site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Son Noktayı Kim Koyacak

Son Noktayı Kim Koyacak
07.10.2014
A+
A-

refik-adiyaman

33. Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali Organizasyonu İçin Son Noktayı Kim Koyacak

Uzun yıllardır İlçemizde Organize edilmekte olan Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivalini hangi kuruluşun yapacağı konusu İlçemiz ve Belediyemiz gündemini uzun zamandır meşgul etmekte olup ortada bir sorun yokken kısır siyasi çekişmeler sonucu sonu nelere maal olacağı belli olmayan bir muammaya çekilmeye uğraşılmaktadır.

Aslına bakıldığında ortada hiçbir sorun yoktur,sorun birileri tarafından yaratılmış ve bunu sorun haline getirmek kimlere ne sağlıyorsa veya sağlayacağı düşünülüyorsa,kamuoyu ve Belediyemiz birimleri İlçe gündeminde acil çözüm bekleyen bir sürü konu varken meşgul edilmekte Belediye Meclisimizin değerli saatleri harcanmakta Sayın Belediye Başkanımızda yanlış bilgilendirilerek bu gereksiz tartışmanın içine çekilmektedir.

32 Yıldır bu organizasyon, başladığı ilk yıllar ( 1983-84-85-86 ) kuruluşundan sonra Selçuk-Efes Kültür ve Turizm Vakfı – 1998 yılından itibarende Vakıf – Belediye işbirliği ile gerçekleştirilmiştir.

Şimdi ne olmuşturda bu işi Vakıf yapmasın denilmektedir ? Birileri Vakıf Yönetimini eline geçiremedi diyemi ? Yoksa daha büyük hayalleri vardı da Vakıfta bunları gerçekleştiremedi diyemi?

Vakıf Genel Kurulunda çekişen iki listenin organizatörleri, bazıları sonradan saf değiştirmiş aynı görüşün mensupları değilmiydiler.

Birileri 1996 yılından bu yana hayal etmekte olduğu Deve Güreşleri Fedarasyonu Başkanı olma hayalindemi ? Yada 32 yıldır yapıla gelen bu Festivali başkaları adına sabote veya pasifize etme peşindemi ?

Dokunmayın benim gerçek Devecimin kültürüne uğraşmayın bunca yılın emeğini yok etmeye,karalamayın bunca yıl, gece gündüz, yağmur, kar, tipi demeden emek vermiş, gönül vermiş insanların anılarına.

Kanmayın Sayın Belediye Başkanım, inanmayın size söylenenlere, dolduruşa gelmeyin, alın bakın vakfın Yönetim Kurulu Üyelerine, Denetim Kurulu Üyelerine ve Genel Kurul Üyelerine, eğer Selçuk’umuzu tanıyorsanız oradaki insanların her kesimden her siyasi görüşten olduğunu göreceksiniz, orada siyaset yapılmıyor.

Şimdi biraz geçmişe giderek bugünlere nasıl gelindiğine bir bakalım; Rahmetli Eski Belediye Başkanlarımızdan Efdal Doğru zamanında Vakıf kurulmuş ve siyaset yapılmasın diye; Selçuk Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Seçilmiş iki Encümen Üyesi, Efes Müzesi Müdürlüğü, Turizm Danışma Müdürlüğü, Makamlarını temsilen Yönetim Kurulu Daimi Üyeliklerine getirilmişler, toplam 11 kişi olan Vakıf Yönetiminin diğer 5 üyeside iki yılda bir yapılan seçimle Genel Kurul Üyeleri arasından seçilmiştir Genel Kurulunda Üyelerinin çoğunluğunu ilçedeki daire amirleri ve Sivil Toplum Kuruluşları Başkanları oluşturmuş, vakfın adının duyulmasıyla daha sonra Tüzükte yazılı şartları yerine getirmeyi kabul ederek üye olmak isteyenlerin üyelikleri Genel Kurulca oylanarak belirlenmiştir.

Daha sonra 22.01.2004 tarihinde kabul edilen 5072 sayılı kanunun 2. maddesinin ( d ) bendinde belirtilen ( Kamu Görevlileri görev ünvanlarını kullanarak Dernek ve Vakıf organlarında görev alamaz ) yaptırımla, kamu kurum ve kuruluşlarının üyelik hakları kaldırıldığından, yeni yapılanmada üye sayısı 107 ile sınırlandırıldığından, üye sayısı içerisinde Makamları o dönem temsil eden kişilerin şahsi isimleri baz alınmıştır, Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından değiştirilen Vakıflar Kanunu gerekleri yerine getirilince siyasetmi yapılmıştır.?

