site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’un vizyon projesi yola çıktı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Selçuk’taki Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün açılışına katıldı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan’ı hedef alan Kılıçdaroğlu, “Sayın Erdoğan bir TV programına katıldı. Merkez Bankası’nın parasının nereye gittiği sorulur mu diyor. Her ülkede soruluyor. Sorulmayan ülkede demokrasi yoktur. O sandık gelecek. Demokratik yollarla bir dikta yönetimine son vermek dünyaya örnek olacak. Vatandaş soru soramıyor. Şiddet var. Gelecek bu zaman. Değiştireceğiz. Beraber mücadele edeceğiz” dedi.

Selçuk’un vizyon projesi yola çıktı
03.06.2021
A+
A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Aydın’da bir dizi programa katılmak için havayolu ile İzmir’e geldi. Kılıçdaroğlu, Aydın’da yapacağı ziyaretlerin öncesinde Selçuk’ta Efes Tarlası Yaşam Köyü‘nün açılışına katıldı. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel’in ev sahipliğindeki açılışa Kılıçdaroğlu’nun yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, CHP İzmir Milletvekilleri Kani Beko ve Tacettin Bayır, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, CHP İzmir İl Yöneticileri, İlçe Başkanları ve çok sayıda partili katıldı. Ayrıca ünlü sanatçı Hayko Cepkin de açılışta yer aldı.

SAKIN UMUTSUZLUĞA KAPILMAYIN
Açılışta Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, açıklamalarda bulundu. İlk olarak gençlere seslenen Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin içinde bulunduğu şartları bende sizde biliyorsunuz. Hepimiz memleketin hali ne olacak diye düşünüyoruz? Sakın umutsuzluğa kapılmayın. Bu ülkede babalarımız ve dedelerimiz en zor koşullarda milli kurtuluş savaşı verip bağımsızlığımızı kazanmışsa bizim umutsuzluğa kapılma hakkımız yoktur. Beraber, birlikte, omuz omuza, kadın-erkek birlikte çalışacağız” dedi.

TÜRKİYE AİLE DEVLETİ GİBİ YÖNETİLİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı hedef alan Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye’nin tarım ve sanayi alanında vasati bir düzeyde olduğunu biliyorum. Kötü yönetiliyoruz. Aslında yönetilmiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devleti aile şirketi gibi yönetiliyor. Bu şekilde yönetilemez. Adaletle, bilgiyle yönetilmesi lazım. Bunları yaparsanız Türkiye büyür” dedi.

BÜTÜN AVRUPA NE ALACAĞIMIZI BEKLİYOR
Türkiye’nin tarımsal üretimde geri düştüğünü ve uluslararası şirketlere gebe kaldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Avrupa’nın bütün ülkeleri 83 milyonu kim doyuracak diye bekliyor. Canlı yayını, samanı, buğdayı kim verecek diye bekliyor? Batının egemen güçlerine dünyanın parasını veriyoruz” dedi.

‘DİKTA’ ÇIKIŞI!
Erken seçim çağrısını yenileyen Kılıçdaroğlu, Erdoğan yönetimine ‘dikte’ göndermesi yaptı. Kılıçdaroğlu, ”Seçim istiyoruz. Vatandaşların daha ağır bir yükle karşı karşıya kalmasın. Türk lirası güneş görmüş kar gibi eriyor. Geleceğimizi düşünmeliyiz. Bizler üretebiliriz. Gençlerimiz var. Umudu dışarıda aradığını söylüyor. Neden? Ülke kötü yönetildiği için… Orada bana iş imkanı sağlarlar diyorlar. Demokrasi var diyorlar. Umudumuzu kaybetmeyelim. Elimiz mahkum dostlarımızla birlikte ülkeyi aydınlığa çıkaracağız. Dostlarımızla kazanacağız. Dostlarımız kim? Bu ülkenin manavı, kasabı, muhtarı, belediye başkanı, memurlar, emekliler, gençleri ile tamamı ile ülkeyi aydınlığa çıkaracağız. Sayın Erdoğan bir TV programına katıldı. Merkez Bankası’nın parasının nereye gittiği sorulur mu diyor. Her ülkede soruluyor. Sorulmayan ülkede demokrasi yoktur. O sandık gelecek. Sandık gelecek: Bugün gelecek, yarın gelecek. Demokratik yollarla bir dikta yönetimine son vermek dünyaya örnek olacak. Vatandaş soru soramıyor. Şiddet var. Gelecek bu zaman. Değiştireceğiz. Beraber mücadele edeceğiz” dedi.

