site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Soğuk Algınlığına Dikkat

Soğuk Algınlığına Dikkat
19.02.2013
A+
A-

soguk-alginligina-dikkatGün içinde değişen hava sıcaklığı, yağmur sonrasında hızla açan güneş ve güneşin batmasıyla bir anda başlayan serinlik, kış mevsiminin son günlerini “soğuk algınlığı” mevsimi haline getiriyor.

SON günlerde başınızı nereye çevirseniz hasta bir yüze rastlıyor, çevrenizden sürekli öksürme ve hapşırma sesleri duyuyorsanız paçavra hastalığına karşı daha dikkatli olmalısınız. Özellikle okul veya iş yerleri gibi toplu yaşam alanlarını paylaşan kişiler arasında hızla yayılan ve bulaşıcı olan soğuk algınlığından korunma yollarını bilmek, tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak kadar önem taşıyor. Son günlerde hava sıcaklıklarında yaşanan ani değişikliklere kananlar, yazlık kıyafetlerini gardıroptan çıkarmaya başladı. Güneşin kendini göstermesine aldananlar ise soğuk algınlığa yakalanıyor. Torbalı Devlet Hastanesi yetkilileri, sonbahar aylarında salgın olarak görülen soğuk algınlığı hakkında bilgi verdi ve salgından korunma yöntemlerini anlattı.

GÜNEŞE ALDANMAYIN
SOĞUK algınlığında tedaviden daha önemlisi hastalanmadan alınması gereken önlemler. Yani hastalığın bulaşması engellenmeli. Sonbaharda grip aşısı yaptırılmalı, eller sabunla yıkanmalı ve bu bir alışkanlık haline getirilmeli. Soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınılmalı. Soğuk algınlığın korkutucu boyutta olmadığını belirten Torbalı Devlet Hastanesi yetkilileri, “Sabah güneşli bir hava ile güne başlarken öğleye doğru yağmur, akşam saatlerinde de sıcaklıkta ciddi sayılabilecek düşüşler görülebiliyor. Sabah havaya bakıp ince veya normal kalınlıkta bir giysi ile dışarı çıkıldığında, akşama doğru bu giysi yeterli olamamaktadır. Bu durum, insanların mevsimsel olarak olağan kabul edilen soğuk algınlığı, nezle ve grip hastalıklarına yakalanmasına neden olmaktadır. Ayrıca gün içerisinde hava sıcaklığındaki bu değişimler uykusuzluğa,  yorgunluğa, bitkinliğe yol açmakta, bu da iş yaşamında motivasyon kaybına ve dikkat eksikliklerine neden olabilmektedir. Bu nedenle havanın bu değişkenliğini ve mevsimin kış olduğunu kabul etmemiz gerekir. Sabahları hava ne kadar güzel olursa olsun ince ve yazlık giysiler giyilmemeli, normal kalınlıkta giysiler giyilmeli, hatta pardesü veya mont gibi biraz daha kalın giysiler yanımızda olmalıdır”dedi.

BİR İKİ GÜN İSTİRAHAT EDİN

SOĞUK algınlığı burun akıntısı ile başlarken, özellikle kış sonu ve ilkbahar başında salgınlara yol açabiliyor. Yüksek derecede bulaşıcı viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı kısa sürede yayılırken, genellikle hafif belirtilerle 1 2 hafta içinde kendiliğinden düzelmesine rağmen, özellikle çocuklarda okullarından geri kalmaya ve erişkinlerde ise iş gücü kaybına sebep olmakta. İlk belirtiler burun akıntısının dışında burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı, öksürük ve baş ağrısı olabilir. Ateş hafiftir, 3738 derece arasında seyreder. Halsizlik ve kırgınlık da görülebilir. Hastane yetkilileri, soğuk algınlığı tedavisi için mümkünse en azından bir iki gün istirahat edilmesi gerektiğini belirtti. Bol ılık sıvı tüketilmesi gerektiğini belirten doktorlar, ıhlamur, adaçayı, nane limon çaylarının ise bunun için ideal olduğunu açıkladı. Soğuk algınlığında aspirin kullanılmamalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.