site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Selçuk Belleğine Festivalle Kavuştu

Selçuk Belleğine Festivalle Kavuştu
05.09.2012
A+
A-

44. Selçuk – Efes Festivali başladı. 2 Eylül’de Şırnak Beytüşşebap’ta gerçekleşen terör saldırıları nedeniyle konserler ve eğlence bölümleri iptal edilen festivale üzerinde uzun zamandır çalışılan Selçuk Kent Belleğinin açılışı damgasını vurdu.

Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür, Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, siyasi parti temsilcileri ve Selçuk’un kardeş şehirlerinden Almanya’nın Hennef ve Ziegburg ve Gürcistan’ın Kabuletti kentlerinden temsilcilerin katıldığı törene Selçuk halkı da yoğun ilgi gösterdi.

Açılış öncesi gerçekleştirilen ve Roma Dönemi, Aydınoğulları dönemi, Osmanlı dönemi ve Mübadele ilgili bölümlerden oluşan “Selçuk’tan Hikayeler” adlı tiyatral gösteri izleyicilerden büyük alkış aldı.

Açılışta konuşma yapan Selçuk Belediye Başkanı Hüseyin Vefa Ülgür “Bizi kendimize getirecek ve başlangıcı bugün olan Kent Belleği Binası aslında bugün çalışmaya başlıyor. Bu bina geçmiş ile günümüz arasındaki her şeyi bugünden geriye doğru araştırarak ve kayıt altına alarak yoluna devam edecek. Sizlerle birlikte yola devam edeceğimiz bir projenin kapılarını sizlere açıyoruz. Bildiğiniz üzere Selçuk göçler kenti. Bu Yörükler, mübadiller, göçmenler, Giritliler, Karadenizliler, Kürtler kimdiler? Nerden geldiler? Gelenekleri ne idi? Geldikleri yerde hangi kültürleri vardı ve şimdi hangilerini yaşatıyorlar? Bütün bu soruların cevabı bu binada olacak” dedi.

Konuşmasında Bugüne kadar çok ciddi katkılar koymuş bilim insanlarına ve gece gündüz çalışan belediye personeline teşekkür eden Başkan Ülgür “Bu hummalı çalışmalar sonucu ortaya çıkan Kent Belleği projesi belediye başkanlığım sırasında altına imza atabileceğim ve adından gururla bahsedebileceğim benim,çalışma arkadaşlarımın ve ilçede yaşayan vatandaşlarımızın desteği ile şekillenmiş bir eserdir. Açılışını yapmış olduğumuz Kent Belleği Projesi kentin projesidir. Bu proje bizi daha çok hemşeri yapacak. Bizi birbirimize daha çok yaklaştıracak. Birbirimize karşı nasırlarımızı yumuşatacak” diye konuştu. Başkan Ülgür Kent Belleğinin 2013’te Selçuk’un yerel tarihi ve göçler konulu iki sergi açmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Selçuk Kaymakamı Ayhan Boyacı ise “Selçuk tarihinin tüm izlerini taşıyan Kent Belleği çalışmasından dolayı başından beri emeği geçen Selçuk Belediye Başkanımız Hüseyin Vefa Ülgür’e, belediye çalışanlarına ve katkı koyan bilim insanlarına, sanatçılarımıza çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Bugünün kültürünü geçmişin köklü Selçuk kültürüne ekleyerek geleceğe aktarmayı hedefleyen Selçuk Kent Belleği ilk ziyaretçilerinin büyük beğenisini kazandı. İçinde kendi anılarını yansıtan fotoğrafları, video gösterilerini, Selçuk’un geçmişine dair objeleri gören Selçuk halkı, Kent Belleği belgeselini izledi.

HAMARAT HANIMLAR FESTİVAL MUTFAĞINDAYDI

44. Selçuk – Efes Festivali’nin ilgi çeken diğer bir bölümü ise yöresel yemeklerin piştiği Festival Mutfağı oldu. Festival süresince hamarat hanımların elinden elliye yakın yöresel yemeğin çıkacağı Festival Mutfağının ilk gününde Şirince Köyü’nden Şadiye DangaçMüştiyan yöresine ait zerde ve haşlama, Naile Yılmaz ise Makedon yöresine ait gök pide pişirerek jüri üyelerine ve ziyaretçilere tattırdı. Açılışta ayrıca Festival Mutfağından çıkan keşkek festival ziyaretçilerine ikram edildi. Kamera kayıtları, fotoğraflar ve Selçuk Belediyesi’nden bir gıda mühendisi, Selçuk İMKB Turizm Otelcilik Meslek Lisesi’nden iki Yiyecek, İçecek Hizmet Alanı öğretmeninden oluşan Yöresel Yemekler Belgeleme Komitesi tarafından belgelenecek olan Festival Mutfağı yemeklerinin tarifleri Kent Belleği hafızasına kaydedilerek muhafaza edilecek ve gelecek nesillere aktarılacak.

44. Selçuk – Efes Festivali’nde bu yıl aralarında Akçaabat, Ödemiş, Birgi, Midyat, Beypazarı, Nallıhan, Milas, Altınoluk, Dikili, Gaziemir Belediyesi ve Muğla Milas Çomakdağ köyü gibi birçok farklı yörenin yanı sıra Selçuk Kadın Eğitim ve Gelişim Merkezi SEGEM gibi sivil toplum örgütlerinin kadın emeği, yöresel sanatlar, el sanatları gibi stantlar yer alıyor.  Ancak bu stantlar arasında en büyük ilgiyi Küçük Menderes kirliliğini ortadan kaldırmak için açılan çekti. Selçuk Belediyesi, Ziraat Odası, Selçuk Ticaret Odası, Selçuk Çiftçi Mallarını Koruma Derneği gibi sivil toplum örgütlerinin birlikte açtığı stantta Küçük Menderes kirliliğinin ortadan kaldırılması için bir günde 2 bine yakın imza toplandı. Festival sonuna kadar toplanacak imzalar festivalin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili makamlara gönderilecek.

44. Selçuk – Efes Festivali Çocuk Oyun Atölyeleri, Canlı Heykel Gösterileri, Festival Mutfağı ve birbirinden renkli stantları ile 8 Eylül Cumartesi gününe kadar devam edecek.

YORUMLAR
  1. DGSMZ dedi ki:

    belki 1 yıldan fazladır uğraşılan kent belleği bina olarak süper ama içerik olarak pek bir şey yok. Bilgilerde de yanlışlıklar var. Bu kent belleği hazırlama görevini bu işe gönül vermiş Ali CAN a vermek yerine yine bir sürü hatır gönül işleri arasında konulara vakıf olmayan kişiler le yapılınca ortaya bu sonuç çıktı.. Kent belleği mimarlık değil tarihçilik ister…

  2. erdogan arna dedi ki:

    Yerel Yönetim Böyle bir şey Doğumdan ölüme gelecek ve geçmiş yani dünü bugünü yarını yaşatma yaşama.