BASKI GELECEKTİR AMA ASLA ŞİKAYET ETMEYECEĞİZ
Pandemi sürecinde CHP’li belediyelerin alnının akıyla çıktığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Yerel seçimlerde sakın CHP’li belediyeler oy vermeyin, yardımları keserler. Su faturalarını teröristler düzenleyecekler dediler. Ama bu halkın sağduyusuna inanıyorum. Yetki verdiler. Ankara’yı, İstanbul’u, Antalya’yı, Adana’yı ve diğerlerini halkın oyları ile aldık. Belediye başkanlarımız tarih yazıyor. Vatandaşlar oturup kalkıp dua etsinler iyi ki bu belediyeler CHP’nin elinde… 5 maskeyi dağıtamadılar. En küçüğünden en büyüğüne 24 saat çalıştı belediyeler. Biz cebimize değil halkın para cebi görsün diye çabalarız. Biz sadace kendi çocuğumuz için değil hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir ülke için çalışıyoruz. Belediyelerimize baskı gelecektir ama asla şikayet etmeyeceğiz. Görevimiz halkla kucaklaşmak” dedi.

Ekonomik sıkıntıların vatandaşları zora düşürdüğünü söyleyen Kılıçdaroğlu, çözümün CHP iktidarında olduğunu yineledi. Kılıçdaroğlu, “Saray ve şürekâsı bu ülkeyi yönetemiyor. Asgari ücret 2824 TL, bizim belediyelerde 3100 TL. Demek ki kul hakkını korursanız, yolsuzluk yapmasanız olur. İktidara gelirsek her evde huzur olacak. Her evde bereket olacak. Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek. Hiçbir aile ben yoksulum demeyecek. Ben bunun sözünü veriyorum. Aile destekleri sigortasını getireceğiz. Hiçbir aileye yok denmeyecektir. Her aileye gelir sağlanacaktır. 21. yüzyılda insanlar borç batağında intihar ediyor. Bu ülkenin ayıbı ve bu ülkeyi bu ayıplardan kurtaracağız. Birlikte yapacağız” dedi.

BİRİ YER BİRİ BAKAR KIYAMET BUNDAN KOPAR
İktidara gelir gelmez çiftçilere verilen borçların faizlerini sileceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Ziraat Bankası’nı çiftçiyi hizmet eder banka haline getireceğiz. Halk Bankası’nı esnafa hizmet eder hale getireceğiz. Tarım Kredi Kooperatifi tamamen değişecek ve her türlü destek verilecek. 1 yıl içinde çiftçinin aldığı kredinin faizleri hemen silinecek. Elalemin faizini siliyorsan çiftçinin de faiz borçlarını sileceksin. Rahmetli Ecevit’in dediği gibi ‘ne ezen ne ezilen, insanca hakça bir düzen’ kuracağız. Komşusu açken tok yatan benden değildir diyorsa peygamberimiz inancımızın da gereğini yapacağız. Biz uyumayacağız. Türkiye’nin neredeyse yarısı aç ve yoksulluk sınırı altında. Saray ise sefahat içinde. Olmaz. Biri yer biri bakar kıyamet bundan kopar” dedi.

CHP’nin gücünü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ten aldığını söyleyen Genel Başkan Kılıçdaroğlu, “Bana güvenin. Ben düzelteceğim. Kararlıkla, inançla düzelteceğim. Kamu görevlisi herkes devletin görevini yapacak. Siyasi partinin memuru, polisi, subayı olmaz. Bunlar devletin. Devletin güçlenmesi ve saygın kılınması lazım… Moralinizi bozmayın. Büyük sıkınılar var biliyorum. Bunları aşmanın yolunu biliyoruz. Rehberimiz kim? Gazi Mustafa Kemal Atatürk. Atatürkçülük demek üretim demektir. İki temel ayağı var. Mustafa Kemal Atatürk der ki: Özgürlük ve bağımsızlık benim kaderimdir. İkincisi ekonomik bağımsızlık. Onu da Mustafa Kemal Atatürk söyler: Savaş meydanlarında kazanılan zaferler, ekonomik zaferlerle taçlandırılmadıkça o ülkenin bağımsızlığından söz edilemez”

