site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk tarihinde bir ilki yaşadı

Selçuk tarihinde bir ilki yaşadı
25.03.2018
A+
A-

İzmir’in Fethi’nin 937. Yıldönümü kutlamaları Selçuk’ta tüm coşkusuyla devam etti. Kutlamaların ilk gününde gerçekleşen Çakabey Kitap Günleri’nin açılışı ve Çakabey’in İzmir’i Fethi Paneli’nin ardından bugün Selçuk Efes Çakabey Fetih Kupası Geleneksel Okçuluk Yarışması ve Selçuk Pazar Yeri’nde düzenlenen fetih kutlamaları ile etkinlikler devam etti. İzmir 937. Fetih kutlamaları bu akşam MFÖ Konseri ile devam edecek.

İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü, İzmir İl Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün de aralarında bulunduğu birçok kurumun destekleriyle düzenlenen İzmir’in Fethi’nin 937. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri Selçuk’ta tüm coşkusuyla devam etti.

Kutlamalar kapsamında İstasyon Meydanı’ndan başlayan kortej Selçuk Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Tören Alanı’nda son buldu. Burada Ege Bölgesi Ata Sporları Federasyonu’na bağlı sporcuların katıldığı Geleneksel Okçuluk Yarışması düzenlendi. İzmir tarihinde bir ilk olan yarışma saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ege Bölgesi Ata Sporları Federasyonu Başkanı Burhanettin Kansızoğlu bir konuşma yaparak; Geleneksel Okçuluk Yarışması’nın düzenlenmesinde emeği geçen Türk Tarih Kurumu’na ve Selçuk Belediyesi’ne teşekkür etti.

İzmir’de ilk okçuluk yarışması

İzmir Fetih Kutlamaları kapsamında düzenlenen Geleneksel Okçuluk Yarışması öncesinde bir konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı; İzmir’in fetih kutlamalarının Selçuk’ta yapılmasından dolayı gurur duyduğunu belirterek sözlerine başladı. Başkan Bakıcı; “İzmir’in Fethi’nin 937.yılını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü de anarak gerçekleştiriyoruz. Selçuk’ta kitap günlerini başlattık. Selçuk’un tarihsel gelişimi ile ilgili bir paneli gerçekleştirdik. Bunlar kentimiz açısından onur verici hususlardır. Bugün de bu kutlama kapsamı ata sporlarımız içerisinde önemli bir yere sahip olan okçulukla ilgili bir yarışma düzenledik. Selçuk ve İzmir bir ilki yaşadı. Ben huzurlarınızda bize verdiği destekten dolayı Ege Bölgesi Ata Sporları Federasyonu Başkanı Sayın Burhanettin Kansızoğlu’na ve yönetim kuruluna çok teşekkür ediyorum. Böylesine geleneklerimize uygun olan bir ata sporumuzu gençlerimizle buluşturduğu için kendisine minnettarız” dedi.

Gücümüzü barıştan yana kullanan bir milletiz

Konuşmasında Atatürk’ün “Yurtta Sulh, Cihanda Sulh” sözünün altını bir kez daha çizen Başkan Bakıcı; Bu toplumun varlığı barışın varlığıdır. Türk toplumumun en önemli özelliği budur. Bu toplum öyle bir toplum ki yurtta ve dünyada barışı da hedefleyen bir toplumdur. Biz güçlüyüz, ama gücümüzü barıştan yana kullanmaktan yanayız. Tüm dünyanın bu düşünce etrafında toplanması gerektiğinin altını çizmek zorundayız. Bu düşünceler içerisinde Geleneksel Okçuluk Yarışması’nın gençlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Türk Tarih Kurumu’na bu kutlamalar için teşekkür ediyor, gelecek yıllarda da bu kutlamaların ilçemizde yapılmasını temenni ediyorum” dedi.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından Selçuk Efes Çakabey Fetih Kutlaması Okçuluk Yarışması’na geçildi. İlk atış denemeleri protokol üyeleri tarafından yapıldı. Daha sonra yarışmaya katılacak sporcular önce deneme atışları yaparak; sonra yarışmaya geçti. Yarışma boyunca ayrıca ok atmanın Türk İslam Felsefesindeki yerini anlatıldı. Özellikle bayan sporcuların performansları büyük beğeni topladı.

