site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta Soma Protestosu

Selçuk’ta Soma Protestosu
15.05.2014
A+
A-

egitimsen-soma (2)

Soma’da yaşanan bir kaza değil, açık bir iş cinayetidir!

Manisa’nın Soma ilçesinde yaklaşık 300 kişinin öldüğü maden ocağı faciası Selçuk’ta sivil toplum kuruluşları ve sendikalar tarafından protesto edildi. ‘Hükümet istifa, iş kazası değil iş cinayeti’ şeklinde sloganların atıldığı eylem olaysız şekilde sona erdi. Burada toplanan kalabalık, Soma’da hayatını kaybeden işçileri andı. Pankartlarla, yaşanan olaydaki ihmali kınayan katılımcılar hükümeti istifaya çağıran sloganlar attı. Daha sonra ise 15 dakika boyunca sessiz oturma eylemi yapan Selçuklular, maden ocakları başta olmak üzere çeşitli sektörlerde meydana gelen işçi ölümlerinin son bulmasını istedi.

Eylemde grup adına konuşan Eğitim-Sen temsilcisi şunları söyledi;

Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerini saygıyla anıyoruz!

Manisa’nın Soma İlçesi linyit kömürü üretimi yapan Soma Holding’e bağlı Soma Kömür A.Ş’ye ait bir ocakta meydana gelen trafo patlaması sonucunda 200’ü aşkın işçi hayatını kaybetmiş, 100’ü aşkın işçi yaralanmıştır. Soma’da yüzlerce işçinin canına mal olan patlama bir kaza değil, yeterli iş güvenliği tedbiri alınmadığı için göz göre göre gelen bir iş cinayetidir.

12 yıllık AKP iktidarı döneminde iş cinayetlerinde 12 bini aşkın işçi yaşamını yitirmiştir. Soma’da yaşanan katliam, bugüne kadar yaşanan iş cinayetlerinin en son ve en acı halkası olmuştur.

Türkiye’de her yıl maden ocaklarında onlarca işçi iş cinayetine kurban gitmesine rağmen bugüne kadar yaşanan ölümler karşısında hiçbir önlem alınmamış, göstermelik denetimler yapılmış, madenlerdeki çalışma koşulları ile ilgili en temel sorunlar göz ardı edilerek, katliam gibi cinayete resmen davetiye çıkarılmıştır.

Soma’da yaşanan iş cinayetinin temel nedeni, yıllardır bütün itirazlara rağmen ısrarla hayata geçirilen özelleştirme ve taşeron çalıştırma sisteminin resmi devlet politikası haline getirilmesidir. Bugüne kadar yaşanan işçi cinayetlerinde olduğu gibi, son olarak Soma’da meydana gelen katliamın sorumlusu güvencesiz çalıştırmayı yaygınlaştıran, işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirleri almayı maliyet unsuru olarak gören patronlar ve AKP Hükümetidir.

29 Nisan’da üç muhalefet partisi Soma’daki maden ocaklarının araştırılması için ortak önerge vermiş, ancak söz konusu önerge AKP tarafından reddedilmiştir. AKP hükümetinin 2012’de çıkardığı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın kâğıt üzerinde kaldığı, gerekli denetimlerin yapılmadığı, üstelik bu denetimleri yapması gereken hükümetin, madenlerin denetlenmesi ile ilgili önergelerini reddettiği düşünüldüğünde, Soma’da yaşanan cinayetin asıl failinin kim olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.

Maden işçileri her yıl bir avuç kömür için bir ömür verirken, yaşanan cinayetleri “kader”, ya da “takdir-i ilahi” olarak açıklayıp, ölenlerin ailelerine sadece “rahmet” dilemek, özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarında ısrarcı olmak yeni iş cinayetlerinin, yeni katliamların yaşanmasına davetiye çıkarmak anlamına gelmektedir.

Eğitim-Sen olarak Soma’da yaşanan iş cinayetinde yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı diliyor, göz göre göre yaşanan bu katliamın bütün sorumlularının hesap vermesini talep ediyoruz.
Yapılan konuşmaların ardından eylemciler olaysız bir şekilde dağıldı.
HABER: MEHMET UYAROĞLU

HABERİN VİDEOSUNU AŞAĞIDAN İZLEYEBİLİRSİNİZ…

 
Selçuk'ta Soma Protestosu

egitimsen-soma (1)

egitimsen-soma (3)

egitimsen-soma (4)

egitimsen-soma (5)

YORUMLAR
  1. Halktan dedi ki:

    “İnsanı yaşat tanrı yaşasın” bu nedir yha.. Allah(C.C) insana ihtiyacımı var… Tanrı demelerinden nasıl bir bakış açıları olduğu belli dinsiz adamlar..

