site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk’ta Develer Kıran Kırana Güreşti

Selçuk’ta Develer Kıran Kırana Güreşti
20.01.2013
A+
A-

selcuk-efes-deve-guresi (2)

Bu yıl 31. kez gerçekleştirilen Selçuk-Efes Deve Güreşi Festivali, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden getirilen “tülü” cinsi 116 devenin mücadelesine sahne oldu.

Selçuk Belediyesinin katkılarıyla Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı’nın organizasyonuyla düzenlenen festivale, Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinden yetiştiriciler tarafından getirilen “tülü” cinsi 134 deve katıldı.

Pamucak Güreş Sahası’nda yapılan güreş sahasında oluşturulan tribünlerin yanı sıra boş alanların da izleyiciler tarafından doldurulduğu festivalde, izleyiciler hem deve güreşlerini izledi hem de piknik yaptı.

Cazgırlığını Halil Coşkun’un yaptığı güreşlerde, sahipleri tarafından alanda dolaştırılarak müsabakaya hazırlanan develer, yapılan eşleşmelerle birbirleriyle kıyasıya mücadele etti.

Renkli görüntülerin yaşandığı güreşlerde, her zaman olduğu gibi en zor görev ise “urgancılara” düştü. Develerin birbirlerine zarar vermesine müsaade edilmeyen güreşlerde, birbirine kenetlenen develer “urgancılar” tarafından ayrıldı.

Güreşler sonunda, galip gelen develere ödül olarak birer halı verildi. Şampiyon develer, elde ettikleri galibiyeti ödülleriyle birlikte meydanda gururla attıkları turla kutladı.

selcuk-efes-deve-guresi (1)

selcuk-efes-deve-guresi (3)

selcuk-efes-deve-guresi (4)

selcuk-efes-deve-guresi (5)

selcuk-efes-deve-guresi (6)

selcuk-efes-deve-guresi (7)

selcuk-efes-deve-guresi (8)

YORUMLAR
  1. M.K dedi ki:

    Ülkemizde çok eskiden beri var olan deve güreşleri geleneğine çeyrek yüzyıldan beri damgasını vurmuş olan İzmir’in Selçuk İlçesi, gerek Pamucak’ta bulunan güreş alanının büyüklüğü ve konumu, gerekse deneyimli organizasyonuyla, bu geleneği dış dünyaya da tanıtmıştır. Öyle ki; “Selçuk-Efes’te 20 bin kişinin aynı anda deve güreşi izlemesi” Guiness Rekorlar Kitabı’na girmiştir. Ayrıca; Fransız TV-5, BBC, VOX TV, Polonya Ulusal TV ve Japonya bölgesel TV kanalları, Selçuk-Efes Deve Güreşleri’ni belgeselleştirmek amacıyla Selçuk İlçesi’nde günlerce çalışmışlardır. Selçuk, dünyaca ünlü Efes Antik Kenti ve diğer kültürel zenginlikleriyle, ayrıca geniş konaklama olanaklarıyla deve güreşlerine olan ilgiyi daha da artırmaktadır.