site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Tatilciye 14 gün kuralı

Bilim Kurulu üyeleri, tatil sırasında önlemleri hiçe sayanları, dönüşte kendileri ve sevdiklerine zarar vermemeleri konusunda uyardı.

Tatilciye 14 gün kuralı
04.08.2020
A+
A-

Pandemi döneminde bayram tatilini sahil beldelerinde geçirenlerin ‘tedbirsiz yoğunluk’ oluşturması korkutucu görüntülere neden oldu. Kalabalık ortamlardan evlerine dönen vatandaşlar için Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Yamanel hayati uyarılarda bulundu: “Plajlardaki görüntüler ve bayram dönüşleri bizleri korkutuyor. Fotoğraflarda sosyal mesafeye neredeyse hiç dikkat edilmediğini görüyoruz. Bu şekilde kalabalıktan çıkarak gelen vatandaşlar bulaş riskini artıracaktır. O nedenle en azından tatilden döndüklerinde başka kişileri kendilerinden korumak için evde 14 gün karantina süreci uygulamaları gerekiyor.”

MUTLAKA EVDEN ÇALIŞIN

“Mümkünse eğer iş hayatına geri dönecek olanlar da 14 gün boyunca evden çalışma sistemine tekrar geçmeliler. İş yerlerine gidecek olanlar mutlaka maskeyle çalışsınlar ve sosyal mesafeye üst düzey önem göstersinler.”

‘BAŞLADIĞIMIZ YERE GERİ DÖNEBİLİRİZ’ 

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Nuran Yıldırım: “Biz vatandaşlara maske takın dedik dinlemediler, sosyal mesafenin önemini anlattık umursamadılar. Tatil beldelerindeki, plajlardaki görüntüleri gördüm. İnsanların sağlıklarını bu kadar hiçe saymalarını anlayamıyorum. Bunun faturasını nasıl ödeyeceğiz. Hastalanınca sadece kendimiz hastalanmıyoruz ki…

Her şey bu kadar tehlikeliyken vatandaşların hiçbir şeyi umursamaz halini anlayamıyorum. Bu kalabalık tatillerden döndükten sonra insanları da riske atacaklar. Emekler boşa gidiyor. Maske, sosyal mesafe gibi kurallara uyulmazsa başladığımız yere geri dönebiliriz.” 

KURALLARIN İHLALLERİ 15 GÜN SONRA TABLOYA YANSIYACAK 

Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, salgın tedbirlerine bayram ziyaretlerinde ve tatillerde kurallara uyulmadığnı belirterek, bunun 10-15 gün sonraki vaka tablosuna artış olarak yansıyabileceğini belirtti. İlhan şu uyarı yaptı: “Özellikle dört gündür vakalar yukarı doğru seyrediyor. Her 20 hastadan biri, ağır hasta. Tekrar 1500’leri görmemek, tedbirlere uyuma bağlı. Kurallara uyulmazsa pozitif vaka sonbaharda daha da artacak.” Bayram vakalarının, okulların açılma tarihinde etkili olacağının da altını çizen İlhan “Tedbirlere uyum, çocuklarımızın geleceği için büyük önem taşıyor” dedi. 

‘VAKA ARTIŞINDAN ENDİŞE DUYUYORUZ’ 

Türkiye’de dün 41 bin 301 test yapıldı, 995 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 19 hasta vefat etti. Toplam test 4 milyon 927 bin 217, vaka 233 bin 851, vefat 5 bin 747 olarak kayıtlara geçti. İyileşenlerin sayısı ise 217 bin 497’ye yükseldi. Sağlık Bakanı Fanrettin Koca, “Daha önce, bazı illerle sınırlı olan vaka artışlarının önümüzdeki günlerde ülke geneline yayılmasından endişe duyuyoruz. Tedbirde güç birliğine ihtiyacımız var” uyarısında bulundu.        

ŞİLE OTOBÜSÜ TIKLIM TIKLIM

Tatilde İstanbul dışına çıkmayan vatandaşlar, Şile’ye akın etti. Dün akşam İstanbul’a dönmek için akşam saatlerinde durağa gelenler, 70 kişi kapasiteli Şile otobüsünü hınca hınç doldurdu. Şoför hareket etmek istemedi, yolcular isyan etti. Çıkan tartışmada sosyal mesafe, maske kuralları da unutuldu. Haber verilmesi üzerine olay yerine gelen polis, ayaktaki yolcuları indirdi, otobüs yola çıktı. 

EGE SAHİLLERİNDE VİRÜSE DAVET

Ege kıyısında bulunan Saros Körfezi, Kurban Bayramı’nda tatilcilerin akınına uğradı. Keşan’a bağlı, kışın nüfusu yaklaşık 500 olan Erikli’nin nüfusu 100 bini aşarken, sahiller de dolup taştı. Yoğunluğu fırsat bilen bazı pansiyon sahiplerinin fiyatlarını yüzde 100 artırdı. Kurban Bayramı tatili nedeniyle İstanbul’dan Erikli’ye gelen Ayşe Tartı, yoğunluktan dolayı denize giremediklerini söyledi. Tartı, “Deniz çok güzel ama yoğun olduğu için giremiyoruz. İstanbul’dan yakın olduğu için buraya geldik. Sosyal mesafe sahilde uygulanıyor ama denizde buna uyulmuyor” diye konuştu. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.