site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’ta ki Kuruyemişçilerde Aşure Bereketi

Selçuk’ta ki Kuruyemişçilerde Aşure Bereketi
23.11.2012
A+
A-

Selçuk’ta Muharrem ayı ve aşure günü nedeniyle kuruyemiş tüketiminde yüzde 50 oranında artış yaşanıyor.

Muharrem ayında evlerde pişirilip dağıtılan aşure; fındık, badem, fıstık ve ceviz içi gibi kuru yemişler ile kayısı, incir, üzüm gibi kuru meyvelerin tüketimini arttırdı. Muharrem ayının yanı sıra, kuruyemiş tüketiminin arttığı bir başka dönem olan hicri yılbaşının yaklaşması da kuruyemişçilerde hareketliliğe neden oluyor. Cumartesi günü başlayacak olan aşure dağıtımı ay sonuna kadar devam edecek. Aşure dağıtımının başlamasıyla birlikte, kuruyemiş sektöründe de büyük bir hareketlilik yaşanması bekleniyor. Daha şimdiden canlılık kazanan sektör temsilcileri, hafta sonunu adeta iple çekiyor.

OSMANLI TATLISI

Hicri yılbaşı olan Muharrem ayı, İslam kültür tarihinde önemli bir yer tutuyor. Muharrem ayının 10. gününde Müslümanlar, kaynattıkları aşureyi dağıtarak sosyal dayanışmaya katkı sağlıyor. Aşure dağıtma geleneği, muharrem ayının 10. gününde başlıyor ve ay sonuna kadar devam ediyor. Bu süre içinde dernek, vakıf ve vatandaşlar da hazırladıkları aşureleri zengin yoksul demeden toplumun bütün kesimlerine dağıtıyor. ‘Bereketin tatlısı’ olarak da nitelendirilen aşure, Türk mutfak kültüründe önemli bir yer tutuyor. Osmanlı döneminde saraylarda pişirilen en eski tatlılardan olan aşurenin, Nuh Peygamber’in gemisindeki ambarlarda bulunan son gıdaların karıştırılmasıyla elde edildiği anlatılır ve bereket getireceğine inanılır.

KURUYEMİŞ SATIŞLARI ARTTI

Aşurenin, bakliyatın yanı sıra içerisinde fındık, badem, fıstık ve ceviz içi gibi kuruyemişler ile kayısı, incir, üzüm gibi kuru meyveleri de barındırması nedeniyle ticarette canlandı. Kuruyemiş tüketimi, muharrem ayında yüzde 50 oranında artıyor. Bunların yanı sıra kuru meyvelerden incir, kayısı, üzüm ve erikte de tüketim artışı yaşanıyor. Kazanlarda kaynayan aşure, kuruyemiş sektöründeki hareketliliğin arttığını da gösteriyor. Sağlık açısından da faydalı olan aşure, kalp ve damarları besleyen gıdalar içeriyor. Yüksek protein içeren aşure, süt miktarını artırmak isteyen anneler için ise bulunmaz bir fırsat.

Aşurelik malzemeler marketlerdeki ve tezgâhlardaki yerini aldı. Muharrem ayının onuncu gününe denk gelen aşure günü nedeniyle aşurelik malzemeler tezgâhlara geldi. Siyah üzüm, fındık içi, ceviz içi, sarı üzüm, kayısı ve çeşitli bakliyatlardan oluşan malzemeler, son günlerde yoğun talep görüyor. Ürünlerin satışından memnun olduklarını belirten Tahsin ağa Camii yanında yer alan Selçuk Kuruyemiş’in işletmecisi Halil Yetkin, muharrem ayında vatandaşların aşurelik malzemelere yoğun ilgi gösterdiğini, bu mübarek günü aşure ile tatlandırdıklarını söyledi. Aşure günü nedeniyle kuruyemiş satışlarında yaşanan artışın kendilerini mutlu ettiğini vurgulayan Selçuk Kuruyemiş’in işletmecisi Halil Yetkin, “Aşurenin içerisine konulan çeşitlerin önemli bir bölümünü kuruyemişler oluşturmaktadır. Bu dönemlerde satışlarda önemli oranda artışlar yaşıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
  1. Rasim dedi ki:

    genç kardeşlerimizin cesaret ederek böyle mekanlar açmaları sevindirici selçuk içinde güzel gelişme bunlar

  2. halil soylu dedi ki:

    halil kardeşim allah iş karşılığı versin.rıskını artırtırsın inşallah