site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Saat tamircileri teknolojiye yenildi

Saat tamircileri teknolojiye yenildi
06.01.2015
A+
A-

saatci-mehmet-esen (1)

Selçuk ilçesindeki Müftülük binası altında saat tamirciliği yapan Mehmet Esen, meslekte 32. yılını doldurduğunu ve giderek mesleğin öneminin azaldığını vurguladı. Saat tamirciliğini ustasından öğrenen Mehmet Esen, saatçilikte yetiştirecek çırak bulamadıklarını anlattı. Gelişen teknoloji ve sanayiyle birlikte saat tamirciliği mesleğinin unutulma noktasına geldiğini söyleyen Esen, “Ustamdan öğrendiğim bu meslekle aileme ve çocuklarıma baktım. Çok ince bir işçiliktir saat tamirciliği. Zaman geçtikçe saat tamirine olan ilgi de azalıyor. İnsanlar artık ucuz saatlere yöneliyor. Bozulunca da yaptırma gibi bir düşünceye kapılmadan atıp yenisini alıyorlar. Bizler gibi bu mesleğe gönül vermiş insanları düşünmüyorlar” şeklinde konuştu.

Eski saatler antika oldu

23 yaşından beri saat tamirciliği yaptığını söyleyen Mehmet Esen, saat sanayisi sektörünün geliştiğini ve her an adeta yeni bir moda yaratarak saatin anlamının boşaltıldığını vurguladı. “Eskiden saatler zamanın takipçisiydi tek amacı zamanı söylemekti” diyen Esen, “Teknolojinin gelişmesi saate olan ilgiyi düşürdü. Elektronik saatler çıktıktan sonra kurmalı saatlere ilgi kalmadı. Pilli saatlerin albenisi ve modeli çok, ama birçoğunun tamiri yok. Bunların büyük bölümü de Çin malı. Ayrıca cep telefonlarının hayatımıza yerleşmesiyle saatlere rağbet azaldı. Çoğu insan saat bile takmıyor. Telefonlarından zamanı takip ediyorlar. Hâlbuki her aletin farklı bir fonksiyonu ve anlamı vardır. Saatler zamanın takipçisi ve göstergecisiydi. Şimdi ki zamanda olduğu gibi moda trendleriyle eşdeğer değillerdi” ifadelerini kullanarak sözlerini noktaladı.

saatci-mehmet-esen (2)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.