site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Üniversiteye SBS Modeli

Üniversiteye SBS Modeli
08.07.2013
A+
A-

universiteye-sbs-modeli

Lisede başarılı olursa üniversite giriş için de yol haritası olacak…

Milli Eğitim Bakanlığı’nın liseye girişte SBS’nin yerine uygulamaya koyacağı sınavsız geçiş sistemi başarılı olursa, liseden üniversiteye geçişte de aynı yöntem uygulanacak

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Seviye Belirleme Sınavı (SBS) yerine uygulamaya koyacağı yeni liseye geçiş sistemi çalışmalarında sona yaklaşıldı. Yeni model başarılı olursa üniversiteye girişte de model olacak.

VATAN’ın edindiği bilgiye göre üniversiteye giriş sistemine ilişkin çalışmayı YÖK, TÜBİTAK ve ÖSYM tarafından oluşturulan bir komisyon yapıyor. Komisyon çalışmalarını MEB’in “Test’e dayalı sınavı sonlandıracak bir sınav sistemi oluşturalım” talebi doğrultusunda yürütüyor.

Merkezi sınav

Çalışmalar kapsamında ilköğretimde SBS yerine getirilen model başarılı olursa 2-3 yıl içinde liselerde de aynı yöntemin hayata geçirimesi tarıtırşılıyor. Model hayata geçirilirse liselerde, Matematik, Geometri, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya gibi derslerin yazılıları merkezi olarak yapılacak. Her öğrencinin aldığı puan bir merkezde depolanacak. Öğrencilerin ders dışı aktiviteleri ve katıldıkları etkinliklerdeki başarıları da bir puanlama sistemiyle öğrencinin dosyasına işlenecek. Bu puanlar üniversitelere başvuralarda esas alınacak.

Çalışma kapsamında ODTÜ, Boğaziçi, Hacettepe, İTÜ, Ankara, Anadolu, İstanbul, Ege gibi Türkiye’nin önde gelen ve çok sayıda adayın okumak istediği 30 ila 35 üniversite için okul puanlarının yanı sıra “mini” bir merkezi sınav yapılması öngörülüyor.

Açık uçlu sınav

Ancak bu sınava okulda belli bir puanı alabilmiş öğrenciler başvurabilecek. Bu sınavlara 150-200 bin aday gireceği tahmin ediliyor. Sayı azaldığı için sınavda açık uçlu sorular yer alacak. Adaylar lisedeki sınavları ve açık uçlu sınavdan aldıkları puanlarla üniversitelere başvuru yapacak. Her üniversite fakültelere göre şartlarını belirleyecek ve kendi öğrencisini kendisi alacak. Üniversiteler isterlerse öğrencileri yetenek ve beceri sınavlarına tabi tutabilecek. Yeni sistemde öğrenci bölüme değil fakülteye kayıt yaptıracak.

[poll id=”2″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.