site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuklular UNESCO sevincini konserle kutladı

Selçuklular UNESCO sevincini konserle kutladı
14.07.2015
A+
A-

efes-unesco-kutlamasi

21 Yıldır beklenen rüyanın gerçekleşmesi Selçuk’ta büyük sevinç ile karşılanırken, Selçuklular bu sevinci muhteşem bir konser ile kutladı. Almanya’nın Bonn Kentinde yapılan UNESCO toplantısında alınan kararın ardından Dünyanın gündemine oturan Efes Antik Kenti, birçok yerli ve yabancı televizyon kanalları ile gazetelerde de geniş çapta yer aldı.

Dünya gündeminde yer aldı

Dünya medeniyetlerini içinde barındıran Selçuk ilçesi, 05 Temmuz Pazar günü Türkiye’nin nefesini tuttuğu ve büyük bir heyecanla beklediği bu kararın ardından birçok yerli ve yabancı televizyon kanalları ile çeşitli gazetelerin gündeminde yer aldı. Türkiye turizminin en önemli markalarından olan Efes Antik Kenti, Meryemana Evi, Ayasuluk Kalesi ve Çukuriçi Höyük, Dünya Kültür Mirası Asıl Listesine adını yazdırarak bir kez daha Dünya gündemine oturdu.

Selçuklular bu sevinci konserle kutladı

Alınan bu karara en çok sevinenler arasında olan Selçuk halkı, bu gururu muhteşem bir konser ile kutladı. Selçuk Belediyesinin İstasyon Meydanında düzenlediği ve Türk Dünyası Dans ve Müzik Topluluğunun sahne aldığı konseri çok sayıda Selçuklu ve kente gelen turist izledi. Konseri ayrıca Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Başkan Yardımcıları Ali Karakurt, Atilla Aksoy, Selçuk Belediyesi Proje Koordinatörü Dr. Bülent Cinel ile Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, Efes Müzesi Müdürü ve Efes Alan Yönetimi Başkanı Cengiz Topal ile Ayasuluk Kazıları Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı da izledi. UNESCO sürecini anlatan film gösterimi ile başlayan etkinlik zeybek gösterisi ile devam etti.

Sadece Efes değil, Selçuk UNESCO’ya girdi

Kutlama etkinliğinde konuşan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, UNESCO’ya sadece Efes’in değil, Selçuk’un da girdiğine dikkat çekerek; “Efes bir kentin adı tarihten bu yana ayakta kalmayı başaran eserlerden bir tanesi ama Efes dediğimiz zaman Efes’le birlikte bir çok eserin Unesco’ya dahil olduğunu hepimiz biliyoruz. Selçuk’umuz bu bakımdan çok zengin. Bu çok büyük bir başarıdır. Efes UNESCO’ya girerek UNESCO’nun bir eksiğini giderdi. Çünkü Efes’ siz bir UNESCO düşünemiyoruz ve alınan kararla bu gerçekleşmiş oldu” diye konuştu.

21 Ülkenin oyunu aldı

21 Ülkenin oyunu alarak Dünya Kültür Mirası asıl listesine dahil olan Efes’in bu süreçten sonra alan yönetimi planında son derece önemli olan çalışmaların hızlandırılacağına dikkat çeken Başkan Bakıcı; “Bilindiği gibi uzun bir çalışmadan sonra alan yönetimi planı gerçekleştirildi. Koruma amaçlı imar planı Efes’te oluşturuldu. Bu bağlamda yapılanması ve seyahat edilebilmesi ölçüsünde gerçekleştirilmesi gereken ölçümler yapılmaya çalışıldı. Bir dosya hazırlandı ve bu dosya tüm ülkelerden takdir gördü” dedi.

1994 yılında başlayan UNESCO mücadelesini özetleyen Başkan Bakıcı “Bu kez öyle bir dosya hazırlandık ki, herkesin takdirini kazandı. UNESCO’ya girmek ile her şeyden önce Dünya tarafından tanınıyorsunuz. Efes’in Dünya tarafından tanınması mutlak anlamda vardı. Ama bunun kayıt altına alınması da çok önemliydi ve artık Efes kayıt altına alındı” dedi.

Dünyanın Gözü Artık Selçuk’ta

Efesin UNESCO’ya girmesiyle birlikte birçok yeniliklerin olacağına dikkat çeken Başkan Bakıcı, “Bir defa bütün dünyanın gözü Efes’te olacak. Bu bağlamda Selçuk halkının gücü artmıştır, sivil toplum örgütlerinin gücü artmıştır,Selçuk’taki yerel yönetimin gücü artmıştır, kazı yönetimin gücü artmıştır ve Müze Müdürlüğünün gücü artmıştır. Çünkü daha dikkatli bir şekilde dinlenecektir, daha da önem verilecektir, istekleri daha fazla yerine getirilecektir” diye konuştu.

Başkan Bakıcı, konuşmasının sonunda bu süreçte emeği olan Oda Başkanlarına, Sivil Toplum Örgütü temsilcilerine ve tüm paydaşlara teşekkür etti. Bakıcı, ayrıca bu sürece katkı koyan Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanı Sabine Ladstaetter, Efes Müzesi Müdürü ve Efes Alan Yönetimi Başkanı Cengiz Topal’a, Ayasuluk Kazıları Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Mustafa Büyükkolancı ve Selçuk Belediyesi UNESCO Koordinatörü Arkeolog Yusuf Yavaş’a da teşekkür ederek katkılarından dolayı Selçuk’un simgelerinden biri olan mini Artemis heykelciği taktim etti.

efes-unesco-kutlama (1)

efes-unesco-kutlama (2)

efes-unesco-kutlama (3)

YORUMLAR
  1. YORUMSUZ!!!! dedi ki:

    “Selçuk – Efes’e verdiğim 40 yıllık helal etmiyorum” DEDİ.
    Büyükkolancı “Avusturyalıların göklere çıkartılmasına anlam veremediğini” söyledi.
    Ne yazık ki belediyede Avusturyalıları sevenler çok DEDİ.

    ÜÇ GÜN ÖNCE SÖYLENENLER VE ÜÇ GÜN SONRAKİ FOTO.
    KOMİK ADAMLARSINIZ VESSELAM. MİLLETÇE ALKIŞLIYORUZ!!!!!!!!!!!!

    1. Anonim dedi ki:

      kırgınlıkların giderilmeye çalışılması gücünüze mi gitti!!!!!

      1. YORUMSUZ dedi ki:

        Dik duruş denen bir şey var. 3 gün önce verip veriştireceksin 3 gün sonra kolkola girip fotograf çektireceksin. Gerçi siz Selçuklular buna alışıksınız.

  2. anonim dedi ki:

    2000 yılında bütün hıristiyan alemi Meryem Anayı ziyaret edecek Selçuk’ta turizm patlaması olacaktı.Ancak kese kağıdı patlaması dahi olmadı.Unesco’ya girmek ya da kabul edilmek güzel bir olay,bunun yararları zamanla ne getirecek ona bakmak lazım.Ama şimdi düzgün gitmeyen işleri arka plana atmak için iyi bir avutma taktiği gibi görünüyor.Haydi hayırlısı!

  3. Anonim dedi ki:

    Melih Gökçek’de Türkiye AB’ye girdi diye güngüz vakti havai fişekler patlatmıştı.