site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site rehber selçuk izmir

Nişanyan’dan Peygamber Efendimize Ağır Hakaret

Nişanyan’dan Peygamber Efendimize Ağır Hakaret
04.10.2012
A+
A-

Eski Taraf Gazetesi yazarı Sevan Nişanyan’ın blogunda, Peygamber Efendimiz’e ağır hakaretler eden filmi ifade özgürlüğü olarak değerlendirmesi büyük tepki çekti. Nişanyan, Peygamberimiz hakkında ağıza alınmayacak ifadeler kullandı.

Hz. Muhammed’e hakaret edilen filmle ilgili dünyanın bir çok bölgesinde protesto gösterileri oldu. En sert protesto ise Libya’da meydana geldi. ABD Libya Büyükelçisi ve 3 elçilik çalışanı protestolar sırasında öldürüldü.
Türkiye’de de bazı protestolar gerçekleştirilirken, filmi fikir ve düşünce özgürlüğü olarak görenler var. Bunların başında ise Taraf gazetesi eski yazarlarından Sevan Nişanyan geliyor.

Nişanyan’ın “Buna karşılık, bundan yüzlerce yıl önce Allah’la kontak kurduğunu iddia edip bundan siyasi, mali ve cinsel menfaat temin etmiş bir Arap lideriyle dalga geçmek nefret suçu değildir. “İfade özgürlüğü” denilen şeyin, adeta anaokulu seviyesindeki bir test örneğidir” sözleri büyük tepkilere
neden oldu.

NİŞANYAN ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
Zaman gazetesinin Ermeni kökenli yazarı Etyen Mahçupyan, Nişanyan’ın tavrının eleştiri sınırlarını aştığını söyledi. Soyal medyada da oldukça tepki çeken Nişanyan, yine blogundan eleştirilere cevap verdi. 5 maddelik bir yazı kaleme alan Nişanyan, “Milyon tane gerizekâlının hakaretine de uğrasam o borcu savsaklamayı doğru bulmam.” dedi.

İşte Nişanyan‘ın o yazısı

ÖNDERLER DÜŞMANLARININ OLACAĞINI HESABA KATMAK ZORUNDADIR
‎1) Kamuya malolmuş şahsiyetlere ilişkin ileri geri konuşma hakkı, özel kişiler hakkında konuşma hakkından çok daha geniştir. Doğru düzgün yerleşik hukuka sahip olan ülkelerde bu ayrım gözetilir. Başkan Obama için “vatan haini ahlaksız herif” dersen ABD’de ceza almazsın; ama komşunun bacanağına böyle desen ödetirler. Kişiler siyasi ve sosyal önderlik rolüne soyunmuşsa, düşmanlarının da olabileceğini hesaba katmak zorundadır.

SEZAR’A LAF SOKUYORSAN MUHAMMED’E DE..
2) Kamuya malolmuş ve uzun zaman önce ölmüş şahısları alay ve aşağılamadan koruyan herhangi bir hukuk ilkesi düşünülemez. Jül Sezar’a laf sokabiliyorsan Muhammed veya İsa’ya da sokabilmen gerekir mantıken.

3) Kişilerin bundan dolayı alınıp gocunmaları sadece kendilerini ilgilendirir. Ahmet yahut Mehmet gocunacak diye kimse hakikatleri söylemekten alıkonamaz.

NEFRET SÖYLEMİYLE YILLARCA MÜCADELE ETTİM
4) Benim söylemimden ötürü bazı kişiler veya zümreler saldırıya uğrayacak, zulüm görecek, toplumda marjinalleşecek, zulme ve hak ihlaline karşı savunmasız kalacak ise o zaman benim söylemim nefret suçunu oluşturur. Amerika’da MüslümanLARA yönelik bir hayli nefret söylemi var maalesef. Bununla mücadele etmek gerekir. Fırsatım ve gücüm olsa ben de mücadele etmek isterim. BU ÜLKEDE başörtülü Müslüman kadın lara yönelik ayrımcılık ve hakaretle, çok şükür, elimden geldiğince mücadele ettim yıllar boyunca. Etmeye devam edeceğim.

MÜSLÜMANLIĞA KARŞI GÖRÜŞMELERİM OLUMLU DEĞİLDİR
5) MüslümanLIĞA dair görüşlerim maalesef olumlu değildir. Bu görüşlerimi de istediğim ortamda istediğim dille çatır çatır ifade etme HAKKINA sahip olduğumu düşünüyorum. Ha, bu konu aslında gündemimde baş sırada yer alıyor mu? Hayır almıyor. Ayrıca insanları üzen, rencide eden sözler söylemeyi sevmem. AMA, hoşuma gitsin gitmesin eğer başka birileri, analarının ak sütü gibi helal olan ifade özgürlüklerini kullandığı için Müslüman linç güruhlarının saldırısına uğruyorsa, o zaman işin rengi değişir. O mücadelede saf tutmayı boynumun borcu bilirim.

