site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

SESO ve Belediye Arasında Soğuk Savaş

SESO ve Belediye Arasında Soğuk Savaş
13.12.2018
A+
A-

Sayısı 4 olan zincir marketler AKP’li Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın göreve gelmesi sonrasında ilçenin her yanına kontrolsüzce yayılırken Başkanın tepkilere aldırmadan zincir market açılışına katılması Esnaflar arasında büyük rahatsızlık yarattı.

Önceki dönemde görev yapan CHP’li Başkan Hüseyin Vefa Ülgür döneminde sayısı 4’ü geçmeyen zincir marketlerin çoğalması yönetmelik ile engelleniyordu. AKP’li Başkan Zeynel Bakıcı döneminde ise market sayısında tam anlamı ile patlama yaşandı. Sadece bakkallar değil birçok meslek kolunu zor durumda bırakan kontrolsüz market açılışları esnafları isyan noktasına getirdi. İlçe esnafı “Esnafına Sahip Çık” yazan SESO afişlerini rekor seviyede paylaşarak rahatsızlıklarını sosyal medyaya da taşıdılar. Mevcut Başkanın vatandaşa bir hizmet yapılmış gibi zincir market açılışına katılması, SESO Başkanı Hayri Güller tarafındanda sert şekilde eleştirildi. SESO (Selçuk Esnaf ve Sanatkarlar Odası) ve Belediye Yönetimi arasındaki soğuk savaş bu olayla dahada şiddetlenirken, gerilimin Belediye kiracısı esnaflara uygulanan yüksek zam oranı ile başladığı öğrenildi.

Kısa süre önce Belediye dükkanlarının zam döneminin yaklaşması vesilesi ile zam oranlarının esnafın durumu göz önünde bulundurularak düşük tutulması istenmişti. Bu isteğin dikkate alınmaması ve yüksek oranda zamların kiracılara uygulanmaya başlanması sonrasında SESO yöneticileri ve esnaflar soluğu başkanlık makamında almışlardı. Belediye Başkanı Zeynel Bakıcı’nın makamında gelen SESO yöneticileri ve esnaflara “yapacak birşey yok” diyerek esnafı yalnız bırakması birçok esnafı zor durumda bırakmıştı. Mağdur esnaflar ise “Vefa başkan yasayı çiğner yinede bu zammı uygulamazdı” diyerek Başkan Zeynel Bakıcı’yı eleştirmişlerdi.

Kira zamları ve zincir market açılışlarını yorumlayan SESO 2. Başkanı Özgür Aydoğan gelişmelerden üzüntü duyduklarını söyledi ve şunları ekledi; “Erken davranıp Belediye Başkanlığına resmi yazı yolladık. Kira artışları konusunda dikkatli olunmasını esnafın yaşadığı sıkıntıları anlattık ve destek rica ettik. Maalesef ne yazımız nede mağdur esnaflar ile ziyaretimiz sonuç vermedi. Bazı kesimlere gevşetilen yasa ve yönetmelikler esnafa sıra gelince sıkı sıkıya uygulandı. Bu yetmezmiş gibi her vesile ile dert yandığımız basın ve kamuoyu önünde defalarca rahatsızlığımızı belirttiğimiz zincir marketler konusunda da esnaf yalnız bırakıldı. Bizler market açılmasın yada rekabet olmasın demiyoruz. İhtiyaç duyduğumuzda bizlerde marketten alışveriş yapıyoruz, fakat bu şekilde kontrolsüz ve mahalle aralarına yayılacak şekilde ruhsat verilmesi kabul edilemez. Ruhsat konusunda zincir marketlere sağlanan kolaylık maalesef esnaflarımıza uygulanmıyor. Daha önce görev yapan Sayın Hüseyin Vefa Ülgür’ün esnafı korumak için uyguladığı yönetmelik kaldırılarak zincir marketlerin ilçemizde kontrolsüzce yayılmasına göz yumuldu. Bu gelişmeler yaşanırken Sayın Başkan Zeynel Bakıcı’nın sıradan bir zincir marketin açılışına katılmasına Esnaf arkadaşlarımın tepki göstermeleri gayet doğaldır. Herkes bilmelidir ki esnaf bu yapılanları unutmaz. Başkan ve başkan ile aynı siyaseti paylaşanlar seçim zamanı zincir marketlerden oy isteyeceklerse sorun yok, ama esnafa ve esnaf dostlarına gelirseler elbet bir çift sözümüz olacaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.