site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

SELENDER’in 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı

SELENDER’in  3 Aralık Dünya Engelliler Günü Mesajı
02.12.2013
A+
A-

engelliler-gunu

İlçedeki engelli bireyleri desteklemek amacıyla kurulan ve kısa adı SELENDER olan Selçuk Engellilerini Destekleme Derneği 3 Aralık Dünya Engelliler günü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

Birlik ol ve büyük düşün Selçuk, başaracağız!

1992 yılından bu yana 3 Aralık günü Birleşmiş Milletler tarafından uluslarararası engelliler günü kabul edilmiştir.
Bu günün kutlanması gereken bir hafta değil, devleti ve kentleri yönetenlerin, ‘sosyal devlet’ tanımından ne anladıklarını sorgulayacakları özel bir gün olarak algılanmalıdır.

Sosyal devlet; yaşlısını, yoksulunu, düşkününü, engellisini kucaklayan ve toplum içinde onları uyumlaştıran devlettir. Yöneticilerimizin yapması gereken şey, engelli vatandaşlarımızı sosyal devlet tanımına dâhil etmek ve onlarla yaşamın her alanında birlikte olabilmekten geçer. İnsanların yaşadığı kent eğer yaşlısına ve engelli vatandaşına sosyal donatı alanları oluşturmamışsa, karşılaşılan yaşamsal sorunların ortadan kaldırılması için kalıcı çözümler üretmek yerine ‘pansuman çözümler’ uygular haldeyse o kenti yönetenlerinin sosyal devlet anlayışları sadece lafta kalır.
Çağdaş uygarlık anlayışımızın temelinde de bu anlayış yatmaktadır. İnsanına gerekli değeri vermeyen hiçbir toplum çağdaş sayılamaz.

Peki, öyleyse Selçuk’ta yani uygarlıklar dünyasının merkezi olarak gördüğümüz ilçemizde bu konuda neler yapılabilir?
Hazır yerel seçimlerinde yaklaşmış olması nedeniyle ilgililerin programlarına almasını sağlamak adına bunları dört ana başlık halinde ilçe kamuoyuyla paylaşmak isteriz.

1-İlçemizdeki engellilerimizin sosyal yaşamın içerisinde yer alabilmesi için kaynaştırılmış ‘engelsiz yaşam alanı’ oluşturulmalı.

Burada;
Geçici hasta bakım noktası (Engelli bireyin bakımı için sosyal yaşamda yer alamayan ebeveynlerin nefes almalarını sağlamak ve yapmaları gereken acil işlemlerini yerine getirmesine yardımcı olmak v.s.)
Engel grubuna göre bireysel becerilerinin yaşama geçirilebileceği atölye gruplarını oluşturmak
Üretim atölyeleriyle aile ekonomilerine katkı sağlanacağı üretim sunum noktaları belirlemek   

Engellinin yanı sıra özellikle ailelerine yönelik psikolog-sosyolog ve eğitimcilerin görev alacağı terapilerin ve seminerlerin düzenlenmesini sağlamak

2-  Pamucak’ ta Efes Engelsiz Plaj projesi
Yurtiçi ve yurtdışı etkinliklerinde yapılabilmesine olanak sağlayacak fiziki koşulların oluşturulması.
Yetenekli engelli çocuklarımızın (örnek: ilçemizde tüple dalış konusunda yetenekli olan Ozan Gültekin) becerilerinin sergileyebilecekleri ve yetenekli bireyler için çalışma ortamlarının oluşturulması.

Önemli becerileri bulunan engellilerin örnek teşkil etmesini sağlamak, diğer engel gruplarının yaşam mücadelelerini diri tutmak adına becerilerini sahneleyebilecekleri alanın düzenlemesi

3- Engellilerin erişim kolaylıklarının sağlanması için;
İlçede fiziki düzenleme gereken noktaların ivedilikle engelliler için düzenlemeler yapılması
İşyerlerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hayata geçirdiği ‘kırmızı bayrak’ uygulamasının ilçemizde de uygulanması

Engellilerin fiziki konumlarından dolayı erişim sağlanamayan kamuya ait kurum ve kuruluşlarda (Başta Kaymakamlık binası) ‘engelliler için yardım butonu’ konulması
(bu beklentiyi hayata geçirmeyi başaran T.C.Halk Bankası Selçuk Şube yetkililerine teşekkür ederiz)

Donanımlı araç temini ve alanında eğitim almış ilgili kişilerin temini sağlanarak engellinin erişim sağlanması istediği noktaya götürülmesi (hastane, düğün, etkinlikler v.s.)

İlçemizdeki sanatsal faaliyetlerin yürütüldüğü EfesTiyatro Salonu ve Amfi Tiyatronun engellilerin sahne almasına olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılması

4- Engellinin Çözüm Ofisi
Burada engelli ve ailesi tarafından çeşitli nedenlerle gerçekleştiremedikleri her türlü sorunun çözüme kavuşturulacağı (özel iş ve işlemlerinin yürütülmesinden, istihdamları için yasal statülerin takibi, evlerinde yaşamsal faaliyetlerine engel olan mimari engellerli düzenleyebilmekten şahsi bakımlarının sağlanabilmesine kadar) bir ofisin yerel idareciler tarafından engelli ve ailelerinin hizmetine sunulması

5- Ören yerlerinin engelliler için gezilebilir kılmak
Engellilerin başta Efes olmak üzere ören yerlerini gezebilmelerini sağlamak için kültürel dokuyu koruyacak önlemler alınarak engellilerin gezim talebi sırasında yeterli sayıda eleman ve materyaller bulundurabilmek…

Birlik ol ve büyük düşün Selçuk, başaracağız!
Ana başlıklarıyla sıralanan bu hususları ilçemizde gerçekleştirmek hiçte zor değil.
Gereken şey ise empati yapabilmek, dayanışmayı sağlamak ve en önemlisi samimi olmak.
Bütün bunları hayata geçirmiş bir Selçuk özlemiyle…

SELENDER Yön. Kur. Adına
Mehmet Durmuş

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 

https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.