site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Yaz bakımı, aracın sağlığı için gerekli

Yaz bakımı, aracın sağlığı için gerekli
22.04.2015
A+
A-

Untitled-1

Kış boyunca zorlu koşullarda kullanılan otomobillerin, yaz aylarında da sorun çıkarmasını istemeyen sürücüler, tepeden tırnağa bakım için sanayinin yolunu tutmaya başladı. Selçuk Haber Gazetesi olarak 15 yıldır Selçuk Sanayi sitesinde oto tamirciliği yapan Alpay Bozkurt ile araçların yaz bakımı ile ilgili bir söyleyişi gerçekleştirdik.

KIŞIN yağmur-çamur demeden her türlü olumsuz hava ve yol koşullarında kullanılan otomobili, yaz boyunca da sorunsuz kullanmanın yolu, iyi bir bakım yaptırmaktan geçiyor. Oto servislerinin yetkililerinden alınan bilgiye göre, özellikle ön takımların kontrol ettirilmesi gerekiyor. Bozuk yollar nedeniyle süspansiyon ve amortisörlerde arızalar olabiliyor. Aksın genel bakımının da yapılması gerektiğini belirten yetkililer, rot-balans ayarının unutulmamasını da hatırlatıyor. Ön takımların dışında fren bakımının da ihmale gelmeyeceğine dikkat çekilirken; balataların bakımının yapılması, gerekiyorsa değiştirilmesi, fren hidroliğinin seviyesinin kontrol edilmesi gerekiyor.

İŞTE YOL HARİTASI

Motor bakımında; bujilerin temizlenmesi, hava filtresinin 10 bin kilometreyi doldurmuşsa mutlaka değiştirilmesi isteniyor. Bunların yanı sıra motor yağı, polen filtresi, benzin filtresi, radyatör suyu, antifriz seviyesi ölçümü, elektrikli fanın devreye girme derecesi, kayışların kontrolü tavsiye ediliyor. Akü bakımının da ihmal edilmemesine dikkat çekilirken, oksitlenen akü başlarının sıcak suyla temizlenmesi, akü suyu bitmişse saf suyla takviye yapılması gerektiği belirtiliyor. Lastiklerin uzun yollarda hayati önem taşıdığını belirten servis yetkilileri, kış lastiklerinin mutlaka çıkarılmasına işaret ediyorlar. Silecek lastiklerinin kontrolü, klima ve havalandırma sisteminin bakımı ve far ampulleri de dikkat edilmesi gereken diğer noktalar olarak gösteriliyor. Direksiyon hidrolik yağı kontrol edilmeli. Antifrizin seviyesi kontrol edilmeli. Akü başları kontrol edilmeli ve asit seviyesi ölçülmeli. Kuru şarjlı akülerde akünün şarjı ölçülmeli, voltajı düşükse şarj edilmeli. Bujiler kontrol edilmeli. Cam suyu fıskiyeleri kontrol edilmeli ve cam suyu eksikse tamamlanmalı. Silecek lastikleri kontrol edilmeli, gerekirse değiştirilmeli.

HAVA BOŞLUKLARINI ALIN

Dört mevsim antifriz seviyesi kontrol edilmeli. Elektrikli fanın devreye girme derecesi kontrol edilmeli. Radyatör iç temizliği kontrol edilmeli. Hava filtresi kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli. Devir daim pompası ve onunla ilgili hortumlar eskimişse değiştirilmeli ve kelepçeler yenilenmeli. Karbüratörlü bir otomobilse, karbüratör ayarı yeniden yapılmalı. Lastik havaları mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini dile getiren Erdoğan Oto’nun sahibi Alpay Bozkurt; “Stepnenin de kontrol edilmesi gerekir. Motor yağı kontrol edilmeli, gerekiyorsa değiştirilmeli. Kışın nem aldığı için fren hidroliği mutlaka değiştirilmeli. Fren balataları kontrol edilmeli, incelmişse yenilenmeli. Fren hidrolik borularındaki hava boşlukları alınmalı. Disk aynaları ısıdan dolayı çabuk eğilip bozulacağından, tornalanmalı veya değiştirilmeli. Radyatöre bağlı hortumlardaki hava boşluğu alınmalı. Ön konsoldaki eklemli hava akış sistemleri temizlenip yağlanmalı. Bagaj ve döşemeler kurutulup temizlenmeli ve kayışları yenilenmeli. Sağlıklı bir araba için bu bakımlar mutlaka yaptırılmalı” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.