site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Suriyeli’ye Var Türkmen’e Yok!

Suriyeli’ye Var Türkmen’e Yok!
09.02.2015
A+
A-

turkmenler

IŞİD’in Irak’taki çeşitli kentleri işgal etmesiyle, savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Türkmen aileler, Suriyeliler gibi çalışma ve ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanmak istiyor.

Suriye sınırından geçerek Türkiye’ye sığınan Iraklı Türkmen iki kız kardeşten birinin Yabancı Tanıtma Belgesi’ne yanlışlıkla doğum yerine Suriye Halep, diğerinin doğum yerine Irak Musul yazıldığı öne sürüldü. Kimliklerine doğum yeri Halep yazılan ücretsiz sağlık hizmetinden yararlanıp hastanede bedava muayene olurken, Musul yazılı diğer kız kardeş bu imkandan yararlandırılmadığı iddia edildi.

Türkiye’ye iki kız kardeşiyle birlikte gelip aynı evde oturmaya başlayan ve hayırseverlerin yardımıyla ameliyat olduğunu belirten Türkmen Velid, Telafer’de savaş olduktan sonra ailece IŞİD’den kaçtıklarını önce Suriye’ye geçtiklerini, daha sonra da Türkiye’ye sığındıklarını aktarıp, sınırda kendilerine birer kimlik verildiğini, kız kardeşlerinden birinin Suriyeli sanılarak doğum yerine Halep yazıldığını, bu kardeşinin hastanelerde bedava tedavi olduğunu, fakat geçici kimliğine doğru şekilde Irak Musul yazılan kız kardeşinin hastanede tedavi olmak istediğinde çok para istendiğini, bedava kabul etmediklerini söyledi. Ağabey Velid, “Ben dedim Türkmen’im, Türkmen’lik için gelmişiz, kabul etmediler. Sadece Suriyeliler bedavadır. bir kardeşimi Suriyeli zannediyorlar, ama biz Suriyeli değiliz Iraklıyız, Türkmen’iz. Özleri yanlış yazmışlar.” dedi.

‘BEN TÜRKMEN’İM, DİLENMEM, BEN ÇALIŞIRIM’

Bir evde 20 kişinin yaşadığını ve 4 ailenin aynı yerde kaldığın belirten Velid, “Çocuklar kadınlar, hepimiz 20 tane oluyoruz. Biz gidiyoruz, daire bulmaya, bize diyorlar, yabancısınız vermiyoruz. Biz insan değil miyiz. Biz Türkmenlik için buraya geldik. Biz istiyoruz ki, çalışmak. Çalışma izni olsun, biz nerede olursa olsun çalışırız. Biz ölsek, dilenmeyiz. Biz çalışmak istiyoruz. Devlet bize yardımcı olsun, çalışma izni versin bizlere. Ben fabrikaları dolaşıyorum, sigorta izni istiyorlar, çalışma izni istiyorlar. Ben Türkmen’im, dilenmem, ben çalışırım. Kendi kendime yeterim” diye konuştu.

‘HASTANEYE GİDEMİYORUM’

Telafer’de Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitiren Türkmen Rıdvan Ahmed ise; “Türkmen’im. Irak’lıyım. Bir aydır Türkiye’deyim. Biz burada Ankara’dayken sıkıntılarımız çok. İstediğimiz tek şey iş bulmak. Ondanda önemli olan şey sağlık konusunda. Çocuklarımız hasta olduğu zaman giremiyoruz hastaneye. Bizden kimlik istiyor. O da biz de yok yani. Biz Türkmen’iz yani. Çocuklar hepsi öğrenci. Okula da kaydettirmek istiyoruz onları. Hastanede, ‘biz size bir şey yapamayız’ diyorlar. Yani oturma iznimiz yok. İş iznimiz yok. Biz diyoruz Türmeniz Irak’lıyız, elimizden bir şey gelmiyor, diyor. Ben onu deniyorum bakıyorum, hastalığı nedir. Ona göre ben ilaç alıyorum. Doktora gidemiyorum. Hastaneye gidemiyorum. Tahminime göre alıyorum ilaçları. Ateşi varsa ateş ilacı alıyorum. Yanlış mı doğru mu, bilmiyorum işte elimden gelen bu. Başka ne yapabilirim”.

