site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Torbalı karantina altında

Torbalı karantina altında
22.12.2015
A+
A-

Menderes ilçesinde şap hastalığı nedeniyle hayvanlar telef olunca Torbalı karantina altına alındı. İlçeye hayvan giriş ve çıkışı yasaklandı. Müdürlük 9 bin hayvanı aşıladı. 9 bin hayvanda önümüzdeki hafta aşılanacak

TÜRKİYE’DE ilk kez görülen ve A-1 tipi virüsten biri olan Nepal Şap’ı olarak bilinen şap hastalığının ülke geneline denetim yetersizliği ve aşı üretimindeki gecikme nedeniyle hızla yayıldığı iddia ediliyor. Önceki gün Torbalı’nın komşu ilçesi olan Menderes’te görülen şap hastalığı birkaç hayvanın telef olmasına neden oldu. Menderes’te meydana gelen hayvan ölümleri nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürlüğü Torbalı’nın karantina altına alındığını belirtti. Torbalı genelinin karantina altına alınmasıyla birlikte 3 ekip farklı bölgelerde şap aşısı yapmaya başladı. Son 7 günde 9 bin hayvana şap aşısı yapıldığı açıklandı.

İKİNCİ BİR EMRE KADAR GİRİŞ ÇIKIŞ YASAK
Menderes bölgesinde görülen hastalığın Torbalı’ya sıçramaması adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, bölgede şap hastalığının olmadığını fakat olası bir durum için geniş güvenlik önlemi aldıklarını belirtti. Torbalı’da alınan önlemler arasında ilk olarak alışverişler durdurularak yasaklandı. Hayvan alım ve satımların yasaklandığını belirten Karakaya, “2. bir emre kadar hiçbir hayvan ne ilçe dışına çıkartılacak ne de Torbalı’ya alınacak. Türkiye’nin birçok bölgesinde yaşanan şap, ilçemize en yakın bölge olan Menderes’te görüldü. Tedbir amaçlı olarak 7 günde tam 9 bin şap aşısı yapıldı. Geriye kalan 9 bin büyükbaş hayvan 1 hafta içerisinde aşılanacak” diye konuştu.

‘UYARILARI DİKKATE ALIN’

İlçe genelinde bulunan toplam 18 bin büyükbaş hayvanda şuana kadar virüse rastlanmadığını ifade eden Karakaya, “Şap hastalığı basite alınmayacak kadar çok önemli bir durumdur. Hayvana bulaşması halinde hızla yayılabilen bir virüstür. 7 gün içerisinde elimizdeki tüm şap aşılarını bitirdik. Yenilerinin gelmesini bekliyoruz. Ayrancılar, Pancar, Demirci, Yoğurtçular, Yazıbaşı, Kuşçuburun, Torbalı, Özbey ve Kaplancık mahallelerinde bulunan hayvanların tamamı aşılandı. Diğer mahalleler de bulunan hayvanlar da hafta aşılanacak. Vatandaşlarımız tedbir aldığı sürece korkulacak bir durum olmayacak. Tek yapmaları gereken, damları sık sık dezenfekte edip, hayvanları dışarıya çıkarmamaktır” şeklinde konuştu.
Amede ALPAGUT-BÜYÜK TORBALI GAZETESİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.