site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk THK Uçuş Okulundan Nasa’ya Uzanan Bir Başarı Öyküsü

Selçuk THK Uçuş Okulundan Nasa’ya Uzanan Bir Başarı Öyküsü
11.11.2012
A+
A-

En büyük hayali uçmak olan İzmirli Efe Özkan havacılık alanında gösterdiği uluslararası başarıyla Türkiye’nin gururu oldu.

NASA’da bir Türk

Yaşar Üniversitesi (YÜ) İİBF Uluslararası Lojistik Yönetimi Bölümü 1. sınıf öğrencisi Efe Özkan, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) bünyesinde faaliyet gösteren Test Pilot Okulu’nda eğitim görmeye hak kazandı. Dünyadan yalnızca 5 uçuş pilotunun eğitim görmeye hak kazandığı okulda geleceğin uçakları ile tanışan Özkan’ın en büyük hedefi ise NASA’da görev yapabilmek.

ÇOCUKLUK HAYALİYDİ
Henüz ilköğretim çağında havacılığa merak salarak planör pilotluk ve yamaç paraşütü eğitimi alan Efe, iki yıl önce Türk Hava Kurumu (THK) Selçuk Uçuş Okulu’na başvurdu. Uçuş okulunda öğrenci pilot olarak eğitimlerine devam eden Özkan geçtiğimiz yıl ise NASA’nın düzenlediği, Türkiye’den 2 bin kişinin başvurduğu Uluslararası Hava Öğrenci Mübadelesi Sınavı’na katıldı.

SINAVDA BİRİNCİ OLDU
Çeşitli ülkelerde eşzamanlı düzenlenen sınavda birinci olan Özkan 3 ay sürecek eğitimi almaya hak kazandı. Hong Kong, İngiltere ve Avusturalya’dan 5 kişinin kazandığı sınav sonrası geçtiğimiz Temmuz ayında ABD’ye giden başarılı genç eğitimi başarıyla tamamladı. Tüm masraflarının ABD hükümeti tarafından karşılandığı okulda uzay teknolojisi, sivil havacılık gibi konularda eğitim aldıklarını ifade eden Efe, NASA’ya gidiş öyküsünü şöyle anlattı:
“Havacı asker bir babanın oğluyum. Oyunlarımda bile uçmak vardı. İki yıldır Selçuk Uçuş Okulu’nda eğitim alıyorum ve bir yandan da Yaşar Üniversitesi’nde eğitimime devam ediyorum. Özel pilot olarak görev yapabileceğim. NASA Test Pilot Okulu’nda eğitim görebilmek ise benim için büyük bir şans. Eğitimlerimizi Miami’de geleceğin uçakları dediğimiz ‘Platus’, ‘Wing Plane’ gibi gövdesiz uçak modelleriyle gerçekleştirdik. Burada uzay mekiği Discovery’i de inceleme şansım oldu. Eğitimlerde başarılı olan 5 kişiden 4’ü gibi test pilotu belgesine sahibim.”

OBAMA’NIN AŞÇISI AĞIRLADI
Florida eyaletinin Miami kentinde bulunan NASA’da eğitim alabilmenin kendisine eşsiz deneyimler kattığını belirten 5 aday ile ABD Başkanı Barack Obama’nın aşçısının evinde kaldıklarını söyledi. Özkan, “Yaşar Üniversitesi’nde de Havacılık Topluluğu’nu kurarak arkadaşlarımla çeşitli faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Sivil havacılığı çok gezip görmeyi ve insanları taşımayı sevdiğim için istiyorum. NASA’da test pilotu olarak görev yapmak en büyük arzum” dedi.

Test pilotluğu nedir?
Test pilotu, yeni yapılmış uçaklarda meydana gelebilecek her türlü arıza ve yangını bir deneme uçuşu ile araştıran kişidir. Test pilotu olabilmek için test uçuşundan anlamak, bir uçağın özelliklerini bütün yönleriyle bilmek, her test uçuşunun sonucunu çıkarmak ve uçuş sırasında ters giden bir durum karşısında derhal müdahale edebilme becerisi gerekmektedir.

YORUMLAR
  1. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    gençlerimizi kutluyoruz…