Selçuk Haber

Pamucak’ta ki Kaplumbağa Fosilleri Görenleri Şaşırtıyor

İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiinde asırlar önce suyla kaplı olan bir ovanın içinde katmanlar halinde bulunan kaplumbağa fosilleri merak uyandırıyor.

13 yıl önce taş aramak için Efes’e doğru keşfe çıkan emekli Fen Bilgisi öğretmeni Ayhan Çetin, çevreyi incelerken kaplumbağa fosillerine rastladı. Etrafta aynı seviyede birçok kaplumbağa fosili olduğunu gören Ayhan Çetin, etrafta gördüğü taşlaşmış kaplumbağa şekillerini sakladığını belirterek, “Bin 800 sene önce Efes’e doğru ova kısımlar tamamen suymuş. Gemilerin durduğu kanallar halen duruyor. Ben bu bölümün de deniz olduğunu tahmin ediyorum. Bu kaplumbağalar su içerisinde yaşar. Su içerisinde yaşayan canlının böyle tepede yaşamını sürdürme olasılığı yok. Zaman içerisinde bu kaplumbağalar, yörede jeolojik nedenlerle yer kabuğu hareketleri ile biraz yükselmiş. Bu kaya katmanının yukarıdan bir metre aşağıdan su olduğunu fosillerle anlıyoruz. Bu da buranın kaç asır önce suyla kaplı olduğunu bize kanıtlıyor” dedi.

Kaplumbağa şeklindeki oluşumların yörede dikkat çektiğini anlatan Çetin, tarihe meraklı olduğunu ifade ederek, “Baktım insanlar buradan taş alıyorlar. Ben de geldim, bunlara rastladım. Başkalarının dikkatini çekmemiş fakat benim dikkatimi çekti. Bu bölgenin jeolojik yapısını incelemeleri gerekirse gelir, incelerler ve kaç yıl önce olduğunu da bulabilirler” diye konuştu.

Kaplumbağa fosillerinin tabakalanmasının yörede hep aynı seviyede olduğuna dikkat çeken Ayhan Çetin, bilim adamlarının yöreyi incelemesi çağrısında bulundu.

Haber: Arif Çayan-Selcan Şerifaki

Exit mobile version