    Allah Somada vefat eden vatandaşlarımıza Rahmet eylesin… Sorumlu olanlar varsa cezasını çekicektir elbette…

    1. halim sulu dedi ki:

      sorumluların çoğu AKP’ye hizmet ediyordur; hiç birşey olmaz! güzel ölüm derler, allah rahmet eylesin derler, tazminat verirler… olay kapanır…

  2. İŞCİ dedi ki:

    ALLAHII SEVEN BİR BAKSIN ŞUNLARA KACTANE ARALARINDA İŞCİ VAR HEPSİ MEMUR VEYA İŞİ GÜCÜ OLMAYAN YANDAŞLAR İCLERİNDEN KAC KİŞİ DUA ETTİ ACABA DESENKİ İŞCİLERE 50 MİLYON YARDIM EDELİM YÜZDE 90 SANI KACAR HELE BİRTANE VARDI UZUN SACLI HAYATINDA CALIŞMAMIŞ KENDİNİ SADECE GÖSTERMEK İÇİN İŞCİ OLMUŞ BUNLAR SADECE GÖSTERİŞ İCİN ORDALARDI GELİN GİDELİM DESEN SOMAYA HEPSİ BİR BAHANE BULUP KACARLAR BUNLARDAN NE KÖY OLUR NEDE KASABA

    1. İşci değil İşçi dedi ki:

      yuh olsun valla şurada adamlar işini gücünü bırakıp, insanlara destek olmaya, acılarını paylaşmaya, Kazaların nedenlerini dile getirmeye çalışmışlar. Ona bile tahammülünüz yok. Asıl senin zihniyetinden ne köy olur nede kasaba. Aralarında işçi var yada yok bilemem, önemide yok zaten, Sen işçsinde ne yaptın?
      Ona buna çamur atmaktan başka, azıcık düşünebilmiş olsan klavye kahramanlığı yerine ”Bir avuç kömür için bir ömür veren maden işçilerine” destek olmaya giderdin..

      1. Anonim dedi ki:

        çok bilen çok yanılır bak demedi deme

  3. SEDAT YOLCU dedi ki:

    Neyi protesto ediyorsunuz. 282 tane can gitmis bunlarin uzerinden siyaset yapmayin. Sucluyu bulsaniz ne olacak. En azindan alin teriyle ekmegini kazanmaya calisirken hayatindan olan insanlari rahat birakin. Birakin aileleri en azindan acilarini ozgurce yasasin. Onlari cirkin siyasete alet etmeyin. Siyaset denen bataklikta isimlerini kirletmeyin. Lafin AKP Lİ CHP Lİ MHP Lİ her kim olursa olsun hepsine. En azindan ruhlari rahat etsin.

    1. halim sulu dedi ki:

      her eleştiriye istismar der, cübbeni çıkar da gel dersiniz; siyaset hangi konularda olur!

  4. ..... dedi ki:

    O eyleme katılan arkadaşlar acaba kendi okullarında bıraktıkları öğrencilerin hayatlarını hiç düşündüler mi ? Siz eylemde olduğunuz için öğrencilerin başına bir şey gelse ailelerine vereceğiniz cevap ne olurdu ? Lütfen herkes sorumluluğunu bilmeli bu gibi eylemler ve gösteriler hafta sonları ve mesai saatlerinden sonra yapılmalı.Biz sorumsuzlardan hesap soracakken ,sorumsuz biz olmayalım…

  5. Eğitim Sen dedi ki:

    İsmini veremeyen kişiye;
    Bu eylem 14 Mayıs Çarşamba günü saat 18:30 da yapıldı….Öğretmen olduğunuzu tahmin ediyorum.Sizin gibi basit nedenlerle sıksık rapor alıp kaytaranları iyi biliriz biz.

  6. halim sulu dedi ki:

    Yorumlara bakıyorum da kimse, taşeron ve iş güvenliğinden söz etmiyor:.. yorumcuların hepsi de işveren mi! Feryadı, dünya emekçileri duyup tepki gösterdi ama bizim yerli işbirlikçiler/yandaşlar türlü bahanelerle, emekçiden yana olamıyor… bu işler dualarla rahmet dilemelerle çözülmüyor ne yazık ki… çöcüm kar hırsını dizginleyebilmek ve emekçiye değer vermekten geçiyor… Rabia’ya ağlayıp, sağda solda dört parmak işareti yapanlar neden suskun!

