site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Şirince Esnafı Ziyaretçi Kıyametine Hazırlanıyor

Şirince Esnafı Ziyaretçi Kıyametine Hazırlanıyor
07.12.2012
A+
A-

Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar Odası Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Aydoğan 21 Aralık 2012 tarihinde kopacak kıyamet sonrası dünya üzerinde zarar görmeden kalacak iki köyden birisi olarak ilan edilen Şirince Köyü hakkında açıklamalarda bulundu.

Nerden çıktı bu kıyamet?

Mavi Enerji Grubu’nun yaydığı iddia ve söylentilere Maya tabletlerindeki takvimler üzerine çıkarılan kehanetler de eklenince önümüze bir “kıyamet” dalgası çıkıverdi. Okuyan ve araştıran herkes bu bilgilere ulaşacağından ve de herkesin düşüncesine duyduğum saygıdan işin bu kısmına fazla girmek istemiyorum. Bana göre ilçemiz esnafını ve kurumlarımızı asıl ilgilendirmesi gereken konuklarımızı en iyi şekilde misafir edebilmektir. Fakat onlarca saçma iddia bir tarafa dursun çok ciddi bilimsel açıklamalarda yapıldı bunları da paylaşmak isterim

Mayalılar ne diyor?

Hem tarihçi, hem de antropolog olan araştırmacı Carlos Barrios, 19 yaşından bu yana 25 yıldır geleneksel ihtiyarlarla yaptığı çalışmalardan sonra, kendisi de Mayalı bir Akij olmuş ve bakın kıyamet senaryosu için ne diyor;

“Dünyanın Aralık 2012’de sona ereceğinden söz ediyorlar. Mayalı ihtiyarlar bu konuda tepkililer, çünkü dünyanın sonu gelmeyecek, dünya yalnızca değişime uğrayacak….”

Nasa’nın açıklaması ne yönde?

Dünya’nın sonu ile ilgili iddiaların kökeni, Maya takvimi, gezegenlerin sıralanması ve Niburu gezegeni gibi konularla ilgili sorulara yanıt veren NASA, Dünya’nın 2012’de yok olmayacağını söylüyor ve bakın hangi bilgileri paylaşıyor;

“NASA, Dünya’nın sonu ile ilgili iddiaların Sümerler tarafından bulunduğu öne sürülen Nibiru adlı sözde bir gezegenin Aralık ayında Dünya ile çarpışacağı varsayımına dayandığını ifade etti. Çarpışma için önce Mayıs 2003 tarihinin ileri sürüldüğünü belirten NASA, bu tarihte hiçbir şey olmayınca Aralık 2012 tarihinin belirlendiğini işaret etti. Nibiru gezegeni ile ilgili hiçbir veri olmadığına dikkati çeken NASA, “Eğer bu gezegen gerçek olsaydı ve Dünya ile çarpışacağı bir rotada bulunsaydı, bunu en az 10 yıl öncesinden bilebilirdik. Aynı zamanda gerçekten 21 Aralık’ta Dünya’ya çarpacak olsaydı Nibiru’yu şimdiden gökyüzünde çıplak gözle görebilmemiz gerekirdi” dedi. Maya takviminin 21 Aralık’ta sona ermediğine işaret eden NASA, “Tıpkı evlerimizdeki takvimlerin, 1 Ocak’ta yeniden başlaması gibi Maya takvimi de 21 Aralık’tan sonra yeni bir döneme başlıyor” ifadesini kullandı. Uzay Dairesi, 23-25 Aralık arası tüm Dünya’nın karanlıkta kalacağı, gezegenlerin belirli bir hizada sıralanacağı, kutupların değişeceği, devasa bir göktaşının Dünya’ya çarpacağı, Dünya’nın manyetik alanın tersine döneceği ve gezegenin uzayda 30 bin ışık yılı gidip Samanyolu Galaksisi’nin merkezindeki kara deliğe düşeceği gibi kıyamet senaryoları ile ilgili de hiçbir bilimsel kanıt bulunmadığını kaydetti. NASA’nın Marshall Uzay Uçuşları Merkezi’nden Mitzi Adams ise 2012 sonunda ve gelecekte Dünya’ya yönelik en büyük tehdidin, gökcisimleri değil, insanoğlunun ta kendisi olduğunu belirtti.”

Doğaseverler ne dedi?

