site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuklu Gençlerden Tarihi Proje

Selçuklu Gençlerden Tarihi Proje
25.05.2018
A+
A-

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları çerçevesinde, İzmir-Selçuk Şehit Abdullah Tayyip Olçok Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve danışman öğretmenleri anlamlı ve tarihi bir projeye imza attılar. Öğrenciler ve öğretmenleri Mustafa Kemal Atatürk’ün Milli Mücadele’nin hazırlık safhasında (19 Mayıs 1919 – 23 Nisan 1920) izlediği güzergahı (Samsun-Havza-Amasya-Erzurum-Sivas-Ankara) 1 hafta boyunca takip ettiler. Gezi sırasında konunun uzmanları, yerel tarihçiler ve akademisyenler onlara rehberlik etti.

Milli Mücadelenin hazırlık döneminin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihinin en önemli aşamalarından olduğunu vurgulayan okul müdürü Muhammed Emin AKTAŞ “Bu mücadelenin Türkiye Cumhuriyeti’ni koruyacak ve geleceğe taşıyacak olan gençlerimiz tarafından iyi anlaşılması gerektiğine inanıyoruz. Bu amaçla Ocak ayı içerisinde atölye çalışmalarına başladığımız projemiz yaklaşık 3 ay sürdü. Öğrencilerimiz öncelikle 19 Mayıs 1919’dan 23 Nisan 1920’ye kadar geçen tarihi süreci araştırdılar. Sonrasında proje kapsamında 19 Mayıs 2018’den itibaren Samsun-Havza-Amasya-Erzurum-Sivas-Ankara kentlerini, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, onun izlediği güzergahı takip ederek, müzeleri ve tarihi mekanları danışman hocalarımız eşliğinde, inceleyerek gezdiler. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüzden aldığımız olur doğrultusunda gezi güzergahımızı belirledik ve bu güzergahlardaki üniversitelerle de temasa geçerek tarihi yolu takip ettik.” dedi. Ortaya çıkan maliyetin bir bölümünün öğrenci ve okul aile birliği katkılarıyla tamamlandığını dile getiren AKTAŞ; “Projeye katkı sunan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze, Selçuk Belediyesi’ne, Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne, Amasya Belediyesi’ne çok teşekkür ederiz.

YERİNDE ÖĞRENDİKLERİNİ KENTLERİNDE ANLATACAKLAR

Öğrenciler Milli Mücadelenin Kuva-yı Milliye ruhuyla başlatıldığı hazırlık dönemini, 18 Mayıs 2018 tarihinde Samsun’dan başlayarak Havza-Amasya-Erzurum-Sivas-Ankara kentlerini gezme, araştırma, belgeleme yoluyla öğrenme fırsatı elde ettiler ve ilçemizdeki öğrenci arkadaşlarıyla paylaşmaları amaçlanmaktadır. Ayrıca öğrenciler gezi sırasında pek çok müze ve tarihi mekan yanında birincil tarihi kaynaklar görme imkanı elde ettiler. Fotoğraf ve video çekimi, günlük tutma, not alma yöntemleri ile öğrendiklerini kalıcı hale getirdiler.

Proje Danışmanı öğretmenlerden Alim DAVARCI: “Şevket Süreyya AYDEMİR’in belirttiği gibi ‘Mustafa Kemal’in Samsun’da başlayan, Erzurum’a, Sivas’a uzanan, Ankara’da uzunca bir duraklamadan sonra İzmir’e varan yolculuğunun havasını duymak için, onun aştığı bu yolları fersah fersah, adım adım aşmalıdır. Onun geçtiği dağlardan, geçitlerden geçip, onun kaldığı evlerin, odaların, onun girip çıktığı, onun düşündüğü, konuştuğu yerlerin, yapıların havasını teneffüs etmelidir. Ancak böylelikledir ki biz, onun çıktığı yolculukta onu izlemiş olabiliriz.’ Kapsamlı bir çalışmayla projeyi gerçekleştirdiklerini belirten DAVARCI; “ İlk etapta okul Müdürümüz Muhammed Emin AKTAŞ ve Proje öğretmenlerimizden Ömer ÖNER ile birlikte 15 öğrencimizle 17 Mayıs’ta Selçuk’tan sabah 09.00’ da hareket ederek TBMM’nin kuruluşuna kadar olan süreci yerinde inceleme ve tarihi alanları ziyaret etme imkanımız oldu. Bu projenin ilk aşamasıydı. İkinci aşaması Güney cephesi, üçüncü aşaması Batı Cephesi olacak” dedi.

