site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuklu kadınlar sanatla buluşuyor

Selçuklu kadınlar sanatla buluşuyor
17.02.2015
A+
A-

TJ3A3649

Selçuk Belediyesi, kaybolmaya yüz tutmuş çeşitli sanat dallarını gün yüzüne çıkarıyor. XIV. Yüzyıla dayanan, Osmanlı’dan günümüze yansıyan Çinicilik sanatını Selçuk Kadın Danışma merkezinde canlandıran Selçuk Belediyesi, ayrıca kadınlara istihdam sağlıyor. Kadınların büyük ilgi gösterdiği bu kurslardan elde edilecek ürünler, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde açılacak olan Kadın Emeği Pazarında satışa sunulacak.

Selçuklu kadınlar Çini sanatını öğreniyor

XIV. Yüzyıla dayanan Osmanlı’dan gelen Çini Sanatının geçmişten günümüze taşınan çok detaylı ve önemli bir sanat olduğuna dikkat çeken Ressam ve Çini Sanatçısı Esra Eren Çimen, bu önemli sanatı şöyle anlattı: “Osmanlı döneminde camilerde, medreselerde, saraylarda işlenen duvar süslemelerinden ev kullanım araçlarına ve yer süslemelerine kadar tamamen çini bezemeleri bulunuyor. Biz de bu sanatımızı şu an günümüze uyarlıyoruz. Açılan bu kurslarımızla birlikte yeni desenler oluşturuyoruz” dedi.

Çini sanatını günümüze taşıdık

Selçuk Belediyesi bünyesindeaçılan Kadın Danışma Merkezinde başlattıkları Çinicilik kursunun yaklaşık iki ay süreceğini kaydeden Ressam ve Çini Sanatçısı Esra Eren Çimen, burada yapılacak ürünlerin açılacak olan fuarlarda, festivallerde ve en önemlisi de Kadın Emeği Pazarında sergileneceğini söyledi. Bu sanata kursiyerlerin büyük ilgi gösterdiğini hatırlatan Çimen; yapılan ürünlerin aynı zamanda satılması ve kadınlara istihdam sağlanmasının da önemine vurgu yaptı. Kadınların ileriki dönemde bu sanatla ilgili meslek edinmelerini de sağlamayı amaçladıklarını kaydeden Çimen, “Selçuk’ta çok sayıda çini atölyeleri var. Biz kendi sanatımızı kendi kültürümüzü tanıtıyoruz. Çünkü bu sanat kaybolmuyor. Türkiye’deki birçok müzede çini eseri yer alıyor. Camilerde, saraylarda, medreselerde, vazolarda, ibriklerde, tabaklarda çini süslemelerine rastlıyoruz. Yani bu sanat o kadar geniş ki; Osmanlı döneminde bunlarla ilgili okullar, Nakkaşhaneler, nakkaş ustaları varmış. Yani bu sanata karşı çok fazla ilgi var ve tamamen kültürümüzü yansıtan desenler ortaya çıkıyor. Biz bu sanatı günümüze taşıdık ve taşımaya devam ediyoruz. Çini sanatı kadınların boş vakitlerinde yapabilecekleri çok güzel bir el sanatıdır. Selçuk bu sanat için çok uygun bir yer” diyerek, bu sanatı Selçuk halkıyla buluşmasını sağlayan Selçuk Belediyesi’ne teşekkür etti.

TJ3A3700

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.