Selçuk Haber

Selçuk’ta Kaldırımlar İşgal Altında

Yayaların güvenliği için yapılan ve hatta engelliler için büyük bir öneme sahip kaldırımlar artık tehlike saçıyor. Cadde ve sokaklarda bulunan kaldırımların esnaf tarafından işgal edilmesi vatandaşları çileden çıkarırken, vatandaş kaldırımlar yerine araçların seyrettiği yol içlerinden ulaşımını sağlıyor. Belediye ise bu işgallere göz yumuyor ya da esnaflardan aldığı işgaliye ücreti ve yaklaşan seçimlerde oy kaygısı nedeniyle göz yummak zorunda kalıyor. Bazı esnaflara yaptırımlar uygulanırken bazılarına ise fazlasıyla müsamaha gösterilmesi “yandaş – muhalif” ilişkisini akıllara düşürüyor.

Birçok vatandaş kaldırım işgallerini protesto ederken bu konuda ağır yaptırımların getirilmesini istiyor. Yaya ve araç trafiğinin yoğun olduğu yer ve saatlerde birçok sorun yaşadıklarını dile getiren vatandaşlar yaşadıkları sıkıntıyı şöyle dile getirdiler: “Yayaların güvenli bir şekilde seyir etmesi için yapılan kaldırımlar amacı dışında kullanılıyor. Görme ve ortopedik engelliler kaldırımlarda yürüyemez hale geldi. Birçok yerde kaldırımlar araçların, lokantaların masa ve sandalyelerinin işgalinde. Hem yayalar tehlikeye atılıyor hem de görüntü kirliliğine yol açıyor. Birçok vatandaş ise trafik kazaları ile karşı karşıya kalabiliyor.

ABDULLAH ALTINEL

Diğer bir önemli nokta ise çocuklar büyük tehdit altında. Çocuklarımıza okullarımızda kaldırımdan yürümeleri vb. benzeri birçok konuda eğitim verilirken maalesef bu durum uygulamaya dökülemiyor. Çünkü çocuklarımız kaldırımlarda yürüyemiyor ve araçların seyir ettiği yola çıkmak zorunda kalabiliyorlar.”

Vatandaşların diğer bir şikâyeti de araç park yeri sorunu. Bu konuda şikâyetini dile getiren çoğu vatandaşımız şunları söylüyor: “Esnafların çoğu kaldırımları, işyerlerine ait eşya ve tezgâhlarla işgal ederken, bazı iş yeri sahipleri de iş yerlerinin önlerindeki kaldırımı koca koca saksılara diktikleri mezarlık çamlarıyla geçişe kapatıp kendilerine adeta bahçe yapmış durumdalar. Bir de yetmezmiş gibi sokaklarımız, yollarımız da park etmiş araçların işgali altında. Neredeyse vatandaşa geçit verilmeyecek. Selçuk´ta araç park yeri büyük sıkıntı. Şehir içersindeki yollar zaten dar. Bazı çift yönlü yollarda araçlar yol kenarlarına park edildiğinden iki aracın yan yana geçmesi bile zor. Düşünün bir de bu yol çift yönlü. Bu durum vatandaşın canına tak etmiş durumda. Bu şikâyeti hemen hemen herkesten duymak mümkün. Yol içlerinde araç parkları engellenmeli, kaldırımlardaki düzensizlikler giderilerek vatandaşların yol yerine kaldırımlardan yürümeleri sağlanmalı. Normalde olması gereken de bu zaten.

Selçuk’ta Trafik Polislerinin motorlar konusunda kask zorunluluğu getirmesi ve bu konuda taviz vermeden uygulamada ısrar etmesi vatandaşlar arasında memnuniyetle karşılanırken, aynı hassasiyetin kaldırımlarda sürat yapan ve trafiğe kapalı alanlarda kullanılan motor kullananlara gösterilmemesi de üzüntüyle karşılandı.

Selçuk’ta güzel kaldırımların, caddelerin ve park düzenlemelerinin yapılması ne kadar önemli ise onları korumak ve halkın kullanımına uygun halde tutmak da bir o kadar önemlidir.

Haber: Abdullah Altınel

Exit mobile version