Başkanı olduğum Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün ilan ettiği “kıyamet kampı” medyada geniş yer bulunca birçok köşe yazarı ve muhabir beni aradı ve bilgi istedi. Hepside derdimizi anlatmamıza yardım etti fakat bir tanesi var ki adeta sözcümüz oldu. Kıyamet kampımızı Posta Gazetesindeki köşesine taşıyan yazar Özsel Tortop derdimizi tamda anlatmak istediğimiz gibi anlamıştı, o köşe yazısından bir bölüm benim ve kulübümün başta olmak üzere bütün doğaseverlerin kıyamete bakışını özetlemeye yetecektir diye düşünüyorum;

“Kıyamet bahane, kamp şahane diyen Özgür Aydoğan ve arkadaşlarının amacı, 21 Aralık’ta dünyanın ilgisini Şirince’ye çekip dertlerini anlatmak. Zira dertleri; asıl kıyamet! Yani çevre kirliliği, doğa katliamı. Dini bir grup değil, doğa sporları kulübüyüz diyen Aydoğan, asıl kıyamet tüketmekti, kıyameti biz yönetiyoruz diyor.”

Medyanın ilgisi

Başta ufak tefek haberler sonrasında röportaj ile televizyonların konuyu fark etmesi, arkasından peş peşe çıkan haberler arkasından da “kıyamet kampı” haberi ile iyice gündeme oturan Şirince bundan sonrada ilgi odağı olmaya devam edecek gibi görünüyor. Medyanın ilgisi tabi ki olumsuz değerlendirilmemeli, önemli olan medyayı doğru kullanmak ilçemizi tanıtırken verilmesi gereken mesajları da doğru vermektir. Tam yöneticilerimiz ne kadar sessiz kaldı derken Selçuk Belediye Başkanı Sayın Hüseyin Vefa Ülgür’ün açıklaması basına yansıdı. Yerinde ve zamanında yapılan bu açıklama önemli bir açığı kapatmış oldu. Ayrıca köyde ticaret yapan birçok esnaf kapılarını çalan gazetecilere yerinde açıklamalar yaparak sürece olumlu katkıda bulundular.

Nişanyan bu işin neresinde?

Şirince’de esnafı dolaştığım sırada “ismi lazım değil” sevdiğim bir dost “Özgür” diye seslenerek yanıma yaklaştı ve “21 Aralık tarihini araştır” dedi. Bende en iyi şekilde araştırdım ve 21 Aralık 2012 tarihinin Sevan Nişanyan’ın doğum günü olduğunu öğrendim. Bu bir tesadüf müdür bilmem, o tarihte bir parti vereceği ve hatta kendini Mesih ilan edeceği, fakat partinin iptal edildiği gibi abartılı dedikodular dolaşıyor. Ben bu kişinin abartılmaması gerektiğini düşünüyorum, unutmayın ki bundan önce oda her Türk vatandaşı gibi bir hata yaparsa hukuk çerçevesinde ceza alıyordu. Mevcut hükümet geldiğinden beri cesaretlendiği ve bizleri üzen açıklamalar yaptığı bir gerçektir ama bu durum mutlaka değişecektir. Kimsenin güzel topraklarımıza kin ve nefret tohumu serpmesine izin vermemeliyiz. Çalışkan, inançlı ve vatanperver yurttaşlar ne kadar çoğalırsa, aramızdaki bağ ve kardeşlik ne kadar güçlenirse bu tür insanların sesi de o kadar çok kısılır. Sonuç olarak iyi çalışalım, tezgahımıza ve birbirimize sahip çıkalım, unutmayın ki elimizdekileri almak için can atanlar her zaman vardı ve var olmaya da devam edecekler.

Asayiş konusu önemli

Valilik ve Kaymakamlık mutlaka o gün için bazı önlemler almıştır, birçok toplantıdan söz ediliyor ve çeşitli kararların alındığı kulağıma geliyor. Jandarma Komutanlığı ve Emniyet Müdürlüğünün titiz bir çalışma yürüttüğüne ise yakından şahit oluyorum. Saydığım kurumların üzerlerine düşeni yapacağı kesin fakat vatandaşa ve esnafa da görev düşüyor. Başta hırsızlık olmak üzere asayiş konularında fazla sıkıntı yaşamadan bu süreci atlatmak hiç şüphesiz elbirliği yaparak mümkün olur. Selçuk Kaymakamı Sayın Ayhan Boyacı’nın Şirince Köyüne şahsen gittiğini ve esnafları bilgilendirdiğini öğrendim. İşte yapılması gerekende buydu, sayın kaymakam her zaman olduğu gibi vatandaşın içine girerek bizzat kendisi açıklamada bulunmuş. Bu tavır çok önemli çünkü alınan karar ve tedbirler kısa zamanda açıklanırsa esnafın ve misafir gelecek yurttaşların doğru bir planlama yapmaları mümkün olur.

