site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’taki Deveciler isyanda

Selçuk’taki Deveciler isyanda
01.11.2014
A+
A-

selcuk-devecileri (1)

Üzerimizden Siyaset yapılmasın
Geçtiğimiz yıl kurulan Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Devecilik Derneği yönetim kurulu üyeleri bu yıl develere siyaset karıştığını ve bundan dolayı duydukları üzüntüyü dile getirerek, artık develerin ve deve sahiplerinin üzerinden siyaset yapılmamasını istediler. Deve sahipleri ile bir araya gelerek basın açıklaması yapan dernek yöneticileri, ” Biz kendi rantımızı kendi develerimizle elde etmeye çalışıyoruz. Gece gündüz onun bakımıyla uğraşıyoruz. Onlara çocuğumuz gibi bakıyoruz, para harcıyoruz. Var olan geçmişten günümüze gelen değerlere sahip çıkmayan, ama bu değerler için uğraşan insanları bir kenara atmaya çalışanlar artık üzerimizden ellerini çeksinler” diyerek ilçenin kamuoyunu meşgul eden devecilik üzerindeki dedikodulara son noktayı koydular.

Selçuk’ta Deve Güreşleriyle ilgili sansasyonlar yapılmaya başlandığını, çeşitli gazetelerde yorumlar ve köşe yazıları yazılmaya başlandığını belirten Selçuk Efes Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Kale; “Son günlerde siyasi merciler bizim üzerimizden siyaset yapmaya başladı. Köşe yazarlığını bilmeyenler bizim üzerimizden köşe yazarlığı öğrenmeye başladı. Var olan geçmişten günümüze gelen değerlere sahip çıkmayan, ama bu değerler için uğraşan insanları bir kenara atmaya çalıştıkları için biz de deveciler olarak bir araya geldik. Biz deveciler develerimizi yetiştirirken neler çektiğimizi, nelere katlandığımızı herkes çok iyi bilmekte. Ama bazıları deveci kardeşlerimizin ilgilerini çekmek için Arabesk politikalarla, köşe yazarlığı yapıyor. Bazı siyasiler meclis toplantılarında üzerimizden siyaset yapmakta, Selçuk Güreşinin üzerinden rant elde etmeye çalışmakta ama biz deveciler olarak bunların içinde yokuz. Biz kendi rantımızı kendi develerimizle elde etmeye çalışıyoruz. Gece gündüz onun bakımıyla uğraşıyoruz. Onlara çocuğumuz gibi bakıyoruz, para harcıyoruz. Sonuç itibariyle 1983 yılından beri Selçuk Efes Deve Güreşleri birileri tarafından yapılır. Bu günümüzde de birileri tarafından yapılacak, gelecekte de yapılacak. Bunu hiç kimsenin engelleme, yok etme gibi bir kaygısı yok, böyle bir lüksü de yok zaten” şeklinde konuştu.

Bu yıl örgütlenme haklarını kullanarak deveciler olarak bir araya geldiklerinde bu algılanmadan özellikle de Selçuk Efes Kültür Vakfı seçimlerindeki siyasi politikaların üzerlerine sıçramasıyla zor durumda kaldıklarını dile getiren Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Muammer Kale; “Bunun üzerinden meclis toplantılarında, sokaklarda, kahve köşelerinde siyaset yapmaya, devecilerin hak ve çıkarlarını bir kenara atmaya gerek yok. Eğer böyle bir kaygıları varsa önce bizlerle konuşacaklar, geçmişe yönelik kimlerin yetkili olduğunu, kimlerin tecrübeli olduğunu da bizlerle görüşecekler. Kendi kafalarına göre başkalarının yazdığı metinlerle bu iş olmaz. Biz Devecilerin birileri tarafından sahip çıkılmasını istemiyoruz. Biz haklarımızı korurken bize yardım etsinler yeter” ifadesini kullandı.

