site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

‘Vurma beni’

Dün ‘3 Mart Yaban Hayatı Günü’ydü. 234 sivil toplum kuruluşu ‘Vurma beni’ isimli bir imza kampanyası başlattı ve “Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz” diyerek avcılığın yasaklanması çağrısında bulundu.

‘Vurma beni’
04.03.2021
A+
A-

Doğa ve hayvan severlerin sık sık tepkisine neden olan avcılık, dün de hem dünya hem de Türkiye gündeminde ilk sıralara oturdu.

3 Mart Yaban Hayatı Günü dolayısıyla ‘change.org’ sitesinde ‘Vurma beni’ başlıklı imza kampanyası başlatıldı. Kampanyayla, “Başka bir canlıyı öldürmenin sporu, turizmi, hobisi, ihalesi olamaz! Bu dünya üzerindeki yaşamı paylaştığımız öbür canlılardan bahsediyoruz, onlar uzak ve yakın komşularımız. Komşularımızı birer rakam ve kotaya indirgeyen Merkez Av Komisyonu’na da kararlarına da karşı çıkıyoruz” denilerek avcılığın yasaklanması çağrısı yapıldı.

NESİLLERİ TÜKENİYOR

Hürriyet’e konuşan Buğday Derneği’nden Turgay Özçelik, “Avına izin verilen türler arasında nesli tükenme tehlikesi altında olan, dünya ölçeğinde tehlike altında olan üveyik ve elmabaş patka gibi canlılar da var. Göz göre göre, kendi elimizle biyoçeşitliliği yok ediyoruz. Belki de ilk kez farklı alanlarda çalışma yürüten pek çok STK bir araya geldi ve avcılığın yasaklanması için bir kampanya yürütüyor. Kampanyanın yarattığı kamuoyu ve verilen hukuki mücadele sayesinde şu ana kadar çok sayıda av ihalesi iptal edildi. Bu birlikteliği, avcılık tamamen yasaklanana kadar sürdürmek istiyoruz” dedi.

798 CAN İHALEYE AÇILDI

Çevreci Yaz Güvendi ise, “Av turizmi adı altında 798 canlının yaşamı, para karşılığında ihaleye açıldı. Avına izin verilen türler arasında raptiye kaya sansarı, raptiye çengel boynuzlu dağkeçisi, raptiye serçe, raptiye karabatak gibi canlılar yer alıyor” diye konuştu.

KATARLILARA AV HEDİYESİ İDDİASI

Sosyal medyada, Erzincan Milli Parklar Müdürlüğü’nün Tercan ilçesinde Katarlı işinsanlarının avlanmaları için 8 dağkeçisi hediye ettiği öne sürüldü. İddiaya göre, rehberli bir şekilde işinsanlarının avlanmaları için bölgeye 8 nesli tükenmekte olan dağkeçisi bırakıldı. Aradığımız Milli Parklar Erzincan Şube Müdürü Kadir Kahraman iddiaların yalan olduğunu, böyle bir olayın asla gerçekleşmediğini söyledi. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.