site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Mücadele Kazandırır

Mücadele Kazandırır
13.12.2019
A+
A-

Selçuk Efes Kent Belleği, İnsan Haklarında Kadına Şiddet Paneli’ne ev sahipliği yaptı. Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Kuşadası Temsilcisi Mehlike Hepdemir’in moderatörlüğünü yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, önemli mesajlar verdi. Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunun altını çizen Canan Güllü “Mücadele kazandırır” dedi. Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, başkan yardımcısı Bilgi Keskin, Selçuk Belediye Meclis üyeleri Güllü Kartal, Dilek Yolcu ve çok sayıda Selçuklu da panelin dinleyicileri arasında yer aldı.

Konuşmasına; karar mekanizmalarında kadının olduğu bir kentte bulunmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek başlayan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Türk kadınının Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda büyük emekleri olduğunu ve o günden bu yana mücadele eden kadınların enerjisi ve Atatürk’ün Türk kadınında gördüğü cesaret ile burada bulunduklarını söyledi. Bu ülkede 2008- 2019 tarihleri arasında 2866 kadın öldürüldüğüne dikkat çeken Canan Güllü; “Bu kadınlar bu ülkenin yetiştirme tarzı içinde erkekliğe onanan, eril düşünceyle beslenen, alabildiğine bir özgürlükle yetiştirilen, erkeklerin kadınlarla çıktığı yolda engellere takıldığı anda öldürülüyor. Ütüsüz gömlek yüzünden öldürülen kadınlar oldu bu ülkede. Biz Ceren Özdemir için, Şili’de, ülkemizde öldürülen kadınlar için eylem yaparken polis şiddetine maruz kaldık” dedi.

EŞİTSİZLİK ŞİDDETE YOL AÇIYOR

Kadına yönelik şiddetin en büyük kaynağının toplumsal cinsiyet eşitsizliği olduğunun altını çizen Canan Güllü; “Amacımız kadına yönelik şiddetin kaynağı olan toplumsal cinsiyet eşitsizliğini besleyen eril zihniyete karşı farkındalığı arttırabilmek, uygulanmayan yasalar üzerine mücadele etmektir. Bizim en büyük derdimiz toplumsal cinsiyet eşitsizliği. Kadın erkek eşitliği üzerinden eğitilmeyen bir hakim cinayet ve tecavüz davalarında o çok kızdığımız kararları alıyor” dedi.

Dünya Ekonomik Formu 2018 raporuna göre Türkiye’nin toplumsal cinsiyet eşitliği ile ilgili uygulamalarda 149 ülke arasından eşitsizlikte 131. Sırada yer aldığı bilgisini veren Güllü; “Bu eşitsizlik bize cinayet olarak geri dönüyor; istismar olarak geri dönüyor” diye konuştu.

Kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığı ortadan kaldırmak için hep birlikte verilecek bir mücadelenin önemine dikkat çeken Canan Güllü; “Asla umutsuz olmayacağız. Bizler giyecek ayakkabısı, yiyecek ekmeği olmadan kurtuluşu için mücadele eden bir milletin kadınları ve erkekleriyiz. Her zaman söylüyorum; mücadele kazandırır. Eşitliği sağlayarak, farkındalık yaratarak, kadın erkek birlikte mücadele ederek şiddete, ayrımcılığa karşı duracağız. Bu mücadelenin sonunda özgürlüğümüzü, yaşam hakkımızı kazanacağız” dedi.

Canan Güllü, Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı hakkında da şu bilgiyi verdi: “Acil Yardım Hattı profesyonel bir hat. Şiddete maruz kalan her kadın bu hattı arayabilir. Bu hat bünyesinde psikolog olan barolarla protokolü olan bir hat. Bu hattın herkesin tarafından bilinmesini istiyoruz. Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı ( 0212/549 656 96 96)”

SENGEL: ‘HER ZAMAN HAKKIMIZI ARAYACAĞIZ’

Panelin sonunda kısa bir konuşma yapan Başkan Sengel; Canan Güllü’nün her zaman desteğini hissettiğini belirterek; “ Biz yerel yönetimler olarak kadını feyz alan politikalar üretiyoruz. Bütçemizi yaparken kadın endeksli bir bütçe yapıyoruz. Kadını ekonomik hayata, sosyal hayata, hatta siyasi hayata dahil etmek için çalışıyoruz. Hakkımızı arıyoruz, sonuna kadar da aramaya devam edeceğiz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.