Bakınız sevgili okurlar yıl 1982 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi sonucu;

Ülkemizdeki insanların darbe öncesi dönemde yaşadığı siyasi çekişmelerden doğan kırgınlıkları,küskünlükleri kaldırmak,toplum olarak ortak değerlerimize sahip çıkarak birlikte yaşama ve paylaşma ilkesi ile bazı sosyal ve kültürel projeler zamanın hükümeti tarafından hazırlanır bunlardan bir taneside Deve Güreşleri etkinlikleridir.

Bu proje kapsamında 08.010 1982 tarihinde, ilçemizde 1983 yılında organize edilmek üzere İlçemiz Kaymakamlığına görevlendirme yazısı gelir, o dönem İlçemiz Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığı görevlerini vekaleten sayın Fikret Bitgel yürütmektedir.Kaymakamlık bu işi Selçuk Belediyemize verir, Belediyemizin yetkilileri ve yetkili organları bu işe sıcak bakarlar ve görev kabul edilir, zamanın az olması nedeni ile hemen çalışmalara başlanır Organize ve Yürütme Komiteleri kurulur.

Kültür ve Turizm Bakanlığı 1983 yılında yapılacak olan Deve Güreşleri için 1500.- TL(Binbeşyüzlira) maddi yardım ve bir temsilci gönderir, 1983 yılında bu organizasyon yapılır bu organizasyon Selçuk İlçemizde Düzenli olarak yapılmakta olan Deve Güreşlerinin başlangıcıdır.

1983 yılında 1.si organize edilen Selçuk Deve Güreşleri o gün yağan yağmur nedeni ile tam olarak gerçekleştirilemez ancak yağmurun ara vermesi ile Güreşleri izlemeye gelen yazılı ve görsel basının çekim yapması için iki-üç çift deve güreştirilebilir, kısmen de olsa organizasyon amacına ulaşmış,bölgemiz ve ülkemiz genelinde yankı bulmuştur, bu gelişmeler üzerine bakanlık görevlisininde olumlu raporu ile güreşlerin gelecek yıllardada yapılmasına karar verilmiş faaliyetin önü açılmıştır. Belediyemiz önderliğinde Organize ve Yürütme Komiteleri ile bu iş yürütülür, 1983-84-85-86 yılları Bakanlık desteği ve belediye sponsörlüğünde komiteler oluşturularak devam etsede 1580 sayılı Belediyeler Kanunu Belediyelere bu tür Kültürel faaliyetler için harcama yetkisi vermediğinden sıkıntılar baş göstermiştir.

Bu sıkıntılar üzerine Selçuk Belediye Meclisi 13 Haziran 1986 gün ve 6 sayılı oturumunun 13. maddesinde karara bağladığı üzere Vakıf kurularak Selçuk Deve Güreşleri ve Selçuk-Efes Kültür,Sanat ve Turizm Festivallerini 05.09.1986 tarihinde resmen kurulan Selçuk-Efes Kültür ve Turizm Vakfı’na devreder.

Her iki Festivalde Vakıf tarafından gerçekleştirilir, Festivallerdeki sanatçı konserleri giriş ücretleri veya yardım toplama şeklinde giderler karşılanır zaman zamanda bakanlıktan küçük maddi destekler sağlanır, promasyonlardan faydalanılır, bazı yıllar yaşanılan talihsizliklere rağmen bu iş yürütülür, Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivali bir dünya markası olmuş, Times Dergisine kapak olmuş Dünya Festivaller kitapçığına girmiş, Guinness Rekorlar kitabına girmiş, Uzakdoğu ve Avrupa basınının her yıl takibine uğrayan birçok ünlü televizyon kanalının çekim yaptığı üne ve değere kavuşmuştur, bütün bunlar Selçuk-Efes Kültür ve Turizm Vakfı Yöneticileri ile üyelerinin özverili çalışmaları ve üstün gayretleri ile gerçekleşmiştir.