Kurulacak kamplar

Şirince merkezinde kamp kurulmasının yasaklandığını hemen herkes duydu, anladığım kadarı ile bireysel ve ticari kamplara izin verilmeyecek. Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Selçuk Şubesi’nin Şirince dışında kuracağı kampa şimdiye kadar bir engelleme gelmedi bundan sonrada ne olur bilinmez.

Konser benzeri etkinlikler

Beni şimdiye iki ayrı müzik gurubu aradı ve 21 Aralık tarihinde Şirince’de konser vermek istediklerini söylediler. Onları ilgili birimlere yönlendirdim ve izin aldıkları takdirde kendilerine destek olacağımı bildirdim. Öyle umarım ki yasakların ölçüsü kaçmaz ve o gün gelen insanların iyi zaman geçirmesi için kontrollü etkinliklere izin verilir.

Erzak ikmali

İzinsiz seyyar satıcıların ve tezgahların Şirince’ye girmesi tabi ki mümkün değil fakat fazlasıyla artış gösterecek yiyecek içecek ihtiyacının sorunsuz şekilde karşılanması da önemli. Burada esnafa da görev düşmekte, herkesin olası aksaklıkları hesap ederek oluşabilecek sıkıntılara karşı tedbir alması gerekir.

Ulaşım konusu

21 Aralık günü Şirince yönüne hususi araçla gidilemeyeceği köy yolunun araç trafiğine kapatılacağı yönünde tahminler önceden de vardı fakat Şirince esnafına son iletilen mesajda Şirince’ye toplu taşıma hariç girilmeyeceği artık kesinlik kazandı. Kırıtaklar mandırasının olduğu yerden itibaren hususi araç geçişine engelleneceği ulaşım için toplu taşıma sağlanacağı söyleniyor. Umarız bu konuda alınmış kesin kararlar kamuoyuyla en kısa zamanda ayrıntılı olarak paylaşılır.

Esnaf olarak nasıl yaklaşmalıyız?

Gelecek olanların inancı veya eğilimi tabi ki kendilerini bağlar, biz esnafların gözünde gelenlerin hepsi ilçemizi ve köyümüzü ziyaret eden misafirlerimizdir.  Bu vesile ile Şirince’yi ilk defa ziyaret edenlerde olacaktır, onların köyden memnun ayrılmaları ve köyümüzü gittikleri yerlerde olumlu yönde anlatmaları yarınlarda da iş yapabilmemiz için önemlidir. Bir kısım esnaf oh ne güzel para gelecek diyerek hiçbir şeyi umursamazken bir kısım vatandaşta buraya geleceklere ve çeşitli inançları olanlara acımasızca eleştiride bulunuyorlar. Hiç şüphesiz iki yaklaşımda yanlıştır, inanmasak da farklı düşünenlere saygılı olmalıyız. Ayrıca gelenleri de “para” olarak değil ilçemizi ziyaret edecek dostlar olarak görmeliyiz.

 

Şirince esnafının tecrübe ve başarısı

Kıyamet söylencelerinin olumlu yönde tanıttığı yerin Şirince olması bir bakıma şanstır. Turizm konusunda önemli deneyimi olan ve her zaman müşterilerini memnun etmeyi başaran bir köy hiç şüphesiz büyük topluluklar ziyaret ettiğinde bizim için avantaj olacaktır. Yoğun ziyaretçi akını bir bakıma bizim için sınav olacak buda ilçemizin prestiji için çok önemli, böyle önemli bir sınavdan geçerken kendimizi değil birbirimizi düşünmeli ve yardımlaşma içinde olmalıyız. Selçuk ve Şirince esnafının misafirlerini en iyi şekilde ağırlayacağına ve 21 Aralık 2012 tarihinin ilçemiz tarih defterinde önemli bir yer tutacağına inanıyorum.

 Özgür Aydoğan

Selçuk Esnaf ve Sanatkârlar Odası

Yönetim Kurulu Üyesi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.