site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Ramazanda Gıda Maliyeti 1350 Tl

Ramazanda Gıda Maliyeti 1350 Tl
23.06.2015
A+
A-

ramazanda_gida_maliyeti_1350_tl

Bağımsız Büro-Sen, 4 kişilik bir ailenin Ramazan ayı boyunca mutfak giderinin 1350 TL’ye ulaştığını hesapladı. Sendikaya göre çalışanlara bayram öncesi ikramiye şart.

Türkiye’de yaşayan dar ve sabit gelirli ailelerin içinde bulundukları geçim şartları baz alınarak yapılan araştırmaya göre, ramazan ayında 4 kişilik bir ailenin asgari beslenme maliyeti 1350 TL olarak belirlendi. Bağımsız Büro-Sen Genel Başkanı Remzi Kızılkaya Türkiye’de asgari ücretin 949 TL olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizde var olan gelir adaletsizliği nedeniyle insanlar bu kutsal ayda bile refahtan uzak yaşamaktadırlar. Bu nedenle memur, işçi ve emeklilerin maaşları yeniden düzenlenmelidir” dedi. Araştırmada gıda maddeleri 5 grupta değerlendirildi. Süt, yoğurt ve peynir grubu; et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grup; yaş meyve ve sebze grubu; ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grup ve son grupta da yağ, salça, kuru gıda, reçel ve pekmez gibi mutfağın temel ihtiyaçlarına yer verildi.

Mayısta et fiyatları %11 arttı
Araştırmada et fiyatlarının mayıs ayında yüzde 11’lere yakın bir artış gösterdiği belirtilerek, karkas etin kilogram fiyatının 34.5 TL’ye; kuşbaşı etin kilo fiyatının 37 TL’ye ve bonfilenin fiyatının ise 50 TL’ye yükseldiğine dikkat çekildi. Araştırmada temel gıdalardan her hafta birer kilo tüketildiği düşünülerek yapılan hesaplamada, haftada 1 kg et, 1 adet tavuk, 1 koli yumurta, 1 kg peynir ve zeytin, 2.5 kg yoğurt, sebze ve meyve, ekmek, su, bakliyat, yağ, süt baz alındığında asgari beslenme giderinin 1350 TL’yi bulduğu belirtildi.

Günlük mutfak gideri 45 TL
Dört kişilik bir ailenin günlük beslenme maliyeti ise 45 TL. Gelir adaletsizliğine dikkat çekmek için verilen örnekte ise dört kişinin 45 TL’ye bir gün boyunca karınlarını doyurdukları ancak bazı basın yayın organlarında Bodrum gibi tatil yörelerinde bir lahmacun ve ayranın 50 TL’den satıldığı haberlerine dikkat çekildi.
meydangazetesi.com.tr

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.