Milyon tane gerizekâlının hakaretine de uğrasam o borcu savsaklamayı doğru bulmam.

YORUMLAR
  1. Anonim dedi ki:

    yere düşmekle zümrüt sakıt olmaz kadr u kıymetten havlayan köpek ısırmaz doğrular, herkese açık olsaydı; adalet kemale erebilemezdi. çok şükür anlattıklarından münezzeh bir peygamberimiz var ve çok şükür yıllar yılı bunların söylenmesiyle eksilmedi değeri. bir de anlatmak istediklerini anlatmanın yüzlerce yolu var. lakin başkalarına duyduğun nefret, seni senden almış ve en çirkin söylem şeklini seçtirmiş. bu durumda; şu veciz söz sana gelsin ey istismar ile menfaat ile başkalarını suçlayan; ‘dinime küfreden Müslüman olsa’

  2. Anonim dedi ki:

    Beynini “kavanozundaki pislik” le doldurmuş acayip bir yaratığın dilinden dökülenler elbette beni şaşırtmadı. Yavuz Sultan Selim Han’ın pusulasındaki gibi not düşmek gerekir… “Herkes Yediğinden İkram Eder!”

  3. Anonim dedi ki:

    bizim peygamberimiz hakkında ileri geri konuşmak senin ifade özgürlüğün değildir olmayacaktır da. Bunun böyle olmadığını çok iyi anlayacaksın. Gündem olmak için veya başka menfaatlerin amacıyla bu sivri lafları söylemeyi cesurluk zan ediyorsun. Ama öyle değil.

  4. Anonim dedi ki:

    Sana hakaret edip kufur edenin ifade ozgurlugu yok mu varsa neden dava aciyorsun o zaman Mesela ben senin anana sovsem bu ifade ozgur mu

  5. Anonim dedi ki:

    Nişanyan senin için çok ağır ifadelerle yorum yazdım ama yoruma bile değmez olduğunu gördüm.Bir tarafta eleştiriyi hak kabul ediyorsun öte yandan seni eleştirecek olanlara milyon geri zekalı diyerek peşinen tahammülsüzlüğünü gösteriyorsun. İslam dini ne yüce bir din ki ve ona inananlar ne büyük kullar

  6. Anonim dedi ki:

    ne diyeyim..zamanında bir islam önderinin ifade ettiği gibi..”zalimler için yaşasın cehennem”

  7. Anonim dedi ki:

    sabır taşıyor hiç bir dönemde görmedim böyle islam düşmanlığının açığa vurulmasını müslümamların sabrı ve tahammülü kalmadı artık

  8. Anonim dedi ki:

    insan birini karalamak istedikten sonra yaptığı ettiği bütün güzellikler altında bir çapanoğlu arar. Senin küfründen mühürlenmiş kalbin onun aşkından, insan sevgisinden, bizlere ulaştırdığı(Allah ın izniyle) bu mübarek dinden tabi ki birşey anla(ya)maz.

  9. Anonim dedi ki:

    Sevan nişanyan hergün devletimize milletimize dinimize hakaret ediyor ama adama ne savcılar ne de devletin bir organı müdahale ediyor. İşin en ilginç yanı ise bu hakaret eden adamla ak partili bakanımız Ertuğrul günay şirincede kol kola gezi yapıyor.
    Buyurun linkten bakabilirsiniz.
    http://g1210.hizliresim.com/12/4/dmvuj.jpg
    düşündürücü değil mi.

    1. Anonim dedi ki:

      iyi bakın kolkolamı yürüyorlar.ayrıca ertuğrul günay normalde güler yüzlü bir insan birde resimdeki tavrına bakın.sizede ak patiyi kötülemek olsun

  10. selcuklu dedi ki:

    alın işte icimizde besledigimiz hayinlerden biride bu …..ve biz bu adama kendi memleketimizde kendi topraklarımızda ekmek veriyoz……o napıyo…bizim en kutsalımıza dil uzatıyo….seni koruyan guclere yazıklar olsun seni kim koruyorsa ……eyyyyyyyy milletim ey belediyem ey kaymakamım ey yargım nerelerdesiniz ……..bizim gibi gariban olan birileri vatandaşin yazsa bunu dil uzatsa su an ve suan icri atarsınız….etmediginizi bırakmazsınız….buyrun sizi bi vatandaş olarak goreve cagırıyom…adamın oteline yıkım kararı cıkıyo ve aynı gun yıkım kararı kalkıyo…ve oda sıze ınat..napıyo…kule yapıyo….ve benim devletim napıyo..yargım napıyo kaymakamım napıyo….hic..kocaman bi hic…..HADİ BUYRUN SİZİ GOREVE CAGIRIYOZ…..BİRAZCIK KORKMADAN GOREVİNİZİ LAYIGIYLA YAPIN..LUTFEN………

  11. Anonim dedi ki:

    savcılarla arası cokkk iyi olan iktıdar partısının çokkk muhterem ilçe başkanı ..bu görev sana düsüyor. hadi bakalım buyur suç duyurusunda.inşallah üyeniz falan değildir sevan adiyan..yoksa üyenizmi?