Daha sonraki yıllarda 1580 sayılı kanunda yapılan değişikliklerle 5393 sayılı Belediyeler kanununun yürürlüğe girmesiyle Selçuk Belediyesi ile işbirliği yapılarak dahada büyük bir güç kazanılarak sorunsuz birşekilde bugünlere gelinmiştir.

Şimdi ne olmuşturda 1987 yılından bu yana Vakıf tarafından yürütülen bu faaliyet Vakıftan koparılmak istenmektedir?

30 Mart 2014 Mahalli İdareler seçimlerinin ardından Vakıfta yapılan Olağan Genel Kurulda Yönetim Kurulu seçiminde çoğunlukları aynı kökenden gelen birbirlerine küskün iki gurup liste yapmış biri kazanmış diğeri kaybetmiştir, kaybeden grubu organize eden şahıs veya şahıslar daha önceden bir dernek kurduklarından,dernek saflarına çekilmiş ve güreşlere talep olmaktadırlar, kongrede yönetime gelselerdi acaba böyle bir talepleri olacakmıydı? Asıl mesele buradadır, yukarıda belirttiğimiz Selçuk Belediye meclisinin kararı Vakfa devredilen ve 32 yıldır sürdürüle gelen ve bu ana kadar aksine bir karar olmayan Selçuk-Efes Deve Güreşleri Festivalini organize etme yetkisi ve hakkı Belediyemizde midir yoksa Vakıfta mıdır? Elbetteki bu organizasyonun gerçekleştirilmesi için İlçemizdeki ilgili makamlara bilgi verilecek ve gerekli yasal tahsis ve tedbirler istenecektir,bu hususlar her türlü organizasyonlar için gerekli ve geçerlidir, izin alınması ve bilgi verilmesi yasalar gereğidir, bunu bugüne kadar kendisine verilen hak ve yetki ile sürdüre gelen bir kuruluş varken bu yıl bunu sen yapma, sen yap deme yetkisi kimsede değildir, bu durumda bu hak Vakfındır ancak Vakfın Görevi iadesi veya rızası, yapacağı protokoller dahilinde bir başka kurum yada kuruluş tarafından yapılabilir.

Sayın Belediye Başkanımızın bu konuda eksik ve yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum. Ülkemizde şu an çeşitli yerlerde yapılmakta olan Deve Güreşlerinin organizasyonlarına etki edebilecek Resmi olarak kurulmuş yaptırım gücü ve yetkisi olan ilgili Bakanlığa bağlı bir Deve Güreşleri Fedarasyonu yoktur.

Fedarasyon olgusuna dayandırılarak, İlçemizde kurulan Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından verilen Selçuk-Efes Deve Güreşlerini Organize etme talep yazısı sonucu Belediyemiz Encümeni tarafından alınan karar yersizdir.

Konu Belediyemiz Meclisine getirilmiş olup,meclisimiz bir yanlıştan dönülmesi adına Encümen kararını ret ederek Güreşlerin Selçuk-Efes Kültür ve Turizm Vakfı tarafından yapılmasının doğru olacağı kanaatine varmış olup, Güreşlerin Selçuk-Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği tarafından yapılması ve bu anlamda bu derneğe ortak proje kapsamında 5393 sayılı kanunun 14/a ve temsil ağırlama ve Tören giderleri yönergesinin 3.,5.,9., ve 10. maddeleri gereğince güreş yapılacak alanın tahsisi ve tanzimi, Festival ile ilgili giderlerin Selçuk Belediyesi Bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmasına bu konuda protokol imzalanmasına, protokol imzalamak üzere Selçuk Belediye Başkanı Dr. Zeynel Bakıcı’ya yetki verilmesinin uygun olmadığına bu anlamda Selçuk Belediyesinin 2014/0500 karar nolu 15.07.2014 tarihli kararının REDDİNE oy çokluğu ile karar vermiştir.

Bütün bu gelişmelerden sonra Sayın Başkanın hala daha Güreşleri Dernek yapacak açıklamaları neyin gereğidir?

Ortada bir hak,hukuk varken meclis kararları varken tutumunda ısrar etmesi hukuksuzluğun ve adaletsizliğin bir göstergesi değilmidir?

Dileriz sayın Başkan hala birilerinin gazıyla gitmez,doğruyu bulmak erdemliktir kendisindende bu beklenir, sevgi kazanır, saygı kazanır, dostluk kazanır, ukuk kazanır, Selçuk kazanır.