Fetih kutlamaları büyük ilgi topladı

İzmir’in fethinin 937. Yıldönümü kutlamaları daha sonra Selçuk Pazar Yeri’nde düzenlenen törenle devam etti. Törene Selçuk Kaymakam Vekili Erol Türkmen, Selçuk Belediye Başkanı Dr. Dahi Zeynel Bakıcı, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık, İzmir İl Kültür Turizm Müdürü Murat Karaçağatay İlçe Gençlik Spor Müdürü Hüseyin Kılınç, Ege Bölge Deniz Komutanı Kıdemli Deniz Albay Hasan Çankaya, Efes Müzesi Müdürü Cengiz Topal Selçuk İlçe Milli Eğitim Müdürü Cezayir Bilekli, Selçuk İlçe Milli Emniyet Müdürü Adem Köpük ve vatandaşlar katıldı.

Vatanın kalbi İzmir’de atar

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenlerde Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan bir konuşma yaptı. Konuşmasında 11. Yüzyılın dünyanın büyük dönüşümüne sahne olan bir yüzyıl olduğunu belirterek sözlerine başladı. O yıllarda Selçuklu Devleti’nin önemli bir güç olduğunu, Selçuklu’nun gücünü aldığı komutanlardan birinin de Çakabey olduğunu belirten Turan; “Çakabey öncü kahraman, bölgenin yiğit evladı, bir deniz fatihidir. Denizlerde hakim olan devletler her zaman güçlüdür. Çakabey bu açıdan önemli bir komutandır. İzmir’i bize hediye eden Çakabey’dir. Selçuk, İzmir bir vatan parçasıdır. Vatanın kalp atışlarının en güzel duyulduğu yerlerden bir tanesi İzmir’dir” dedi.

Kutlamalar gelecek yıl da Selçuk’ta

Başkan Bakıcı fetih kutlamalarında yaptığı konuşmada; “Çok seçkin topraklarda yaşıyoruz. Bunun hakkını vermek için yaptığımız kutlamaların ötesinde çocuklarımıza, gençlerimize tarihimizi öğretmeliyiz. Onun için bu etkinlikler içerisinde 24 Mart – 1 Nisan arasında Çakabey Kitap Günleri düzenledik. Türk Tarih Kurumu, Atatürk Dil, Kültür ve Tarih Yüksek Kurumu’nun yayınlarının da satıldığı birçok kitap orada bulunuyor. Bunu geçmişimize sahip çıkmak için yapıyoruz. Geçmişte bize, bu topraklara emek veren tüm komutanlarımızı çocuklarımıza, gençlerimize anlatmak zorundayız” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan ve Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık gelecek yıl da bu İzmir’in Fetih Kutlamalarının Selçuk’ta düzenleneceği müjdesini verdi.

Yapılan protokol konuşmalarının ardından İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından İzmir genelinde düzenlenen “Çakabey” Konulu kompozisyon, şiir ve resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri ve akademisyenler tarafından verildi.

İzmir’in 937. Fetih Yıldönümü kutlamaları zengin folklor gösterilerine de sahne oldu. Selçuk Belediyesi Zeybek Ekibi ve Ankaralı Seymenlerin gösterisi protokol üyeleri başta olmak üzere tüm izleyicilerden tam not aldı.

Folklor gösterilerinin ardından Selçuk Efes Çakabey Fetih Kupası Geleneksel Okçuluk Yarışması’nda ödül alan sporcular ödüllerini aldı. Selçuk Efes Çakabey Fetih Kutlamaları Geleneksel Okçuluk Yarışması’nda dereceye giren sporcuların isimleri şöyle:

Genç Erkekler dalında; Yunus Emre Altay, Hasan Tahsin, Ömer Selçuk

Kılıç yetişkin erkekler dalında; Halil İnce, Muarrem Sarıkır, İbrahim Canreis

Genç Bayanlar dalında; Ahsen Beyza, Hilal Uca, Özge Kayas

Yetişkin Bayanlar dalında; Nurcan Özay, Esra Ilgın, Funda Bilgin

İzmir’in 937. Fetih Kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinlikler bu akşam saat 20.00’de Selçuk Pazar Yeri’nde düzenlenen Mazhar Fuat Özkan Konseri ile devam edecek.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.