site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Pamuğa Borsa Şoku

Pamuğa Borsa Şoku
19.10.2014
A+
A-

pamuga-borsa-soku (1)

Pamuk, 4 yıl önce bile Ticaret Borsası’nda 4,65 TL’den peşin fiyatla işlem görürken, Bu hafta ki seansta ancak 3-65 TL ‘den işlem gördü. Pamuk üreticileri böyle giderse seneye Selçuk ovasında pamuk ekilmeyecek dediler.

Selçuk ovasında Mayıs ayında ekilen pamuk, 4 aylık bir yetiştirme süresinin ardından hasat edilmeye başlandı. ‘Beyaz altın’ diye tabir edilen pamuk hasadı Selçuk’ta başlarken, Pamuk alıcılarında da hareketlilik yaşanıyor. Pamuk üreticisi hasatla birlikte rahat bir nefes alsa da, hükümetin bir an evvel pamuk taban fiyatını belirlemesini bekliyor. Üretici, fiyatın en az 1 lira 90 kuruş olması gerektiğini düşünüyor. Pamuk hasadının daha ilk günlerinde borsada açıklanan fiyat piyasada şaşkınlıkla karşılandı.

BORSA FİYAT AÇIKLADI

İzmir Ticaret Borsasında önceki gün 105 ton pamuk işlemi gerçekleşti.Foreks’in işlemcilerden aldığı bilgiye göre, 80 ton Selçuk pamuğu ise peşin olarak 3,65 TL den işlem gördü. 2010 yılında bile İzmir Ticaret Borsası’nda 4,65 TL’den işlem gören Selçuk pamuğundaki fiyat geriliği piyasada şok etkisi yarattı. Birinci kalite pamuğa sahip Selçuk ovasından alınan üründeki bu düşüş üreticiyi üzerken, Pamuk üreticileri bu durumun gelecek yılki ekim rakamlarına yansıyacağını söyledi. İlçede son yıllarda gel-gitli bir durum yaşayan pamuk ekiminde düşük fiyatla birlikte ekim alanlarının yeniden azalacağı düşünülüyor.

KİMSE PAMUK EKMEZ

Selçuk pamuğunun son derece kaliteli olduğunu, fakat düşük fiyat verilmesinin üzücü olduğunu söyleyen Selçuklu üreticiler, “Her yıl maliyetler artıyor. Mazota zam geliyor, işçiliklere zam geliyor ama pamuğa verilen fiyat yükseleceğine daha çok düşüyor. Borsada verilen 3,65 TL’lik fiyat düşük. Ne geçen yıl ne de önceki yıllarda böyle fiyat verilmedi. Normalde fiyatın en azından 1,90 TL olmasını bekliyoruz. Bu yıl da pamuk üreticisi umduğu gibi kar edemezse gelecek yıl ilçede pamuk eken bulunmaz” dediler.

Haber: Seda Konuk www.selcukhaber.com

pamuga-borsa-soku (2)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.