site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Efes Deve Güreşleri Yapıldı

Selçuk Efes Deve Güreşleri Yapıldı
19.01.2014
A+
A-

selcuk-efes-deve-guresleri (6)

Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde geleneksel hale gelen ve her yıl 60 değişik yerde düzenlenen deve güreşlerinin “ En Popüler ve En İyi Organizasyonu” olarak öne çıkan Selçuk- Efes Deve Güreşleri Festivalinin 32.si bu yıl da renkli görüntülere sahne oldu. 65 çift devenin kıran kırana güreştiği Pamucak arenayı güreş severler sabah saatlerinde tıklım tıklım doldurdu.

Yazdan kalma güneşli bir günde gerçekleştirilen 32. Selçuk – Efes deve güreşlerine bu yıl ilgi büyüktü. Selçuk Pamucak Arena’da yapılan 32. Selçuk – Efes Deve güreşleri yaklaşık 25 bin kişi tarafından izlendi.

Selçuk Belediyesinin katkılarıyla Selçuk –Efes Kültür ve Turizm tarafından organize edilen 32. Selçuk Efes Deve Güreşleri’ni İzmir Valisi Mustafa Toprak, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, Tire Kaymakamı Hüseyin Ergi, Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, çevre il ve ilçelerin Kaymakam ve Belediye Başkanlarının yanı sıra siyasi parti temsilcileri, Belediye Başkan Adayları, Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri,  İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürü Fatih Çankaya, Selçuk Emniyet Müdürü Uğur Er ve binlerce güreş sever izledi. Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür protokoldekilere deve güreşlerinin sembolü olan poşuları taktı.

Selçuk Efes Kültür ve Turizm Vakfı Başkanı Mahmut Kapıcıbaşı’nın konuşması ile başlayan 32. Selçuk –Efes Deve Güreşleri ünlü cazgır Halil Coşkun’un manileri ile renklendi. 32. Selçuk – Efes Deve Güreşlerinde bu yıl içlerinde Çanakkale’den Samanyolu, Çine’den Tuncer, Bodrum’dan Goca Bodrumlu, Tire’den Garip, Bozdoğan’dan Özgür Han 1, Kuyulu’dan Aydın Pulluk, Hacialiobası’ndan Küçük Olcay, Çamlıkköy’den Kahraman Ege, Ayvalık’tan Can Bey, Atça’dan Ege Şampiyonu Bıyıklı’dan Karanfil gibi birbirinden namlı 130 deve güreşti. Ünlü pehlivan develerin büyük mücadelesini aileleri ve çocukları ile maniler ve davul zurna eşliğinde piknik yaparak izleyen güreş severler oldukça güzel bir hafta sonu geçirdi.

Güreşlerde bir konuşma yapan Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, “Kimileri deve güreşlerini eleştiriyor. Bu güreşler sayesinde ülkemizde sayıları azalan develeri koruma altına alınmış oluyor. Deve Kültürünün yaşatılması gerektiğini, bu kültüre sahip çıkılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Selçuk deve güreşlerini İzmir Valisi Mustafa Toprak’ın yanı sıra, çeşitli fotoğraf dernekleri, bazı yabancı ülke televizyon kanallarının muhabirleri ve yurdun çeşitli bölgelerinden gelen yaklaşık 20 bin kişi izledi. Birbirinden namlı 130 deve kıran kırana güreşti. İzleyenlerden bazıları yaktıkları mangallarda deve sucuğu pişirerek yedi. Güreşleri izlemeye gelen bir grup, Kurtuluş Savaşı sırasında dağlarda gezen efelerin koyun kesmesini canlandırdı. Ancak canlandırmada koyun yerine yere bir insan yatırıldı. İlgiyle izlenen canlandırma zeybek oyunuyla sona erdi.

Cazgırlığını Halil Coşkun’un yaptığı güreşler, duayla başladı. Duanın ardından sahipleri tarafından alanda dolaştırılarak müsabakaya hazırlanan develer, yapılan eşleşmeler sonrası birbirleriyle mücadele etti.

Develerin birbirlerine zarar vermesine müsaade edilmeyen güreşlerde, en zor görev “urgancılar”a düştü. Kıyasıya mücadelelerin yaşandığı güreşlerde, birbirine kenetlenen develer urgancılar tarafından ayrıldı.

Develerden birinin üstünlüğünü kabul ettirerek, rakibini sahadan kaçmaya zorladığı anların da yaşandığı güreşler, deve güreşi tutkunlarına büyük heyecan yaşattı. Güreşler sonunda galip gelen develere alanda tur attırıldı.

Piknik havası

Güreşlerde, sahayı çevreleyen yamaçları sabahın ilk saatlerinden itibaren dolduran izleyiciler, güreşleri izlerken, piknik yapmanın keyfini de yaşadı.

Festival alanında kurulan tezgâhlarda satışa sunulan deve sucuğu ile yöresel tarım ve el ürünleri de yoğun ilgi gördü.

selcuk-efes-deve-guresleri (4)

selcuk-efes-deve-guresleri (5)

selcuk-efes-deve-guresleri (7)

selcuk-efes-deve-guresleri (8)

selcuk-efes-deve-guresleri (9)

selcuk-efes-deve-guresleri (11)

selcuk-efes-deve-guresleri (12)

selcuk-efes-deve-guresleri (14)

selcuk-efes-deve-guresleri (15)

[poll id=”4″]

Selçuk Haber Facebook Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin Sayfayı Beğenmelisiniz!  Tıklayın ! 
https://www.facebook.com/selcukhaber

Selçuk Haber Twitter Sayfamızı Takip Ediniz ! Takip Etmek İçin  Tıklayın ! 
https://twitter.com/selcukhaber

YORUMLAR
  1. eski selcuklu dedi ki:

    Ozluyerek bakiorum:( havanin guselligi ortamlarin guselligi mukemmel valla ins onumuzdeki yil nasip olur glmk

  2. Anonim dedi ki:

    bugün ki deve güreşlerinde gördük ki çok ciddi bir otopark sorunu var güreş alanı yakınlarında.
    etrafta birçok boş arazi olmasına rağmen bir düzeltme yapılıp araçların rahatça park ettirilmesi sağlanırdı. gelecek yıllarda bu konuyu da ele almak lazım.

    1. Anonim dedi ki:

      valla sag tarafta büyük bir arazi var 2 hafta öncesinde bataklık gibiydi topragı düzeltmişler bende şaşırdım 12 gibi gelmeme ragmen yer bulduk orayı tercih eden yoktu