site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Uçak motorlarını Fatma tamir ediyor

Uçak motorlarını Fatma tamir ediyor
05.04.2015
A+
A-

Uçak motorlarını Fatma tamir ediyor

Torbalılı Fatma Öztunalı Türkiye’nin ilk kadın Uçak Gövde Motor Teknisyeni olma özelliği taşıyor. 2008 yılına kadar bu görevi üstlenip bir ara istifa eden Öztunalı mesleğe tekrar dönmeye hazırlanıyor

YAKLAŞIK 3 yıl önce Torbalı’ya taşınan Torbalılı Fatma Öztunalı “Türkiye’nin ilk kadın Uçak Gövde Motor Teknisyeni” olma özelliği taşıyor. 1995 yılında Türk Hava Yolları Yeşilköy Teknik Anonim Şirketi’nde çalışan 38 yaşındaki Fatma Öztunalı 2008 yılında ailevi sebeplerden ötürü çok sevdiği işini bıraktı. Daha sonra Torbalı’ya taşınan iki çocuk annesi Öztunalı şimdilerde tekrardan eski mesleğine dönmek istiyor. Türkiye’nin ilk kadın Uçak Gövde Motor Teknisyeni olmanın gururunu yaşadığını ifade eden Öztunalı yaptığı işleri gazetemize anlattı.

34 BELGE ALDI

1995 yılında okuduğu Avcılar Teknik Lisesi’nden mezun olarak stajyer olarak Türk Hava Yolları Yeşilköy Teknik Anonim Şirketi’nde çalışan Fatma Öztunalı 2008 yılına kadar uçak motor tamiri, bakımı ve onarımında çalıştı. Görevi gereği büyük sorumluluklar üstlenen Öztunalı kariyeri boyunca tam 34 belge alarak büyük de bir başarıya imza attı. Hava araçlarındaki gövde ve güç sistemlerinin çok hızlı gelişen teknoloji sayesinde her geçen gün daha güvenilir ve karmaşık hale gelmesi, bu alanda çalışacak olan teknik personelin de çok iyi olmasını gerektiriyor. Kadın başına bu işi büyük başarılarla yaptığını ifade eden Öztunalı çalıştığı dönemde kendisine şaşkınlıkla baktıklarını ifade ederek “Kadının istediği zaman yapamayacağı hiçbir iş yoktur” dedi.

ZOR GÖREVLERİ BAŞARIYLA GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadınlar son yıllarda iş ayrımı yapmadan her meslek grubunda çalışmaya başladı. Türkiye’nin ilk Uçak Gövde Motor Teknisyeni olan Fatma Öztunalı, “Kadınlar bu işi yapamaz” diyenlerin lafını kursağında bırakarak tam 13 yıl boyunca motor bakım, onarım gibi işleri büyük özveriyle yaptı. Uçağa binecek olan binlerce kişinin sorumluluğunu alarak elindeki mühür ile onaylama personelliği görevi de yapan Öztunalı çeşitli işler yaptı. Öztunalı Uçakların motor, gövde, kuyruk, kanat, iniş takımı gibi aksamlarını kontrol ederek; gerekli ayar, onarım, monte kontrol, test, servis ve bakımını yaptı. Arızalı parçaların tamir edilerek tekrar kullanıma sunulması veya değiştirilmesi işlemlerini yapan Öztunalı ayrıca bakım ve onarım kataloglarını okuyup gerekli testleri yapma görevi de üstlendi.

TEKRAR MESLEĞE DÖNMEK İSTİYOR

“Uçak Gövde-Motor Teknisyenleri uçak fabrikalarında, uçak bakım ve onarım ünitelerinde çalışırlar. Çalışma ortamı genellikle yağlı, kokulu ve gürültülüdür.” Diyen Öztunalı, “Bir kadın olarak hiçbir zaman bu ortamı yadırgamadım. Son olarak bir belgeselde bu görevi yapanları gördüğümde tekrar mesleğime dönmek istedim. Ama sınavlar çok ağırlaştı. Azmedip tekrar girmeye çalışacağım.” dedi. Öztunalı Torbalı’da ise bir iş yapmadığını belirterek TOBEDAK ile dağ yürüyüşlerine çıkarak büyük keyif yaşadığını anlattı.

Kaynak: Büyük Torbalı Gazetesi – İbrahim DANIŞ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.