İŞTE SELÇUKLU GENÇLERİN GEZİ ROTASI:

Bu proje ile gençlerimize Atatürk‘ün izinde tarihi bir rota çizildi. 17 Mayıs 2018 sabah 09.00’da Selçuk’tan hareket ederek Samsun – Havza – Amasya – Erzurum – Sivas ve Ankara kentleri gezildi.

18 – 19 MAYIS / SAMSUN

Samsun’da Atatürk‘ün Samsun’a çıkışını temsil eden Kurtuluş Yolu, Bandırma Vapuru müzesi, Gazi Müzesi (Mıntıka Palas Oteli), Samsun Atatürk Müzesi, Atatürk Anıtı gezild. Gezi sırasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun-Amasya arasındaki Milli Mücadelenin ilk yolculuğunu aydınlatan, Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin Kurtuluş Yolu Projesi kapsamında Samsun-Havza- Amasya rotası (98km) projenin öncülerinde Sayın Baki SARISAKAL’ın rehberliğinde takip edildi. Ayrıca Samsun Büyükşehir Belediyesi’nden Şevki ÖZYURT, KUDEP biriminden Fuat ÇİLİNGİR, Semra ÖZDEMİR ERSOY yol boyunca rehberlik ettiler. Yol güzergahında bulunan tarihi mekanlar hakkıda öğrenciler bilgilendirildi. Ayrıca öğrenciler Samsun’da 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamalarına iştirak ettiler. Bunun yanında Samsun Amazon Köyü, Samsun Kent müzesi gibi müzeleri gezen öğrenciler Samsun’un kültürü, coğrafyası hakkında bilgi sahibi oldular.

20 MAYIS PAZAR / HAVZA

Havza‘da Atatürk Evi Müzesi, Yörgüç Mustafa Paşazade Mustafa Bey Camii,

20 MAYIS PAZAR / AMASYA

Amasya’da Amasya Tamimi’nin imzalandığı yer olan Saraydüzü Kışlası başta olmak üzere Milli Mücadeleyi destekleyen vaazların verildiği Sultan Bayezid Camii ve Külliyesi, Amasya’nın tarihi ve kültürel mirası yansıtan mekanları (Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi –Bimarhane, Minyatür Amasya, Ferhat ile Şirin Müzesi gezildi. Amasya Belediyesi’nden sayın Hüseyin MENÇ ve Amasya Üniversitesi Tarih Bölümünden Prof. Dr. Mehmet EVSİLE rehberlik ettiler.

21 MAYIS PAZARTESİ / ERZURUM

Erzurum’da Erzurum Kongre Binası başta olmak üzere Atatürk Müze evi gezildi ve Milli mücadele’de Erzurum’un önemi anlatıldı. Diğer önemli tarihi eserler (Çifte minareli medrese-Hatunuye Medresesi, Yakutiye Medresesi, Lala Paşa Camii, Aziziye Tabyaları, Nene Hatun Mezarı, Abdurrahman Gazi Türbesi) de öğrencilerimiz tarafından ziyaret edildi.

22 MAYIS SALI / SİVAS

Sivas Kongre Binası başta olmak üzere Gök medrese, Kale camii gezildi

23 MAYIS ÇARŞAMBA / ANKARA

Ankara‘da I.Meclis (Kurtuluş Savaşı Müzesi) ve II. Meclis (Cumhuriyet Müzesi) Binaları ve Anıtkabir müze görevlilerinin rehberliğinde ziyaret edildi. Anadolu Medeniyetler Müzesi ayrıntılı olarak gezildi.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”146″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”240″ thumbnail_height=”160″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”20″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.