site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk’ta kazı kapışması

Selçuk’ta kazı kapışması
12.08.2015
A+
A-

kazi-isyan

Selçuk’ta kazı kapışması: Avusturyalı ve Türk bilim insanları karşı karşıya!

Selçuk İlçesi’nde yıllardır çalışmalar yapan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter’in, “Efesliler ile Müslümanlar yıllarca birlikte yaşadılar” sözleri tartışmalara neden oldu. Ayasuluk Tepesi ve St.Jean Anıtı Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, “Belge, bilgi olmadan açıklama yapmak doğru değil. Amaçları reklam yaparak gündeme gelmek” dedi.

Türkiye’nin en önemli kültürel değerleri arasında yer alan Efes ve civarındaki tarihi yapıların UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınmasından sonra başlayan tartışmalı süreç devam ediyor. Bölgede, yıllardır Türkler ve Avusturyalıların yaptığı çalışmalar ile yeni eserlere ulaşılırken Türk heyeti, UNESCO sürecinde kendilerinin yok sayıldığını ve Avusturyalıların ön plana çıkartıldığını ifade etmişti. UNESCO kararının ardından, “Selçuk- Efes’e verdiğim 40 yıllık helal etmiyorum” açıklamasında bulunmuştu.

Türkler ve Avusturyalılar arasında yaşanan Selçuk’taki gerilim yine arttı. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkan Doç. Dr. Sabine Ladstatter’in geçtiğimiz günlerde yaptığı, “Bugünün Selçuk’unda Efesliler ve Müslümanlar uzun bir süre yan yana aynı limanı kullanarak yüzyıllarca yaşadılar. Bu, çok önemli bir bilgi çünkü bundan önce Müslümanlar’ın buraya gelmesiyle her şeyin yerle bir edildiğini, Efes’in terk edildiğini ve Ayasuluk’a yerleşildiğini düşünüyorduk. Bunun doğru olmadığı ortaya çıktı” açıklaması tartışmaların fitilini ateşledi. Ayasuluk Tepesi ve St.Jean Anıtı Kazı Başkanı, Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı, Avusturyalıları eleştirdi. Büyükkolancı, “Tarihi bir konuda açıklama yapacaksanız belgeniz, bilginiz ve bulgunuzun olması gerekiyor. Hele ki arkeolojide öyle lafla açıklama olmaz. Ne yazık ki bu arkadaşlar kendi bölgelerindeki çalışmaları geliştirmek yerine bizim yıllardır çalışma yaptığımız alanlarla ilgili değerlendirme ve yorumlarda bulunuyorlar. Ne yazık ki Türk heyetinin olduğu bölgeye Avusturyalılar tarafından tecavüz var” dedi.

BÖYLE MANTIK OLMAZ
Avusturyalıların dış işleri bakanlıkları üzerinden girişimler yaparak kendilerini istemediklerini belirten Prof. Büyükkolancı, “Avusturya heyetinin başkanı olan hanımefendi yıllarca lobi yaptı. Her fırsatta ‘Bu bölgede iki farklı yapılanma olmasın, başka da üniversite bu işe bulaşmasın’ dediler. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay önce bunları istemedi. Sonra baskı ve lobi yaparak çalışmalarını sürdürdüler. Şimdi de bizim 30-40 yıldır çalışma yaptığımız alanlara yönelik açıklama yapıyorlar. Sempozyumlarda, toplantılarda yetkili oldukları Efes dışında farklı yerlerin de fotoğraflarını, bilgilerini paylaşıyorlar. Böyle bir mantık olmaz” diye konuştu.

MİSİLLEME ÇALIŞMASI
Kasıtlı bir şekilde kendilerine yönelik saldırıların olduğunu belirten Prof. Dr. Büyükkolancı, bakanlık yetkilileri ve makamlarını göreve davet etti. Büyükkolancı, “Burada iki farklı yapılanma arasında yıllardır süren zaten bir kapışma, savaş var. Şimdi bu durum onların saldırıları ile daha da derinleşiyor. Efes’in olduğu yerde kazı yapılacak, çalışmalarla yeni şeyler ortaya çıkartılacak çok yer var. Mesela öncelikli olarak sur duvarları ile ilgili değerlendirme yapabilirler. Duvarların yıkılmasını adeta seyrediyorlar. Böyle devam ederse biz de Efes’e ait yeni bulgu ve belgeler açıklamak zorunda kalacağız. Onlar bizim işlerimize karışırsa biz de karşılık veririz. Böyle bir düşüncemiz de var” ifadelerini kullandı.

Prof. Büyükkolancı ayrıca, Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Viyana Efes Müzesi’nin yıllar önce bu bölgeden çıkan eserlerle kurulduğunu ifade etti. Büyükkolancı, Selçuk’taki araştırmalarda çıkan tarihi eserlerin çalınarak o ülkede bir sanat merkezi inşa edildiğinin de altını çizdi.

10

YORUMLAR
  1. İsim * dedi ki:

    Çok ağır ifadeler olmuş hocam.

  2. Dalyork dedi ki:

    E arkadaşım neden açıklamıyorsunuz? Olay çıkarın, gitmesini engelleyin eserlerimizin! Gerçi çok iyi de bakarız ya(!). Devlet ne zaman tarihi eserlerine sahip çıktı ki şimdi çıksın. O eserler Osmanlı zamanından olmadığı için önem arz etmememektedir.

  3. vatandaş dedi ki:

    Tarihte Viyana kapılarına giden Türkleri Avrupa’ya vize ile zor alıyorlar.Viyana’da herhangi bir Türk üniversitesine kazı izini verirler mi?Bu ülkede yabancılar yüz yıldır kazı yapıyor.Neden bir Türk üniversitesine kazı yaptırılmıyor?Bu Austurya’lılar Selçuk müzesi görevlileri ile kırk yıldır birlikte hareket edip sarmaş dolaştılar.Acaba şimdi ne oldu?Selçuk’ta şimdiye kadar arkoloji ile bir yüksek okul açılabilinirdi.Bu ülkenin en ücra bölgesinde bulunan bir üniversitenin arkoloji bölümü yabancılardan daha iyi kazı yapabilir.Artık bu kazıyı yapanlara teşekkür edip görevi bu ülkenin bilim adamlarına teslim edilmesi gerekir.

  4. vaatandaş dedi ki:

    İlçemizi yabancıların kazmasını İSTEMİYORUZ… Ne demek Avusturya Kazı Evi yaaa.. Bizim Arkeologlarımıza güveniniz mi yok…..100 küsur yıl önce aldıkları İMTİYAZ lı kazı iznini İPTAL edin en kısa zamanda………..

  5. Anonim dedi ki:

    Şehrimizin her bakımdan talan edilnesi önlenmeli..Bir dahaki dönem ki CHP Belediyesinde çok sağlam yerel yöneticiler olmalı.

  6. APASASLI 35920 dedi ki:

    YAYINLAYAMAYACAĞINIZ YORUMLAR İÇİN HABER YAPMAYINIZ LÜTFEN!

    (BİZİM YAYINLAMAYACAĞIMIZ YORUM YOK YALÇIN BEY, ANCAK DÜN AKŞAM SİTEDE DÜZENLEME YAPARKEN BİR YORUM SİLİNDİ YANLIŞLIKLA, GECE YAZDIYSANIZ EĞER YORUMU SANIRIM SİZİN YORUMUM SİLİNEN YORUM, TEKRAR GÖNDERİN LÜTFEN, SAYGILAR.)