site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Tarihi Camiyi Restore Ediyoruz Dediler, Lüks Dükkan Yaptılar

Tarihi Camiyi Restore Ediyoruz Dediler, Lüks Dükkan Yaptılar
03.07.2013
A+
A-

cami-restore

1956’da yıkılına İstanbul Fındıklı’daki Süheyl Bey Camii restorasyon projesinden cam cepheli dükkan-cami çıktı. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu projenin restorasyonun mantığına aykırı ama iktidarın zihniyetine uygun olduğunu söyledi

Yetkililer bu cam cepheli lüks dükkanın, tarihi caminin restore edilmiş hali olduğuna inanmamızı bekliyor!

‘TARTIŞMAK BİLE MÜMKÜN DEĞİL’

Konuyu BirGün Gazetesi’ne değerlendiren Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu “Bunun hakkında tartışmak bile mümkün değil, orijinalinden bu kadar uzaklaşan bir restorasyona az rastlanır. Restorasyon açısından kabul edilemez, ortaya çıkan yapı bambaşka bir yapı” diye konuştu.

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu: Orijinalinden bu kadar uzaklaşan restorasyon görmemiştim. Halk dava açarsa bu projeye onay veren yetkililer yargılanır.

‘CAMİ TİCARETE ALET EDİLMİŞ’

Son dönemlerde kamu yönetiminin kültür varlıklarına bakışı çarpıklaştığını, restorasyon projelerinin deneyimsiz taşeronlara verildiğini söyleyen Muhcu “Eserler müdahaleler sonucu özgün, tarihi mimari karakterinden uzaklaşıyor. Bu tür yapıların ticari gelire konu edilmesi kabul edilemez. Tarihi yapıların fonksiyonlarını değiştirecek restorasyonlar yapılmamalı. Cami ticarete alet edilmiş. İnanca saygı açısından büyük bir sorun” dedi.

‘İHALEYİ YANDAŞA VERMENİN SONUCU’

İhale süreçlerinin de çok sorunlu olduğunu belirten Muhcu “İşler tanıdık, belli ilişkileri olan kişilere, siyasal yandaşlara dağıtılıyor. Bu yüzden işler niteliksiz oluyor. Buna karşı çıkan devlet memurları ya sürgüne gönderiliyor ya da etkisizleştiriliyor” diye konuştu.

Süheyl Bey Camii restorasyon

Süheyl Bey Camii restorasyon2

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.