REFİK ADIYAMAN

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    sen ne diyorsan o.refik reis

  2. M.Kapıcıbaşı dedi ki:

    tabi i ki vakıf zateen meclis kararını incelerseniz sorunun cevabı orada

  3. anonim dedi ki:

    Deveciler derneğinde görev kapan biri geçmişte vakıfta yalancı güreş devesi gibi koştururken vakıftan atılmasına rağmen bu tezgahları işliyor.Bunu mevcut vakıf başkanı da çok iyi tanır.İşte Selçuk’ta böyle kendini bir şey sananların idaresinde kaldığı için bu sorunlar yaşanıyor.

  4. sosyal demokrat dedi ki:

    vakıf misyonunu tamamlamıştır söz hakkı devecilik derneğinindir .meclis başkana harcama yetkisi vermezse vakıfta avucunu yalar

    1. Anonim dedi ki:

      ”meclis başkana harcama yetkisi vermezse ” demişsin arkadaş sen kim oluyorsun tehdit mi ediyorsun görüşürüz mecliste bakalım ne olacak. siyaset sokmayacaktınız bu işe çok yanlış yaptınız

  5. Anonim dedi ki:

    derneğin yaptığı belevi güreşi ne kadar başarısız ve sönükse Selçuk efes deve güreşide o kadar başarısız olacak.

  6. vatandaş dedi ki:

    Selçuk festivali bitti.Deve güreşleri de bitecek galiba.Dikili kültür etkinlikleri,Seferihisar tohum etkinlikleri ulusal ve yerel basınlarda günlerce işlenirken Selçuk mayaların kıyamet gününü bekleyecek anlaşılan adam gibi yapılan deve güreşlerinin bitirmek isteyen kimse deve havutunun altında kalır.

  7. Mehmet E. dedi ki:

    Devecilik dernegi yok o yok Birileri secimde bir siyasal partiyi tutup guresi yapacaginizi sandiniz ama evdeki hesap ne carsiya uydu ne pazara Zeynel beyede yetki verilmedi deniyor o zaman birakinda bu isi erbablari halletsin siz kumda oynayin..

  8. SEDDEGÜDER dedi ki:

    Ortalama 280 bin TL bütçeli Selçuk Efes Deve Güreşleri ile 23 bin TL bütçeli Selçuk Belevi Deve Güreşlerini kıyaslamak herhalde bilgisizliğin veya cahilliğin göstergesidir. Geçen yıl, 155 bin TL Belediye katkısı, 6900 küsür bilet satışı ile elde edilen ortalama 100 bin TL bilet geliri ve komisyonu hariç elde kalan ortalama 27500 TL Saha tezgah geliri ile ortalama 287,000,00 TL bütçe ile vakıf tarafından yapılan Selçuk güreşinde bir tane bile ÇATALKAPAN güreşi olmazken, bağışları, bilet geliri saha geliri hepsi dahil 23000.00 TL bütçeli Belevi güreşinde BİR TANE ÇATALKAPAN güreşi olmuştur. ÇATALKAPAN güreşi deve güreşlerinin en çok itibar edilen en muteber güreş sonucu ve tekniğidir. Deveciler genelde güreşlerdeki çatal sayısını sayarak başarıyı seçerler. O ambians ve o ihtişam bırakında o bütçe ile olsun. Belevi güreşi yokuluklar içinde başarılı bir güreş olmuştur. Son olarak ilçemizde bütün deve sahipleri derneğimiz çatısı altında tek yumruk olmuş hakkını savunurken deveyi bırakın eşşeği bile olmayanların deve güreşlerinin gerçek emekçisi olan devecilerin üzerinden hak iddia etmeye hakkı yoktur. Hakkımızda isteyen herkes her yorumu yapabilir her görüşe saygılıyız. Teşekkürler.. Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği…

  9. vatandaş dedi ki:

    O zaman vakıf yönetimi de devesi olanlardan olsun.Orası kimseye mülk olmasın.Dernek meselesi değil her iki tarafta benlik güden kişiler var.Onları eleyin ortalık düzelir.Kasap Hakan ile çılgın İsmail her ikisinden de daha iyi organize ederler.Çünkü onlar gerçek deveci gerisi laf gösteriş…