    1. Anonim dedi ki:

      insanların hırslarıdır bizleri bu duruma getiren. hangi ölçekte olursa olsun ister maden, ister inşaat, ister hizmet sektörü.. hiç farketmez. iş güvenliği en ön planda olmalı. çalışanın sigortasını bile ödemeyen patronlar varken, aldıkları maaşlar üzerinden sigorta yapmayanlar varken. “çok tehlikeli işler”sınıfında olan bu iş kolları için gerekli önlemleri almak ve aldırmak taşeronun ve denetleme merciinin (ilgili bakanlıklar ve müdürlükleri) görevi iken, neden bunca acı yaşandı! önce birey olarak farkındalık düzeyi artmalı. bu işin başka bir boyutu olabilir belki… ancak hangi siyasetçi (büyüğünden küçüğüne, ilçe belediyesinden-cumhurbaşkanlığına kadar) sahada baret takanın hakları için uğraştı. bir koltuk sevdasıdır anamız ağladı. x partisi, y partisi dedik durduk. sonuç? onca yaşanan acı… ne kadar üzülsek de, ateş düştüğü yeri yakar arkadaşlar. şimdi büyük patronları ödeyecek cezayı, gidecek yurtdışına.. oooh paşalar gibi yine sürdürecek hayatını. hayatını kaybeden işçilerin karısı, çocukları ne olacak sadece göstermelik bir tazminatla hayatlarına devam edecekler. tekrar yenileri yaşanacak. kökten bir çözüm getirilmeli. bu iş siyasetin ve siyasetçilerin konusu-meselesi olmalı evet. ancak burdan birbirinize bunca haksızlığı yaparken de tekrar bir düşünmeniz dileğiyle… hayat kızgınlıklara zaman ayıramayacağımız kadar kısa… sevgiler…

  7. EMEKÇİ dedi ki:

    Soma’da yaşananlar iş kazası değil Katliamdır.Bu katliamın sorumlusu da taşeron Türkiye’yi taşeron cumhuriyetine çeviren AKP iktidarıdır. Sorumlular Yargılanmalıdır.Yorum yazanlar sizlerde Soma’da bir avuç kömür için ömrünü veren maden işçilerine saygınız varsa..Siz de sahip çıktığınızı gösterin.EĞİTİM SEN memur sendikasıdır.Elbette Buradakiler de öğretmenlerdir.Öğretmenlerin Maden işçilerine sahip çıkmaları AKP yandaşlarını neden rahatsız ediyor ki? YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI!

  8. Anonim dedi ki:

    …………AH BE KARDEŞİM OLAYLARI KLAVYE BAŞINDA İZLEYİNCE İŞTE BÖYLE OLUNUYOR. EĞİTİM SEN’İN YAPTIĞI O EYLEM SAAT 18.30 DA OLDU….

  9. asi ruh dedi ki:

    acılar üstünden siyaset yapılmamalı

  10. Anonim dedi ki:

    Yorumların “duyarlılığına”bakınca insanlığımdan utandım.hele kahvede oturup “ilahi adalet”diye yürüyenlere sataşan mahlukatların selçuklu olmasından daha bi utandım.ne de olsa başbakanı madende babasını kaybeden somalıya”yahudi dölü”deyip yumruk atan bi topluluktan ne beklersiniz?700 kişiyi diri diri yakıp toprağa göm ondan sonra siyaset yapma.siyasetin daniskasını bundan sonra göreceksiniz.utanın,çünkü insan bile değilsiniz.

  11. KUBALI dedi ki:

    Halkın neden kahvede oturduğunu aranıza niçin katılmadıklarını düşünmezseniz kısaca halkın sizden niçin uzaklaştığını anlamamakta ısrar ederseniz varacağınız sonuç sadece yorumlara kızmak olur.

  12. Anonim dedi ki:

    kafanızda yaratmışsınız bi canavar dönüp dolaşıp ondan dem vuruyorsunuz.dün o yürüyüşte olan farklı işkollarından sendika üyelerinin hangisi kahvede yayılıp sabah akşam oyun başında dedikodu yapan insanları ötelemiş.alışmışsınız şikayet etmeye ne var yok chp-vefa vıy vıy.bahsi geçen olayın ne alakası var bunlarla.kaldı ki somaya duyarlı olmak için ne chp li ne mhp li ne de bi başka partiden olmak gerekiyor.ama bi tane akp li sokağa çıkıp da bu katliamın sorumlularından hesap soramaz ucu dokunur

  13. KUBALI dedi ki:

    sen ilk önce içindeki canavarı bir durdur. Somaya duyarlı olmak senin gibi düşünmek zorunda mı herkes
    birde sendikacılıktan dem vuruyorsun

  14. Anonim dedi ki:

    Kübalı… Canavar asıl senin içinde. Sen Tayyipe baka baka için körleşmiş, duyguların nasır tutmuş. Vicdanını zaten çoktan satmışsın. Soma’ya duyarlı olmak zorunda değilsin Çünkü sen akplisin…Duyarlı olursan çıkar ve menfaatlerine dokunur. Sonra sana fatura çıkar….

