site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Selçuk Dağlarının Köroğlu’su

Selçuk Dağlarının Köroğlu’su
31.10.2014
A+
A-

ali-fidan-kireccili (2)

Selçuk’a bağlı Kireççili Mahallesi’nde yaşayan 75 yaşındaki Ali Fidan, Kireççili’nin en eski sakinlerinden birisi. Bir zamanlar köy statüsünde olan Kireççili’de doğan Fidan eski günleri özlemle anıyor. Selçuk’a ve Kireççiliye dair çok şeyi hatıralarında saklayan Ali Fidan adeta yaşayan bir tarih gibi. İlerleyen yaşına rağmen Kireççili’de bağ bahçe işleriyle uğraşan Fidan, dupduru hafızası ve dinç görünümüyle görenleri şaşırtıyor. Sadık dostu olan atı ile bağ ve bahçe işlerini de yine saban kullanarak atı vasıtasıyla yapıyor. Atın kendisi için çok değerli olduğunu dile getiren Ali Fidan “ O, benim arkadaşım gibi. Her işime koşuyor, beni sırtında taşıyor ve tarlada da en büyük yardımcım” dedi.

Kireççili de Genç kalmadı Zamanla Köy Boşaldı

Bir zamanlar birçok ailenin ikamet ettiği Kireççili’de şimdilerde sadece kendisi gibi yaşlı kesimin kaldığını ifade eden Fidan “Gençler iş bulmak ve yeni bir hayat kurmak için köyden kente yani Selçuk ilçe merkezine indiler. Biz nereye gidelim? Toprağımız burada, hayvanlarımız burada. Burada doğduk ve Allah izin verirse burada hayatımızı noktalayacağız” dedi.

Bir Zamanlar Bu Dağlarda Kaplanlar Vardı

Selçuk’un civarında bundan elli altmış sene önce çok canlı bir tabiat olduğunu dile getiren Ali Fidan “Bu dağlarda kaplanların gezdiğini biliyorum. Kaplanlar o zamanlarda bu civarda hayvan güdenlerin korkulu rüyasıydı. Zamanla avcılar hepsini tek tek vurdular. O vahşi doğa artık yok. Son vurulan kaplanın fotoğrafı Selçuk Avcılar ve Atıcılar Kulübünde görülebilir. Günümüzde sadece domuz, tilki, çakal gibi hayvanlara rastlanıyor. Onların da sayıları iyice azaldı” dedi.

Sağlığını Dağlara Borçlu

75 yaşında olmasına rağmen hala dinç fiziğiyle dikkat çeken Ali Fidan “içki ve sigara kullanma alışkanlığım yok. Onun haricinde eskiden beri köyde yaşadığım ve bağ bahçe işleriyle uğraştığım için sürekli hareket halindeyim. O nedenle dinç kaldığıma inanıyorum” dedi.

Haber: Mehmet Uyaroğlu – www.selcukhaber.com

ali-fidan-kireccili (1)

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    bide efenin çırağı var..yeni efe bozo reis