site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Narda Üretim İyi, Fiyat Düşük

Narda Üretim İyi, Fiyat Düşük
05.10.2012
A+
A-

Selçuk’ta bu yıl 4 bin ton kaliteli nar hasadı bekleniyor. Selçuk Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yeşil, rekoltenin gayet iyi olduğunu, ancak kilo için verilen 50- 60 kuruşun üreticiyi memnun etmediğini söyledi.

Selçuk Ziraat Odası tarafından 2004 yılında yaptırılan bir araştırmanın ardından pamukçuluğa alternatif olarak üretimine başlanan nardan beklenen verim alındı. Hicaz narı, başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere ihraç ediliyor. Selçuk Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yeşil, ilçede tarım denildiğinde akla ilk gelen ürünlerin pamuk ve karpuz olduğunu hatırlattı. Karpuz üretiminin tamamen bittiğini, pamukçuluğun da yok denecek kadar az olduğunu belirten Yeşil, bu nedenle oda olarak harekete geçtiklerini ve Selçuk çiftçisini nar ile tanıştırdıklarını anlattı. İlçede nar dikilen alanların 7 bin dönüme ulaştığını kaydeden Yeşil, “Bu yıl 4 bin ton kaliteli nar hasadımız olacak. Eğer bu arazilerde pamuk ekimi devam etseydi, 2 bin 3 bin ton civarında ürün alırdık” dedi.

DALINDA ÇATLAR
Selçuk’ta diğer bölgelere göre hicaz narının erken yetiştiğini ifade eden Yeşil, “Diğer bölgelere oranla 20 gün önce kesime başlanıyor. Bu yıl havaların da sıcak gitmesi narın çok kısa sürede olgunlaşmasını sağladı. Bu ay sonuna kadar kesim yapmak zorundayız. Aksi takdirde, nar dalında çatlar ve kalitesini kaybeder” diye konuştu.

REKOLTE İYİ AMA FİYAT DÜŞÜK
Bu yıl 4 bin ton bekledikleri rekoltenin kendilerini sevindirdiğini belirten Süleyman Yeşil şunları söyledi:”Geçen yıllarda kilosunu 80- 90 kuruşa satıyorduk. Bu yıl ise 50- 60 kuruşa satabiliyoruz. Bu fiyatlar mutluluğumuzu gölgeledi. Selçuklu üreticimiz her yıl zeytini, narenciyeyi, şeftaliyi, inciri, maliyetin altında veya maliyetine satarak bitiyor. Örneğin, bu yıl zeytin çok ama hala yağmur yağmadı. Yağmazsa rekoltenin düşeceği kesin. 10 yıl önce zeytinyağının kilosunu 6 liraya satardık. Geçen yıl 4- 5 liraya zor sattık. Bu yıl da olacağı bu. Nar da böyle giderse, bu kadar özveri ile çalışan, her yıl yeni bir umutla canla başla çalışmasına devam eden ve genellikle ihracata yönelik ürün yetiştiren çiftçimiz, dibe batacak.”

Süleyman Yeşil, şu anda sulanabilir arazilerde 11 bin dönüm mandalina, 10 bin dönüm şeftali, 20 bin dönüm zeytin, 7 bin dönüm hicaz narı, 3 bin dönüm incir ve bin dönüm de de mısır üretimi yapıldığını söyledi.(DHA)
(DHA – Veysel EROL)

YORUMLAR
  1. APASAS"LI 35920 dedi ki:

    yahu biz buralarda nar’in kilosunu nerde ise alti euro’ya aliyoz beeeeaaaa.