site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Siyasetin İzmirli kadın öncüleri

Siyasetin İzmirli kadın öncüleri
05.12.2015
A+
A-

Türk kadınının seçme ve seçilme hakkını elde etmesinin yıldönümü etkinlikleri kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Havagazı Fabrikası’nda siyasetteki başarılı İzmirli kadınları buluşturan bir söyleşi düzenlendi. TBMM’de en uzun süre görev yapan kadın milletvekili Işılay Saygın, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde en uzun süre görev yapan kadın üye Nimet Haytabay ve Büyükşehir Belediye Meclisi bünyesindeki Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu’nun ilk başkanı Nurgül Uçar, gazeteci Ayçe Dikmen moderatörlüğündeki söyleşide siyaset maceralarını ve yaşadıkları zorlukları anlattı.

“İzmir örnek olmalı”

Söyleşi programının açılış bölümünde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kadınların Büyükşehir Belediyesi’nin yönetim kademelerindeki temsil düzeyinin erkeklerin üzerinde olduğunu belirterek, “Geçtiğimiz dönem ilk kez ESHOT Genel Müdürlüğü’ne bir kadın arkadaşımızı atadık. Mevcut Genel Sekreterimiz bir kadın. Yine bu dönem ilk defa bir kadın, İZSU Genel Müdürü oldu. Genel sekreter yardımcılığı makamlarından ikisinde yine kadınlar görev yapıyor. Daire başkanlarımızın yüzde 65’i kadınlardan oluşuyor. Müdürlerde de bu oran hiç de farklı değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi kadın-erkek eşitliğini Türkiye’ye örnek olarak çok iyi uyguluyor” diye konuştu.

Siyasetteki durumun ise daha farklı olduğunu dile getiren Başkan Aziz Kocaoğlu, Belediye Meclisi’nde sadece 19 kadın üye bulunduğunu ve ilçelerde 3 kadın belediye başkanının görev yaptığını söyledi. İzmir siyasetinde de kadınların yüzde 50-60 seviyelerinde temsil düzeyine ulaşması gerektiğini vurgulayan Başkan Kocaoğlu şöyle devam etti:

“Bunu İzmir’de başaramıyorsak, diğer illerimizin durumu hepinizin malumu. Siyasette daha aktif olmanız, ön almanız gerekiyor. O zaman bunu ilk defa İzmir’de başarıp Türkiye’ye örnek olmamız gerekiyor. Bunu birlikte sizlerin öncülüğünde hep birlikte başarmak durumundayız. Mustafa Kemal Atatürk’ün gerçekleştirdiği devrimlere bugünlerde sahip çıkmak, koruyup geliştirmek birincil görevimiz. Bunu birlikte yapacağız. Yaşam biçimimize müdahale edilmesini kesinlikle kabul etmeyeceğiz.”

“Ölmek değil yaşamak, baskı değil özgürlük”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke ise kadınlar olarak ortağı oldukları yaşamda eşit bir ortaklık istediklerini belirterek, “Ölmek değil yaşamak istiyoruz. Baskı değil özgürlük istiyoruz. Seçme ve seçilme hakkı bir insan hakkı olarak verildiği için bu hakka sıkı sıkıya sarılıyoruz” dedi. Kadınların siyasette varlık göstermesinin zorluklarından bahseden Böke, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun bu alandaki uygulamalarının çok değerli olduğunu dile getirdi. Selin Sayek Böke, Türkiye’nin toplumsal cinsiyet endeksinde dünyada 130. sırada, kız çocuklarının eğitimden yararlanma oranında ise 105. sırada olduğunu vurguladı ve Bakanlar Kurulu’nda kadınlara verilen iki bakanlıktan birinin mutlaka Aileden Sorumlu Bakanlık olmasının da, ‘kadın başka konudan anlamaz’ anlayışının bir yansıması olduğunu ifade etti.

Söyleşinin sonunda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, konuşmacılar Işılay Saygın, Nimet Haytabay ve Nurgül Uçar’a birer teşekkür plaketi verdi.

turkkadini

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.