  12. suya atsan balık havaya atsan kuş olurlar dedi ki:

    şimdi soruyorum selçuk akp nın internet gazetesinde yazan bir arkadaş var..haaa kendisi gerçi ilk önceleri ablasına baya bi muhalefet yapmıştı..efes gişelerinde işi kapınca kalemini aklından geçen gibi degilde kiralık gibi kullanmaya başladı ne diyelim sonuçta ekmek parası…bide bu arkadaşımız sevan nişanyanın cok kutsal kadim dostudur o müptezelin hayat tarzına ve göruşlerine saygı duyup cokta desteklerdi..şimdi soruyorum nasıl bu adi herifin peygamber efendimiz hakkındaki şerefsizce açıklamalarınada saygı duyuyormusun eyyy akp li yazarrrrr..

  13. avcı dedi ki:

    oğlum nişanyan bozuntusu yettilan gayrı oğlum bak bundan sonra av hayvanlarımın içerisinde yer alıyosun inşallah birgün o merada karşıma çıkarsında ozaman görürüz erkemisin dişimi

  14. Kaptan dedi ki:

    Millet para icin malini mulkunu boyle serefsizlere satip.guzelim selcugumuzun ve sirincemizin adini lekeliyolar.bunun gibilere birak yer satmayi.oldugumuz yere sokmamiz lazim..

  15. Anonim dedi ki:

    cehennemde cayır cayır yanacaksın.sana çok acıyorum cehennemde başına neler geleceğini bilmiyorsun

  16. Selçuk Hepimizin dedi ki:

    Sayın Nişanyan, nefret söylemiyle mücadele nefret, kin kusarak, hakaret ederek, nefret suçu körüklenerek, bizzat nefret suçu işleyerek yapılmaz.
    Siz ki okumuş, yazmış, araştırmış, kafa yormuş, felsefeyle bilimle içiçe geçmiş bir insansınız. Bu toprakların huyunu, suyunu, adetini, inancını, kutsalını, kırmızı çizgilerini iyi bilen insansınız.
    Siz ki bu toprakların, kitaplarınızı para vererek alan, butik otellerinizde kazığınızı yiyerek konaklayan bu halkın size verdiği ekmeği yiyen insansınız.
    Siz ki bu topraklarda dincilerin gazetesinde yazı yazarak bu insanlardan ücret-maaş alan insansınız.
    Bu kadar entelektüel birikiminize rağmen “Obama’ya hakaret serbest-komşunun bacanağına hakaret ceza gerektirir” mantığını nasıl ileri sürebiliyorsunuz? Hakaret her yerde, herkese karşı hakarettir. Bu kadar basittir. Okumuş olmaya gerek yok.
    Milyonlarca insanın kutsal saydığı, adını huşu ile anarken bile titreyip ürperdiği, sakalının telini görmek için birbirlerini ezebildiği kutsal peygamberlerine hakaret etmenin, aşağılamanın “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğunu nasıl iddia edersiniz?
    “İfade özgürlüğü” kapsamı bu mudur? Hakaret etmek midir? Aşağılamak mıdır?
    Hiçbir estetik kaygı taşımayan, secdeye kapanıp ibadet eden insanlarla ilgili o iğrenç çiziktirileri, karikatürleri çizmek ifade özgürlüğü müdür? Dahası karikatürlerde anlatılan fikir midir, ifade midir?
    Film denilen o pespaye, zeka seviyesi ilkokul düzeyinde dolaşan rezillik, kepazelik,müptezellik, ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilir mi?
    Siz tüm birikiminizle bu yanlışlıkları, provakatör eylemlerini nasıl savunursunuz?
    Ve savunurken nasıl provakatörlük yaparsınız, hakarette bulunursunuz, vahşetini eleştirdiğiniz insanlarla nasıl aynı dili konuşursunuz?
    Ama haklısınız bir yandan da…
    Yıllarını, evini, yatağını paylaştığı eşinin başından aşağıya, (günlerce olsa gerek) biriktirdiği pislikleri döken bir insanı bilgili, seviyeli, entelektüel diye nitelemek de hata elbette…
    O döktüğünüz pislikler yine birikmiş, çok gelmiş ki, pisliklerinizi yazılarınızda kullanmaya başlamışsınız artık… Bu kez normal sindirim-boşaltım yoluyla değil, ağzınızdan dilinizden dökülmeye başlamış pislikleriniz…
    Ama dikkat edin lütfen… Bu halk eşiniz kadar sabırlı olmayabilir. Eşiniz kadar savunmasız değildir. Karşınızda güçsüz, zavallı bir kadın yok, istediğiniz gibi pisliğinizi boşaltamazsınız…
    Daha fazla bu halkın sabrını, kendini savunmasını denemeye kalkmayın, ortamı provoke etmeyin, yarayı kaşımayın, bam teline vurmayın, olur mu?