  15. KUBALI dedi ki:

    Aramızdaki fark DUYARLI kelimesinden ne anladığımızla ilgili. Aslında anladığım kadarıyla sana göre duyarlı olmak insanların başına böyle acılar geldiği zaman içindeki canavarı ortaya çıkarıp eski modası geçmiş zavallıların yaptığı gibi araştırmadan önüne gelene ^hırsız-katil-akpli-duygusuz-vijdanını satan^ diye saldırmak.İnsanları hitam ederek duyarlı biri olduğunu mu zannediyorsun. İçinde sevgi besleyen insanların içinde canavar olmaz olamaz. Gerçek anlamda duyarlı insanlar duyarlı davranınca sizin gibiler in önüne öyle bir fatura çıkarıyorlar-ki. Sana tavsiyem bugün Rauf Tamer’in yazdığı bir yazı var oku oku-da yazı da sizin gibiler nasıl anlatılıyor.Okuduktan sonra belki aramızdaki farkı anlayabilirsin

  16. Anonim dedi ki:

    Sen hakikaten çok zekisin bravo.Acaba farklı dünyalarda mı yaşıyoruz diye düşünmeye başladım ve dehşete kapıldım.Somada olan biten herşey bu kadar aşinayken Rauf Tameri ve bilimum goygoycuyu okuyamadığım için bir utandım bir utandım.katliam olur,yakınını müşavir tekmeler,başbakan küfür edip tokatlar,polisler linç edip gaz mermi sıkar.şimdi de canavar bizim içimizde değil mi?tiksindim kendimden.biyerlerinin kılı olmak varken napayım Somalı madencinin acısını.onlar insan bile değil,üzerimiz falan kirlenir neme lazım öyle değil mi?

    1. Anonim dedi ki:

      aman allahım bu elitist tavrınız gözlerimi yaşarttı 🙂 çok okumuşlardansınız galiba. kaç diplomanız var merak ettim doğrusu!

  17. KUBALI dedi ki:

    Farklı dünyalarda yaşamıyoruz sadece doğruyu bulmak için yaşananları anlamaya çalışıyorum.İşçilerimizin başına gelen acı olayın nedenleri konusunda yazıp çizenleri o goygoycu bu akpli diye ayırmıyorum.herkesi okuyup dinleyip kendi fikrimi oluşturmaya çalışıyorum. Aramızdaki fark bu bence sen içindeki canavarın esiri oluyorsun o canavar senin olaylara at gözlüğü ile bakmana sebep oluyor.Bak ben ilçemizde yakın zamanda yaşanan seçilmiş birinin kanıtlanmış yar yargıdada devam eden
    tokat olayından bahsetmek bile istemiyorum çünkü bunları konuşmak oradaki işçilerin başına gelen acıları hafifletmez.Kurtarma çalışmaları devam ederken onlara destek olacağımıza nelerle uğraşıyoruz
    Bu arada kendinden tiksin mene gerek yok kendine haksızlık edersin unutma ki insan oğlu Beşerde şaş arda son bir haber örneği vereyim belki bakarsın İnternet haberde BBC ye röpörtaj veren iki bayan haberi var bu yaşanan acı olayla ilgili vaktin olur bakar mısın bilmiyorum

  18. KUBALI dedi ki:

    Yeteri kadar diplomam var Lakin Diplomanın Yaşanan bu acıyı anlamakla ne alakası var onu anlamadım. madenin kapısında bir umutla eşinden çocuğundan babasından haber bekleyen insanlara destek olacağın zaman ortalığı karıştıranlara destek olursan kısaca insanlığın gereğini yerine getirmezsen en iyi okullardan diploma alsan ne olur almasan ne olur.
    Bence böyle acı olaylardan siyasi rant devşirme yerine insanlığın gereklerini yerine getirip o insanlara yardımcı olursak çok daha iyi olur. sonuçta en değerli diploma insanlık diploması o diploman varsa diğer diplomalara gerek yok diye düşünüyorum
    Bu arada Başbakanın tokat attığı iddia edilen kişiyle ve madenci eşi diye BBC ye röportaj veren hanımefendiler ile ilgili yeni haberler gördüm takip edebildin mi ?.

