site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Motosiklet kullanmayı bilmiyoruz

Motosiklet kullanmayı bilmiyoruz
06.04.2015
A+
A-

motorsiklet-kullanimi

Türkiye’de yılda meydana gelen yaklaşık 1.5 milyon kazanın 20 bini motor kazası. Sadece geçen yıl motor kazalarında 500 kişi hayatını kaybetti. Ne yazık ki bu kazaların yüzde 99’u sürücü hatası.
 
GAZETECİ Mustafa Hepekiz, motosiklet tutkusunu profesyonel işi haline getirdi. Şimdilerde motor tutkunlarına ‘motoregitimi.com’ olarak güvenli sürüş teknikleri öğretiyor. Hepekiz, günümüzde Türkiye’de motosiklet kullanımının özellikle kadınlar arasında artış gösterdiğini vurgulayarak dikkat çeken veriler de paylaştı. Mustafa Hepekiz, “1.5 milyon kazanın 20 bini motor kazası. Bizde motor kullanımı çok düşük olmasına rağmen kazalar çok fazla. Son yıllarda motor kullanımı artışa geçti. En çok da Ege’de. Bu yüzden artık eğitime daha çok önem vermek gerekiyor. Geçen sene motor kazalarında 500 kişi hayatını kaybetti. 150’si ise son 4 ayda” dedi.
 
Ciddiye alınmıyor
 
Kullanıcıların can güvenliğini dikkate almadığını vurgulayan Hepekiz, “Motor kazalarının yüzde 99’u sürücünün kendi hatası. Bilgisine ulaştığım tüm kazaları inceliyorum. Kaskları da varmış, yine de ölmüşler. Ama bunlara baktığımızda ya kask kendisinin değil ya da kaskın hiçbir koruyuculuğu yok. Polisin gözüne takılmamak için takılan yeni moda kasklar var. Kaskını takıp bağlamamış olanlar var. Güneyde hava sıcak olduğu gerekçesiyle hiç kask takmayanlar, özel giysileri giymeyenler de var. Geçenlerde bir kadın motosiklet kullanıcısı sırf pantolon giymediği için 20 kilometre hızla giderken kaza yapıp bacağını kaybetti. Zira, 100 kilometre hızla giden bir motor 60 metre hızla sürüklendiğinde ısı 700’leri buluyor. Sorun zaten sadece kask değil” diye konuştu.
 
EĞİTİM ŞART
 
MUSTAFA Hepekiz bu kazaları ya da ölümcül hataları önlemek için ileri ve güvenli sürüş eğitim verdiklerini kaydederek, şöyle devam etti: “15 yıl motor süren bir insanın düşme de dahil ortalama 8 kazası olur. Motosikleti tehlikeli hale getiren insanın kendisi. Verilen eğitimler de ihtiyacı karşılamıyor. Aslında İzmir gibi şehirlerde motora binmemek delilik. Ancak herkesin ileri eğitim alması şart. Özellikle kuryeler ve restoran servisleri tehlikeli. Onlara da eğitim zorunluluğu getirilmeli.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.