  17. ateş dedi ki:

    sayın ermeni kardeşim sen deyil seni konuşturanlar utansın.

  18. Anonim dedi ki:

    Sayın nişanyan ifade özgürlüğü altında çatır çatır düşüncemi belirtmek istiyorum. Sen kim oluyorsun ki peygamberimize laf atacak kadar adileşebiliyorsun ifade özgürlüğü ya sende adi şerefsiz herifin tekisin hatta iddia ediyorum ki bu ülkede senden daha pislik bir yaratık daha çıkmaz!

  19. selçuklu dedi ki:

    lann nişanyan bozuntusu senin ne olduğunu bilmem gerçi ne olduğun belirsiz bi adi srfsiz olduğn belli bak simdi ben senin deyiminle hakeret etme özgürlüğümü kullanıcam sana karsı sen kimsin ki lannn peygamberimize laf sölüyücek kadar adileşebiliyorsun serefsiz senin taaa ………………m sen kim oluyosunda bizlere karsı gerizekalı kelimesini kullanıyosun… sakın bi gün cıkma karsıma serefsiz adi

  20. selçuklu dedi ki:

    şerefsiz nişanyan ın burada olması hata zaten sokmayın böle serefsızlerı ne selcuga ne şirinceye s.. olsun gıtsın serefsız gercı bu kelımeler bu hakeretler onun zoruna gıtmez cunku ona gore bız hakaret özgurlumuzu kullanıyoruz dimi lann nişanyan anana da sövsek hakaret özgürlüğü dersin oç farkın yok adi şerefsizlerden pislik yanlız fazla zıplama ılerı gerı fazla konusma bence buralarda kac yıldır burdasın bılmıyorum ama tanıyamamıssın bellı buraları akıllı ol akıllı işine gucune bak badam ol… serefsızlık yapma yada sktr ol gıt buralardan…

  21. selçuklu dedi ki:

    serefsız nısanyan ı burada tutanlar utansın arkadaslar ne dıyelım kı bız yada normal vatandaslardan bunu yapmıs olsa dusunun neler gelıcenı basına ama bu pç in otelıne yıkım kararı cıkıyo ve aynı gün yıkım kararı kalkmış duyduma göre bu pç napıo peygamberimize ve bizlere hakaret edebiliyo rahatlıkla gerizekalı diyebiliyor neden susuturmuyoruz arkadaslar daha hala nıye burada bu

  22. selçuklu. dedi ki:

    yahuwww herkes klavye arkasindan yine salliyor??? ilk once esine B..K atarak gundeme geldi, veeeee bu adam ataturk’e hakeret etti bi sey yapilmadi??? ermenilerin hakli oldugunu gorsel ve yazili basinda savundu yine kimseden gik çikmadi??? simdi adam peygamberimize buyuk saygisizlik yapiyor yine resmi olarak hiç kimseden tik yok??? adamin yeri belli taaaa orda sirince mevkiinde (kaçak yapilarinin) birilerinde yasayip gidiyo gundemde kalmayi her zaman basardigi gibi yine yapacagini yapip su an gundemde tutulmasidir??? Benim hukumet yetkililerim acaba garibanin biri bunlari yapsaydi simdi agir ceza da yargilanirdi herhalde!!!! Degil mi? yetkilierimiz goreve lutfen…

  23. Katre dedi ki:

    Sevan Nişanyan Mevlana’nın bir sürü sözleri vardır..Bin kere tövbe etsende gel diyor…Sen bu sözü üzerine sakın alma…Senin yerin Allah katında yok bilesin… Yunus Emre’nin sözü var ya Yaradanda ötürü sev diye güzel Allahım affet beni ama benim bu adamı sevesim yok…..Bu ne çirkefliktir bu ne kalbi karalıktır ben anlamış değilim…Güzel memleketim var diyemi?Yoksa memleketimi güzel yapan insanları var diyemi?Geçmişi tarihi kahramanlıklarla dolu bir destana sahip millet olduğumz için mi?Haklısın kıskanman için çok sebebin var.Lakin eğer sabrımızı zorlamaya devam edersen bizzat ben senin üzerinden soyunu kırım etmeye razıyım.