  19. Anonim dedi ki:

    Kaç gündür gazlanan sopalanan,din bezirganlarının tacizlerine maruz kalan,cenazeleri kaçırılan insanları sen nereden okuyorsun acaba?işkenceyle gözaltına avukatlar da provakatör değil mi?padişahın hükmü dışındaki herkes provakatör.AKP dışındaki herkes siyasi rant peşinde öyle değil mi?hırsızlık yolsuzluk katliam polis devleti…dünyada böylesi bi tabloda kim hala iktidarda kalma yüzsüzlüğü gösterebilir?merak etme CHP ya da MHP değildir alternatifi.tam da korktuğun gibi alternatif 150 yıldır avrupa’da gezen şu modası geçmiş hayalettir,bunu bilmek için diplomaya gerek de yoktur.1 ay önce oy verdikleri partiden hesap soran somalı işçilerden al haberi.market ziyaretleri!!! çoğalınca anlayacaksınız herşeyi.bu gereksiz zırvalıklara da bi son verelim.sen ve senin gibiler vicdanınızla yüzleşin her gece.

  20. madenci dedi ki:

    Soma’da yaşanan KAZA DEĞİL, KATLİAMDIR! Bu KATLİAMIN sorumlusu Taşeron ve güvencesiz, esnek çalışmayı yaygınlaştıran AKP iktidarıdır. Yandaşlık yapmak adına insanlıklarından çıkanlar bu durumu anlamak istemezler elbette.
    Eğitim Sen sadece ücret sendikacılığı yapmadığını Madende ölen işçilerin yanında olduğunu gösterdiği için kutluyorum.

    1. Anonim dedi ki:

      akp gitse taşeron da olmıcak, sigortasız işçi de di mi? ya da akp den önce taşeron da yoktu sigortasız işçi de…. yeter artık zırvalayıp durmayın.

  21. KUBALI dedi ki:

    Yine senin söyleminle zırvalamış sın. Geldiğimiz noktada hala siyaset yapmaya çalışıyorsun. Onuda beceremiyorsun. AKP nin alternatifinin MHP olduğunu göremiyorsun. Bu acı olayda MHP nin yaklaşımı
    saygı duyulacak bir duruş. MHP nin son seçimlerde Manisa da aldığı sonucun halk tarafından da taktir edildiğini ortaya koyuyor. Hala anlamak istemiyorsunuz. Halkın değerleriyle alay ederek halkı aşağılayarak halkın seçtiklerine hakaret ederek iktidar olunmaz.Somada Madenci yakını gibi görünüp
    başınıza eşarp takıp akpli numarası yapmakla iktidar olunmaz.İstanbul’da yapılan gösterilerde malum afişi eline alıp özgürlük isteyip sonrada somada markette tokat numarası yapmakla hiç iktidar olunmaz. ilçemizde de MHP nin yaptığı gibi madenciler için mevlit okutun mum yakmayın.Kısaca sonuç olarak Halka güvenin halka rağmen bir şey yapmaya kalkmayın yoksa akşam yatağa yattığınız zaman bugün halk için ne yaptım diye düşüneceğinize iktidarı nasıl düşürürüz senaryoları yazmaya devam edersiniz. Gerçi sizin gibiler için iktidarın kim olduğu önemli değil akp de olsa mhp de olsa fark etmez İktidar siz olmadığınız için yıkmak için herkes ile ortaklık yaparsınız

  22. Anonim dedi ki:

    EH BE KARDEŞİM EL İNSAF. HALA DAHA AKAP DİYORSUNUZ, BU ÜLKENİN BAŞBAKANI OLAN BU ŞAHIS VATANDAŞINA YUMRUK ATACAK KADAR, MÜŞAVİRİ VATANDAŞI TEKME TOKAT DÖVECEK KADAR İĞRENÇLEŞTİLER. HALA DAHA MI GÖRMÜYORSUNUZ. BU KADAR MI GÖZLERİNİZ KÖR…

  23. Anonim dedi ki:

    ORADA EYLEM YAPANLAR SOLCU GEÇİNİR BUGÜNE KADAR HANGİ ŞEHİT CENAZESİNDE BU TÜR EYLEM YAPMIŞLAR BİR ÖRNEK LÜTFEN