Rıdvan Ahmed, Musul’dan birlikte geldiği arkadaşlarının arasında İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü, Makine Bölümü bitirenlerle, Telafer’de polislik yapanlar ve asker olanlarında Türkiye’ye sığındığını ve aynı evde kaldıklarını anlattı.

‘ANKARA’DA BİN 700 TÜRKMEN AİLE VAR, ODA YAKLAŞIK 5 BİN KİŞİ YAPAR’

‘Telafer’den gelmedik kaçtık’ diyen Türkmen vatandaş Naif Yahyaoğlu da, “Kaçtık memleketimizden. Biz nereye gideriz. Türk bizim memleketimiz Türk’tür. Bizim aslımız Türk, Türk’e geliriz, Türk’e kaçarız. Biz istiyoruz, Türk kardeşlerimiz bize yardım etsinler. Bizi kaldırsınlar. Bize müsaade etsinler. İstiyoruz, çocuklarımız mektebe aparsınlar. Evlerde 4-5 aile bir biri üstüne. Bunlardan kaçıp, kaçıp geldiler. Çantaları yolda çalındı. Biz böyle geldik. İstiyoruz bize yardımcı olsunlar. Suriyeli kaç kişi burada çalışıyor, bizde çalışmak istiyoruz. 15-20 nefer aynı evde kalıyor. Ankara’da bin 700 aile var. Onlarda 5 bin kişi var. Musul’da, Telafer’de savaş var. Savaş olan yerde kim kalır. IŞİD girmiş savaş var. Savaş olursa, kendin ne şekil yaşarsın, ablalar ne şekil yaşar. Allah razı olsun, Türkiye bize kapısını açtı. Türkmenler, Türk kardeşler siz gelin buraya. Bizden kimse yaşamıyor. Ben evimi bırakıp çıktım” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE KARDEŞTİR. İRAN YOK, SURİYE YOK, ÜRDÜN YOK’

Savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Türkmenlerden Halime Hıdır ise IŞİD’in Telafer’i ele geçirdiğini söyleyerek; “IŞİD, vuruyor, uçaklar vuruyor. Çıktık Suriye’ye geldik. Suriye’den Türkiye’ye geldik. Türkiye kardeştir. İran yok, Suriye yok, Ürdün yok, bunlar yok. Türkiye iyidir. Türkiye kardeşimiz ve sesimizdir. Biz gelirken çok soğuktu. Üşüttük hasta olduk. Biz çalışmak istiyoruz. Bizde dilenmek çok ayıptır. Elhamdülillah biz çalışırız, işleriz yeriz”.

‘OKULA GİTMİYORUM, İŞ ARAMAYA ÇIKTIM, BULAMADIM KAYBOLDUM’

Türkiye’ye sığınan Türkmenlerden 3. sınıfa giden 10 yaşındaki Adnan Omar de çalışmak için iş aramaya çıktığında kaybolduğunu aktarıp yaşadıklarını şöyle anlattı: “Silah sesi duyduk, fişek işledi, döğüşmeye bulaştılar. Biz çok korktuk, gelirken soğuk vardı, kar yağıyordu, her yer çamurdu. Türkiye’ye geldik. Şimdi ben okula gitmiyorum. İş aramaya çıktım, bulamadım kayboldum. Ben para getireyim eve babama vereyim.”

‘AMELİYAT İÇİN 2 BİN 400 TL GEREKİYOR’

Irak’tan kaçarak, Suriye üzerinden Türkiye ye gelen Türkmen Muhammed dayısının böbreğinden ameliyat olması gerektiğini belirterek; “IŞİD, girdi her yere. Bizim bölgelerimiz aldı. O aldığı zamanda Amerika uçakları vuruyor. Biz geldik Türkiye’ye bizim durumumuz çok zor. Suriyeliler bedava tedavi oluyor, bize yok. Allah razı olsun Türkiye’den. Benim dayım rahatsız, böbreğinden rahatsız. 2 bin 400 TL gerekiyor ameliyat olması için.” ifadelerini kullandı.

CİHAN

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.