site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Suriyeliler Oy Kullanacak Mı?

Suriyeliler Oy Kullanacak Mı?
06.11.2013
A+
A-

suriyeliler-oy-kullanacak-mi

Daha önce hiçbir sığınmacı ve mülteciye verilmeyen geçici T.C. kimlik numarası Suriyeliler’e hızlı bir şekilde verildi. Resmi bir kurumda çalışan göç uzmanı “Suriyeliler geçici T.C. kimlik numarası aldılar. Muhtarlara kayıtları yapıldı” dedi.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelip Hatay, Şanlıurfa ve İzmir gibi bazı şehirlere yerleşen mültecilerin yoğun göçü, özellikle İzmir’de ‘AK Parti seçimlerde sığınmcı ve mültecilere oy kullandıracak’ iddialarına neden olmuştu.

CHP İzmir Milletvekili ve Parti Meclis Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, yaklaşık 3 ay önce gelen Suriyeliler’in yerel seçimlerde AK Parti lehine oy kullanacaklarını ileri sürmüş hatta bu yönde TBMM’ye bir soru önergesi vermişti. Birgül Ayman Güler’in ve aynı konu ile ilgili bir başka önerge daha veren CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Edipoğlu’nun soruları yanıtsız kalmıştı.
 
VALİLİK VERİYOR
9 Eylül Gazetesi muhabiri Mehmet Emin Al bu iddialar ışığında çok ilginç bir bilgiye ulaştı.

Suriyeliler’e ‘Geçici T.C. Kimlik Numarası’ veriliyor. Muhtarlığa bu şekilde kayıtları yapılıyor. Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanı olan T.C vatandaşlarının kimlikleri üzerinde 11 haneli numara bulunuyor. Suriyeli sığınmacılara verilen gecici T.C numarası da aynı şekilde 11 haneli ve 9 rakamı ile başlıyor. Sığınmacılara verilen kimliklerde ‘Veren Makam’ ibaresinde “İzmir Valiliği” yazıyor.

Bölgeye gelen sığınmacıların kayıt ve geçici T.C kimlik numarası gibi resmi işlemlerini yaparak mültecilere yardımcı olan ancak isminin yazılmasını istemeyen bir devlet memuru konu hakkında çarpıcı bilgiler verdi.

Seçimlerde Suriyeliler’in AKP’ye oy kullanmaları için geçici T.C. numarası verildiği iddialarını yanıtlayan memur, “Yıllardır göç konusunda çalışıyorum. Üniversiteden yeni mezunlara da birçok kez tez konusunda yardımcı oldum. Devlet memuru olduğum için ismimin yazılmasını istemiyorum. Sorunuza gelince, sığınmacı ve mültecilere geçici T.C. kimlik numarası veriliyor” dedi.

SURİYELİ İMTİYAZI
Görevli açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Yaklaşık 8 yıldan beri çalışıyorum. Suriyeliler ve Afganistanlılar’dan önce, yani 1 yıl öncesine kadar resmi ilgili makamlardan sığınmacı ve mülteciler için geçici bir vatandaşlık ya da oturma teskeresi numarası istiyorduk ancak verilmiyordu. Suriyeliler’in gelmesiyle beraber geçici T.C kimlik numaraları çok kısa sürede verilmeye başladı. Muhtarlıklara da kayıtları hızlı bir şekilde yapıldı. Daha önce gelen hiçbir sığınmacı ve mülteci bu kadar hızlı bir şekilde kayıt altına alınarak numara almadı. Yıllar önce sığınmacı ve mülteciler hastalanırken hastanelere dahi kabul edilmiyordu ya da sığınmacı bir yakınına para yollamak istediğinde hiçbir işlem yapamıyordu. Ancak dediğim gibi Suriyeliler’den sonra ‘Geçici T.C Kimlik Numarası’ verildi. Kaymakamlıklardan ve ilgili yerel yönetimlerden kömür-gıda ve benzeri yardımlar da alıyorlar. Resmiyette kayıtlıdırlar.”

Doğuştan vatandaşlık hakkına sahip ya da daha sonradan vatandaşlık hakkı elde etmiş vatandaşların T.C. Kimlik Numaraları 11 haneden oluşuyor. 1, 2, 3, 4 gibi rakamlarla başlarken sığınmacı ve mültecilerin Geçici T.C. Kimlik Numaraları 9 ile başlıyor. Ele geçirdiğimiz B.A.’ya ait Geçici T.C. Kimlik Numarası 9974 ile başlayıp 90’la bitiyor. Kahramanlar mevkiinde ikamet eden sığınmacı B.A’ya  T.C. kimlik numarası 2 Şubat 2013 tarihinde verilmiş.

OY KULLANMALARI SAĞLANABİLİR!

Muhtarlarda kayıtlı bulunan ve sayıları yaklaşık 60 bini bulan sığınmacıların 20 Mart 2014’te yapılacak yerel seçimlerde oy kullanacakları yönündeki iddialara karşı sorularımızı cevaplayan göç uzmanı “Her türlü kayıt ve işlemleri kendilerine verilen Geçici T.C. Kimlik Numarası’ya yapılıyor. Seçimlere yönelik oy kullandırma konusunda bir yorumda bulunmak istemem ancak şunu söyleyebilirim: Daha önce mültecilere verilmeyen T.C. kimlik numaraları hızlı bir şekilde Suriyeliler’e verildi, seçimler yaklaşırken yine hızlı bir şekilde oy kullanmalarını mümkün kılacak bir düzenlemeye gidilebilir” diye konuştu.

GÜLER: SEÇMEN LİSTELERİNİ KONTROL EDECEĞİZ

Konuyla ilgili daha önce soru önergesi veren CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, bu konunun yaklaşık 300 önergeyle Meclis’e taşındığını ancak hiçbirine yanıt alınamadığını dile getirdi. Ortaya çıkan bu durumun demokrasinin şeffaflığına yakışmadığını söyleyen Güler, “T.C. kimlik numarası verilen Suriyeliler’in önümüzdeki seçimlerde oy kullanma ihtimallerine karşı biz de parti olarak seçmen listelerini sıkı şekilde kontrol ve takip edeceğiz. Böyle bir olayın yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız” diye konuştu.

(9 Eylül Gazetesi)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.