site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

SGK’da 57.6 Milyar Liralık Batak

SGK’da 57.6 Milyar Liralık Batak
07.07.2013
A+
A-

sgkSGK’nın bir türlü tahsil edemediği alacak tutarı 57.6 milyar liraya ulaştı.

Alacakların 26.1 milyar lirası icraya verilirken, geriye kalanı icraya intikal etmemiş alacaklardan oluşuyor.

SGK’nın 57.6 milyar liralık alacağını tahsil edemediği ortaya çıktı. SGK yönetimi için hazırlanan son verilere göre kurum alacakları 57 milyar 640 milyon liraya ulaştı. Bu alacakların 26.1 milyar lirası icraya verilirken, geriye kalanı icraya intikal etmemiş alacaklardan oluşuyor. Kurum yönetimi için hazırlanan son verilere göre SGK’nın alacakları şöyle sıralanıyor: Yeniden yapılandırılan alacaklar 11.17 milyar lira, icraya intikal etmiş SSK alacakları 26.13 milyar lira, icraya intikal etmemiş SSK alacakları 1.3 milyar lira, icraya intikal etmemiş Bağ-Kur alacakları 19 milyar lira.

26.1 MİLYAR TL İCRALIK

2013 bütçesine göre Hazine’ye açık finansmanı için aktarılacak tutar 24.9 milyar lirayken, bütçeden alacağı toplam transfer 72.9 milyar liraya ulaşıyor. Böyle bir transfer ihtiyacı sürerken SGK’nın bu alacaklarını tahsil etmesi halinde, sadece SGK’nın değil, Türkiye’nin bütçesi rahatlayacak.

Sosyal sigorta sisteminde gelirlerin giderleri karşılayamadığı ve bu nedenle sistemin açık vermeye devam ettiği biliniyor. Sistemde yaşanan finansman sorununun en önemli nedenleri olarak geçmişte uygulanan erken emeklilik, yüksek aylık bağlama oranları, sağlık harcamalarının giderek artması ve bilgi teknolojilerinin etkin kullanılamaması gösteriliyor. Bu kapsamda sosyal güvenlik sisteminin etkinliğinin artırılması için SGK alacaklarının biran önce tahsil edilmesi gerektiği vurgulanıyor. Ancak kurumun alacakları bir türlü tahsil edilemiyor.

Hükümet 2013 Yılı Programı’na bu alacakların tahsil edilmesi hedefini koymuş, bu nedenle e-haciz gibi teknik olanaklardan da yararlanılacağını kaydetmişti. Bu kapsamda SGK’ye ödemelerini zamanında yapmayan borçlunun banka mevduat hesabına elektronik ortamda haciz konulabileceği vurgulanmıştı. Ancak yılın ilk 6 ayının ardından SGK’nın alacakları azalma eğilimine bile girmedi. Halen toplam 57.6 milyar lirayı bulan alacakların 26.1 milyar lirası icra takibine konu oldu.

AÇIKLARI İÇİN KURUMA 25 MİLYAR TL AKTARILACAK

Halen SGK’nın mali yapısı, yönetici özetlerinde kritik durumu gözler önüne seriyor. Buna göre, kurumun gelirleri 2012 yılında 143 milyar lira, giderleri ise 160.2 milyar lira oldu. Açık finansmanı için ise kuruma geçen yıl 17.3 milyar lira para aktarılmıştı. 2013 yılı bütçesine göre ise kurumun gelirleri 156.4 milyar lira, giderleri ise 181.3 milyar lira öngörüldü. Açık finansmanı için ise bu yıl kuruma 24.9 milyar lira aktarılması öngörüldü. Ancak bu rakamın daha da artacağı tahmin ediliyor. Özellikle Genel Sağlık Sigortası’na geçilmesinin ardından 39 lira ödeyerek sistemden yararlanması gereken 886 bin 237 mükellef için SGK, Hazine’den kişi başı 19 lira ilave destek almak zorunda. Ancak gelişmeler bu desteğin de yetmeyeceğini gösteriyor. Çünkü söz konusu 886 bin 237 kişi 39 lirayı da ödemiyor. SGK, GSS primini ödemeyen her kişi için Hazine’den 58 lira almak zorunda.

[poll id=”2″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.