YEPYENİ FİLİZLERİ YEŞERTMEK İÇİN BURADAYIZ
Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel yaptığı açıklamada Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün işlevi ile belediyenin tarım üzerine yaptığı çalışmalar ile ilgili bilgiler verdi. Sengel yaptığı açıklamada “Çok büyük bir heyecan içerisindeyim, tarif edebilmem mümkün değil. İlk defa kadın belediye başkanı ve kadın belediye başkanına inanan halkın ve ona inan belediye çalışanlarının emekleriyle en büyük projemiz dediğimiz ve bu büyük projenin açılışında bizleri onurlandırdınız, çok ama çok mutlu ettiniz Sayın Genel Başkanım. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün köylülerin gözleri ile görebilecekleri çalışmaları için örnek tutabilecek, verimli, modern ve uygulama alanlarının olduğu tarım merkezlerinin kurmak gerekir sözünden hareketle, Efes Tarlası Tohum Merkezi, Kadın Üretici Pazarı, Toprak Okulu Binası, Toprak Kütüphanesi, uygulama alanları ve seralarıyla birlikte tam anlamıyla yepyeni bir yaşamı filizlendirmek için buradayız. İnsanların kalbine dokunacak geleceğe değer katacak, çocuklarımızdan başlamak üzere gençlerimize, geleceğimize ciddi köprüler atacak projelerimiz var dedik. Biz yatırımımızı geleceğe yaparız dedik ve sözümüzü tuttuk Sayın Genel başkanım. Yerel tohumlarımızı fide haline getirerek üreticilerle buluşturuyor olmak, yetişen ürünlerine alım garantisi veriyor olmak bizim için mutluluk. Üreticilerimiz bundan sonra Efes Tarlası Yaşam Köyü’nde, ücretsiz bir şekilde toprak analizleri yapılacak. Çiftçilerimiz toprağın neye ihtiyacı var, ona kulak verebilecek, doğru şekilde topraktan alacağı ürünün katma değerini de arttıracak. Biz Efes Selçuk Belediyesi olarak park bahçelerimizin çevresel tüm atıklarını, biz kompos gübreye çeviriyoruz. Onları, Tekrar üreticiye vererek; vermiş olduğumuz yerel fideleri kompos gübrelerle yetiştirilmesini sağlıyoruz” diye konuştu.

KADINLARI HAYAT İÇİNDE GÜÇLÜ KILIYORUZ
Kadınları sosyal hayatta daha aktif yapmak istediklerini de belirten Sengel, “Kadınlarımızı vitrinde tutmaktan yana değil; kadın kenti olan Efes Selçuk’ta kadınlarımızı sosyal ve ekonomik hayata sokarak; aynı zamanda onları ekonomik hayatta ve aile içinde güçlü ve özgür kılıyoruz” dedi.

Başkan Sengel, ayrıca “Esasen geçmişten günümüze tarımı herkese anlatabilmek istiyoruz. İsmail Hakkı Tonguç adını verdiğimiz tarım müzesinde bulunan tarım aletlerini yapılan bağışlar sayesinde kurduk. Halkın içine girdiği organizasyonlar başarılı olacak. Halkın dahil olmadığı tüm organizasyonlar başarıya ulaşamamıştır. Birlikten kuvvet doğar diyoruz. Gıda egemenliğini savunuyor, halk ile birlikte yeni gelecek için Türkiye Cumhuriyeti’nin fabrika ayarlarına dönmesini gerektiğini düşünerek üreten bir ülke olmak için uğraşıyoruz. Çocuklarımıza, Cumhuriyetimiz 2. yüzyılında yeni bir yaşamın umut ve kararlığını hep beraber emanet ediyoruz. Çok yönlü bir Efes Tarlası Yaşam Köyü adını verdiğimiz yeni bir çözüm modeli ortaya koyuyoruz. Bizler biliyoruz ki yaşam toprakta filizlenir” dedi.

İZMİR TARIM POLİTİKALARINA GÜÇ KAZANDIRACAK
Sengel’in ardından kürsüye çıkarak konuşmasını gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Yaşam Köyü, köklü geçmişi ve UNESCO mirası ile İzmir’in en önemli cazibe merkezlerinden biri olan Selçuk Efes’in, aynı zamanda bir tarım kenti olduğu gerçeğini pekiştiren çok kıymetli bir proje. Bu projenin, “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonumuz çerçevesinde uyguladığımız İzmir Tarımı politikalarına güç kazandıracağına yürekten inanıyorum” dedi.

