site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Vatandaşın kafası karışık: İZBAN’da ’90 dakika’ ne olacak?

Vatandaşın kafası karışık: İZBAN’da ’90 dakika’ ne olacak?
18.01.2018
A+
A-

Büyükşehir Belediye Meclisi’nde alınan karar gereği İZBAN’da 15 Şubat’ta ‘gittiğin kadar öde’ sistemi hayata geçecek. Uygulamada ilk binişte 11.44 TL’lik tutar kesilecek ve inilen noktaya göre iade edilecek. Fakat öncesinde başka bir vasıta kullanan vatandaşların 90 dakika hakkı ne olacak?
İzmir’de faaliyete 2010 yılında başlayan ve kent ulaşımının can damarı niteliğinde olan İZBAN’da 15 Şubat’tan itibaren uygulanacak fiyat politikası kafalarda bazı soru işaretleri oluşturdu.

Aliağa ile Selçuk ilçeleri arasındaki 136 kilometrelik hat üzerinde 40 istasyonu bulunan sistem Türkiye’nin en uzun şehir içi banliyö hattı olma özelliğine sahip.

Raylı sistemin kent merkezinden kırsal ilçelere yayılmasının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi vatandaşlar arasında adaletli bir ücret politikası izlemek için geçtiğimiz Aralık ayında gerçekleşen meclis oturumunda düğmeye bastı.

İZBAN’da ilk defa uygulanması karara bağlanan ‘gittiğin kadar öde’ fiyat politikasının aktarmalarda vatandaşın bütçesine büyük katkı sağlayan ‘90 dakika’ sistemi ile arasında bir çelişki olduğu gözlendi.

YENİ UYGULAMA NE İÇERİYOR?
Aliağa ve Selçuk arası hesaba katılarak yeni bir sistem çalışmasına imza atılırken vatandaşlardan ilk 25 kilometre için normal biniş ücreti kesilecek. Daha sonra kilometre başına tam biletten 7, öğrenciden 4, öğretmenden 5 kuruş daha eksilecek. Ayrıca karta toplam 4 kontörlük (11.44 TL) yükleme yapılması, binilen ve inilen istasyonda kartın okutulması gerekiyor. Selçuk’tan binen bir yolcunun en uzak istasyon olarak Aliağa’ya gideceği varsayılıyor ve biletteki tüm yükleme çekiliyor. Böylece inilecek durakta yolcu kartını tekrar okuttuğunda aradaki mesafe hesaplanıyor ve tutar iade ediliyor. Böylece sadece gelinen kilometre kadar para kesilmiş oluyor. Uygulama araçların otobanda tabi tutulduğu ‘gittiğin kadar öde’ sisteminin benzeri olarak yorumlandı.

AKTARMA YAPANLARIN 90 DAKİKA HAKKI NE OLACAK?
Gelişmelerin ardından Aliağa ve Selçuk olan en uç istasyonlardan binilmediği takdirde ve kent merkezinden ESHOT, vapur, metro, tramvay ile İZBAN’a gelindiğinde ücret kesiminde nasıl bir yol izleneceği merak konusu oldu. Aktarma yapmak isteyenlerin mevcut 90 dakika hakkının bulunması ve diğer yandan yeni uygulamayla ücretin kesilecek olması kafalarda soru işareti yarattı. Kamuoyunda ‘90 dakika kalkıyor mu?’ şeklinde bir endişe oluştuğu belirtildi. İZBAN’a binildiğinde 4 kontörlük 11.44 TL sistemden çekildiğinde aktarma yapan vatandaşlar 90 dakikayı kullanamamış olacak. 90 dakika aktarmalarda devam edecekse bazı kötü niyetli kişilerin en uzak istasyona gitmeden önce formalite olarak başka bir vasıta kullanması ihtimal dahilinde. Bu yolu seçenlerin ‘gittiğin kadar öde’ sistemini devre dışı bırakabileceği gözlendi.

BAŞKAN KOCAOĞLU’NUN TAVRI NET!
Diğer yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu katıldığı her platformda 90 dakika uygulamasının kalkmayacağını ifade ediyor. Kocaoğlu bu konuyla ilgili son olarak, “90 dakika uygulaması 2008 yılında başladı. Şimdi 2018… 10 senedir uygulanıyor. 90 dakika uygulamasının kaldırılmasının, sürmesinin kimseye bir yararı ve zararı yok. 90 dakika devam edecek. Bunun kaldırılması diye bir şey söz konusu değildir. 90 dakikanın bir zararı yoktur. Dar gelirli hemşerilerimiz ev kiralarından dolayı uzak yerlerde oturuyorlar. Onlar 2 ya da 3 vasıtayla işlerine ya da alışverişe giderler. Biz 90 dakikayla dar gelirli hemşerilerimizi sübvanse ediyoruz. 300-350 lira gibi bir parayı onun aile bütçesinde bırakıyoruz. 90 dakikayı niye kaldıralım? İnsanlarımızın kafasını bulandırıyorlar. Artık bayatladı bu 90 dakika. Siyasi koz olarak da bayatladı” açıklamasında bulunmuştu.

GÖZLER YETKİLİLERDE
Kent gündeminde yer kaplayan bilgi kirliliği ve vatandaşlar arasında yaşanan kafa karışıklığının giderilmesi için İZBAN yetkililerinin en kısa sürede bir açıklama yapacağı öğrenildi. Uygulamanın başlayacağı tarih 15 Şubat öncesinde yeni sistemle ilgili tüm sorunların çözüme kavuşacağı belirtildi.

Haber: Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.