Son günlerde yeni bir dernek kurulma çabalarının olduğunu ve bu konuya da değinen Kale; “Kurulacak olan derneklerin, veya geçmişte var olup da günümüze kadar gelenlerin bu konuda tamamen resmi makamlarla el ele iç içe bu işleri yapmaları gerektiğine inanıyorum. Bir güreş yapılırken ikinci bir güreş yapılır mı yapılabilir, üçüncü bir güreş yapılır mı yapılabilir. Dördüncü, beşinci dernek kurulabilir mi kurulur. Yedi kişi bir araya geldi mi dernek kurabilir. Ama bu derneklerin işlerliği kişisellikle bağdaştırılmamalı. Toplumsal çıkarları, demokratik kitle örgütleri amaçları olmalı, toplumsal çıkarların olmadığı yerde bireysel çıkarların demokratik kitle örgütleriyle savunabilecek kanısında değilim. Kişisel olarak varsa dertleri kişilerle çözsünler. Eğer kurumlarla varsa dertleri o zamanda kurumların içinde aktif olarak rol alıp o kurumların kurtarma çabası içerisine girmelerinde fayda var diye düşünüyorum” dedi.

ÇOCUKLARIMDAN AYIRDIĞIM ZAMANI DEVELERİMLE GEÇİRİYORUM

Selçuk’ta toplam 6 devesi bulunan ve yılın 12 ayını çocuklarından ayırdığı zamanlarla maddi zorluklarla, bütün çabalarla bu develeri yetiştirmek için elinden gelen her şeyi yaptığını dile getiren Hakan Vergi; “Ancak bizim develerimiz artık insanların gözüne batmaya başladı. Bizim develerimizin sırtından rant elde etmeye çalışıp, siyasi amaçlı kullanılmaya çalışmaları bizi rahatsız ediyor. Deve Güreşleri masa başında yapılmaz. Buna bir emek sarf etmek lazım” dedi.

SELÇUK’TA DERNEĞE BAĞLI DEVECİLER DAYANIŞMA İÇERİSİNDE

Aslında Selçuk’taki devecilerin yıllarca birbiriyle kendi içerisinde kaynaşma ve dayanışma içerisinde olduğunu, bunu bir sivil toplum örgütü çatısı altında toplayıp, bu çatı altında bu kaynaşmayı sağlamayı bugüne kadar yapamadıklarını, ama şimdi bunu başardıklarını ifade eden Deve sahiplerinden Mustafa İbili; “Şu anda derneğimizin çatısı altında Selçuk’ta deve besleyen devecilerin kaynaşması, dayanışması son derece iyi durumda. Bu örgütlenme Selçuk’ta çok önemli ve çok büyük ihtiyaçtı. Geç kalınmıştı, ama artık oldu” dedi.

Haber: Mehmet Uyaroğlu

selcuk-devecileri (2)

YORUMLAR
  1. anonim dedi ki:

    Güreşlere siyaseti Muammer hoca ile SFS Mustafa karıştırdı başkan Bakıcı da çanak tuttu. Ortalığı karıştıran siz şikayet eden yine siz.

    1. YAZI_YORUM dedi ki:

      aynen öyle arkadasım..hem suçlular hem güçlüler

  2. Anonim dedi ki:

    vakıf varken siz bu işi yapamazsınız arkadaslar bırakında iyi olanlar yapsın

  3. vatandaş dedi ki:

    Vakıfta Muammer Kale kalsaydı,bunların hiç biri yaşanmazdı.Vakıf yönetimine girememişsin ya da her yerde olduğu gibi dışarıda kalmışsın ondan sonra siyaset, mazeret üretiliyor.Çok başarılı idi neden belediyedeki göreve devam ettirilmedi.Bu konuyu destekleyenler daha sonra her şey açığa çıkınca görür…

  4. anonim dedi ki:

    Muammer kale Selçuk’a gelmeden önce deve güreşleri yapılıyordu.

  5. Anonim dedi ki:

    vakfada hayır derneğede…güreşi berber musanın derneği yapsın kavga bitsin o kadar

  6. ilayda zeybekler dedi ki:

    aynen öyle… bu insanlar ne kadar vicdansız ben selçukta yaşıyorum…. herzaman selçuk haberi takip ediyorum …….