site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Pamucak’ta ki Kaplumbağa Fosilleri Görenleri Şaşırtıyor

Pamucak’ta ki Kaplumbağa Fosilleri Görenleri Şaşırtıyor
24.09.2012
A+
A-

İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiinde asırlar önce suyla kaplı olan bir ovanın içinde katmanlar halinde bulunan kaplumbağa fosilleri merak uyandırıyor.

13 yıl önce taş aramak için Efes’e doğru keşfe çıkan emekli Fen Bilgisi öğretmeni Ayhan Çetin, çevreyi incelerken kaplumbağa fosillerine rastladı. Etrafta aynı seviyede birçok kaplumbağa fosili olduğunu gören Ayhan Çetin, etrafta gördüğü taşlaşmış kaplumbağa şekillerini sakladığını belirterek, “Bin 800 sene önce Efes’e doğru ova kısımlar tamamen suymuş. Gemilerin durduğu kanallar halen duruyor. Ben bu bölümün de deniz olduğunu tahmin ediyorum. Bu kaplumbağalar su içerisinde yaşar. Su içerisinde yaşayan canlının böyle tepede yaşamını sürdürme olasılığı yok. Zaman içerisinde bu kaplumbağalar, yörede jeolojik nedenlerle yer kabuğu hareketleri ile biraz yükselmiş. Bu kaya katmanının yukarıdan bir metre aşağıdan su olduğunu fosillerle anlıyoruz. Bu da buranın kaç asır önce suyla kaplı olduğunu bize kanıtlıyor” dedi.

Kaplumbağa şeklindeki oluşumların yörede dikkat çektiğini anlatan Çetin, tarihe meraklı olduğunu ifade ederek, “Baktım insanlar buradan taş alıyorlar. Ben de geldim, bunlara rastladım. Başkalarının dikkatini çekmemiş fakat benim dikkatimi çekti. Bu bölgenin jeolojik yapısını incelemeleri gerekirse gelir, incelerler ve kaç yıl önce olduğunu da bulabilirler” diye konuştu.

Kaplumbağa fosillerinin tabakalanmasının yörede hep aynı seviyede olduğuna dikkat çeken Ayhan Çetin, bilim adamlarının yöreyi incelemesi çağrısında bulundu.

Haber: Arif Çayan-Selcan Şerifaki

YORUMLAR
  1. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    daha 45 – 50 sene oncesine kadar selçugun tren yolu guzergahina yakin olan sokaklarda kamlumbugalar ve kurbagalar dolasirdi.! bilim adamlarimizi sayin A. çetin bey’in gosterdigi yerlerde arastirma yapmaya davet ediyoruz…

  2. 9 Eylül Ali dedi ki:

    İlmi, feni medenileşmek için kullanan ülkelerde, bu keşif o kadar önemli karşılanırdı ki, o bölge koruma ve inceleme altına alınırdı… Bizde de hedef gösterilmiş oldu, şimdi bizim millet gidip oraları parçalar!!!

  3. Anonim dedi ki:

    elinizde tuttuğunuz kaplumbağa fosili yaklaşık 30 milyon yaşında dersem…

  4. selçuklu. dedi ki:

    ama ali bey zaten millet define aramaktan her tarafi talan ettiler ki….