapılı, çatlaksız ve kırıksız olacak. Yumurtalar, saman, yaprak gibi hijyenik olmayan malzemeler içerisinde satışa sunulamayacak. Son tüketiciye satılacak yumurta ambalajlı olarak arz edilebilecek. Ayrıca yumurtalar hijyen kuralları gereği, yıkanarak, başka bir yöntemle temizlenerek ve yağlama işlemine tabi tutularak piyasaya arz edilemeyecek.

1 yıl içinde uygulanacak

Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girecek tebliğ kapsamında faaliyet gösteren işletmelere, yeni kurallara uyum sağlamaları için 1 yıl süre verilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.