site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Türk Milleti Demesek Olmaz Mı

Türk Milleti Demesek Olmaz Mı
22.09.2013
A+
A-

chpli_turmen_anayasa_komisyonunda_oyle_bir_oneri_yaptik_ki

Anayasadaki Türk Milleti kavramıyla ilgili her kafadan farklı bir ses çıkmaya devam ediyor.Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun “vatandaşlık” maddesiyle ilgili müzakerelerde, Türkiye’deki parçalanmayı gözler önüne seren ilginç tartışmalar yaşandı. Komisyonun CHP’li üç üyesi “Türk milleti” konusunda farklı görüşler savundu. Süheyl Batum, “Türk milleti” derken, Rıza Türmen, AB’de olduğu gibi “anayasal vatandaşlık” istedi. Atilla Kart ise Türkiye’nin ulus devlet olamadığı görüşünü savundu.

AKP’den “Nötr vatandaşlık” önerisi

MHP’li Faruk Bal, Anayasanın vatandaşlığı düzenleyen 66. maddesinin değiştirilmesine karşı olduklarını ve “Türk vatandaşı” kavramından vazgeçmeyeceklerini bir kez daha vurguladı.

AKP’li Ahmet İyimaya “Türk vatandaşını yazmayalım veya vatandaş diyerek nötr yazalım” görüşünü savundu.

CHP’li üç üyenin ise önerilerinde “Türk milleti” ifadesine yer verirken, konuşmalarında farklı görüşler ortaya koymaları partideki kafa karışıklığını bir kez daha gösterdi.

Kart: Uluslaşamadık

CHP’li Atilla Kart, Türkiye’nin Kurtuluş savaşı ve birarada yaşama temeli üzerinde kurulduğunu ancak Cumhuriyetten itibaren ulus devlet olma yönünde yeterince başarılı olamadığını savundu. Bunun sadece Cumhuriyete yüklenecek bir suç olmadığını da ifade eden Kart, yapılacak anayasada etnik ve mezhepsel açıdan eşitliğin sağlanmasını istedi.

Birgül Ayman Güler’in tartışma yaratan Türk Milleti tanımını da gündeme getiren Kart, “Bu kavramlar üzerinde siyasi ve akademik olarak konuşmak doğru değil” dedi.

Süheyl Batum ise CHP’nin vatandaşlık önerisini suvanarak, “Cenevizliler, Venedikliler, eski tarihçiler ‘Türk’ diyor, Osmanlıya da ‘Türkiye’ diyorlar. Niçin diyorlar bunu? Burada sadece Türkler mi yaşıyor, bunu bilmiyor mu onlar? Sadece Türkler yaşıyor diye değil, bu bir coğrafyanın adı. Türk vatandaşlığını bunun için önerdik, anlaşabilirsek harika olur. Ama biz sizi kesinlikle rencide ederek ‘Burada Kürtler yaşamıyor, burada Araplar yaşamıyor, burada Çerkezler yaşamıyor, sadece Türk soyuna, Türk ırkına mensup insanlar yaşıyor’ diye değerlendirmenizi istemeyiz” diye konuştu.

BDP : Türk vatandaşlığını kabul etmiyoruz

BDP’li Bengi Yıldız ise ‘vatandaşlık’ tanımıyla ilgili görüşlerini Gayr-i Müslimlerden örnekler vererek anlattı. “Ben Kürdüm” diyen Şerafettin Elçi Yüce divan’da yargılandı” diyen Yıldız , “Bu ülkede, ‘eşit yurttaş’ diyorsunuz. Ama, Türk olmayanların başlarına gelmedik kalmadı” dedi. Yıldız, sözlerini “Biz Kürtleri bu ulusun parçası olarak görmüyoruz. Türk vatandaşlığını kabul etmiyoruz” diye bitirdi.

Türmen, “Türk adını kullanmasak olmaz mı?

CHP’li Rıza Türmen ise “Türk adını kullanmayalım. Farklı milletler, farklı toplulukların olduğu Türkiye’de biz bunu Türk adını kullanmadan yapalım. Vatandaş desek, ya da Türkiye cumhuriyeti vatandaşı desek ne olur?” önerisinde bulundu.

YORUMLAR
  1. manyak misiniz dedi ki:

    manyakmisiniz kardesim, caydanligin adi caydanliktir, alinin adi ali dir. aliye caydanlik derseniz caydanliga da ali.. olurmu yani… memlekette issizlik yolsuzluk caresizlik almis basini gidiyor turk mu diyelim kurt mu diyelim ne dersen de once problemlerini coz vatandasin…

  2. Hasan DURUCAN dedi ki:

    Zaten bir işe yaramıyorsunuz, bari susun da adam zannedelim sizi !