İTHALATIN TEMEL SEBEBİ TOPRAĞIN KAYBOLMASI
Türkiye genelinde tartışmalara neden olan ‘tarım arazilerinin tarım dışı kullanıma açılması’ ile ilgili de konuşan Soyer, “Küresel pandemi, günbegün daha da yoğun hissettiğimiz iklim krizinin etkilerini ve yakın gelecekte en temel sorunların başında su krizi, tarım ve sağlıklı gıdaya erişim gibi meseleler olacağını, tüm çıplaklığı ile gözler önüne serdi. Üzerinde yaşadığımız topraklarda üretim yapmanın ve topraklarımızın bize sunduğu nimetlere sahip çıkmanın önemini, tükenen su kaynaklarımızın yaşamsallığını, bu süreçte bir kez daha kavradık. 16 yılda ülkemizde 3 milyon 500 bin hektar arazi, tarım dışına çıktı. Bu rakam son 30 yıl için 5 milyon hektar araziye ulaşıyor. Bu miktarın içinde özellikle buğday ekim alanı olan 3 milyon hektarın yok olması, günümüzde buğday ve saman ithalatının temel sebebi” diye konuştu.

TARIM KÜRESEL ŞİRKETLERİN ELİNE GEÇTİ
Gıda güvenliği konusunda da sorunların olduğunu belirten Soyer, “Ülkemizde tarımın içine düştüğü bu çıkmaz, kendiliğinden olmadı; aksine bilinçli bir tercihin sonucu. Son 20 yıl içerisinde uygulanan yanlış politikalar neticesinde; ekonomik, toplumsal ve ekolojik açıdan üç ana sonuç doğmuş durumda; Ekonomik açıdan: Türkiye’nin gıda güvenliği ve kırsal ekonominin geleceği, ciddi tehdit altına girdi. Toplumsal açıdan: Tarım alanları ve sektörü yerli ve küçük üreticinin elinden, büyük ve küresel tarım şirketlerine geçti. Kent ve kır yoksulluğu oluştu. Ekolojik açıdan: Türkiye’nin su kaynakları, günbegün yok olmaya yüz tutarak toprağın kuraklaşması hızlandı ve ekosistemi çöküntüye uğradı” ifadelerini kullandı.

VİZYONUMUZ VE POLİTİKALARIMIZA ÇOK ÖNEMLİ KATKILAR SUNACAKTIR
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen ‘başka bir tarım mümkün’ projesi ile Selçuk’ta uygulanan Efes Tarlası Yaşam Kötü projesinin uyumlu olduğunu belirten Soyer, İzmir Tarımı vizyonu tarımda yaşanan sıkıntılara çözüm üretmek istediklerini söyleyerek “Başka Bir Tarım Mümkün, çerçevesinde inşa ettiğimiz İzmir Tarımı, işte tam da bu üç soruna ve ülkemizde tarımın içine düştüğü çıkmaza karşı İzmir’den başlayarak yerli ve milli bir tarım ekonomisi inşa etme projesi. İzmir Tarımı’nı, Türkiye’de bu güne kadar uygulanan tarım politikasından ayıran iki temel fark; kuraklıkla ve yoksullukla mücadele odağı. Ülkemizde suyumuzun yüzde 77’si, tarım için kullanılıyor. Biz İzmir Tarımı ile ekonomik değeri yüksek ve suyu az tüketen stratejik ürünleri destekleyerek tarımda harcanan suyu, yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyoruz. İzmir Tarımı’nın yoksullukla mücadeleyi de amaçlıyor. Biz tarımı, sadece tarlada başlayıp tarlada biten bir faaliyet olarak görmüyoruz. Tarımı ile bunun çok ötesine geçiyoruz. Lojistiği, paketlenmesi, ürünlerin işlenmesi, markalaşması, satışı, ihracatı, Ar-Ge ve eğitim faaliyetleri ile tarım sektörünün tüm ayaklarını bir bütündür. Başka Bir Tarım Mümkün vizyonumuz ve İzmir Tarımı; köylümüzün alın terine sahip çıkmak, kuraklık ve yoksullukla mücadele etmek, adil ve doğaya saygılı bir üretim yaparak işsizlik, enflasyon ve adaletsizliği sona erdirmek, hakça paylaşmak, sağlıklı, güvenilir ve ucuz gıdaya erişimi sağlamak gibi pek çok yönüyle İzmir’den başlayarak ülkemize yaygınlaştırmayı hedeflediğimiz politikalar bütünüdür. Bugün burada açılan Selçuk Efes Tarlası Yaşam Köyü’nün de, bu vizyonumuz ve politikalarımıza çok önemli katkılar sunacağına yürekten inanıyorum. Yaşam Köyü’nün Selçuklu hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.