site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Memurlar 100 TL az maaş alacak

Memurlar 100 TL az maaş alacak
14.06.2015
A+
A-

memur-maas

Hükümetin Gelir Vergisi dilimlerinde yaptığı düzenleme milyonlarca memur ve asgari ücretlinin maaşında düşüşe sebep olacak.

Bu aydan itibaren doktor, hemşire, polis, öğretmen ve sözleşmeli çalışanların yüzde 15’lik Gelir Vergisi diliminden yüzde 20’lik dilime geçilmesiyle maaşlarında 3 ile 104 TL arasında değişen miktarlarda kayıp olacak. Brüt kazanç dilimi üst sınırı 8 bin 700 TL olan çalışanlardan 2009’da yüzde 15 Gelir Vergisi kesiliyordu. Üst sınır 2014’te 11 bin liraya, 2015’te ise 12 bin liraya çıkarıldı. Bu aydan itibaren ise milyonlarca memur yüzde 15’lik Gelir Vergisi diliminden yüzde 20’lik dilime girecek. Bağımsız Sağlık-Sen Genel Başkanı Bayraktar, üst sınırın 12 bin TL olarak belirlenmesi sebebiyle bütün ücretlilerin 5 puan daha fazla vergi ödemek zorunda kalacaklarını söyleyerek, “Doktor, öğretmen, hemşire, KİT çalışanı, sözleşmeli personel gibi birçok kamu görevlisinin ödediği Gelir Vergisi oranı çoktan yüzde 20’ye yükseldi. Yani hükümet memur maaşlarına daha yüzde 3 zammı yansıtmadan, vergiler yoluyla yüzde 5 kesinti yaparak, kaşıkla verdiğini kepçeyle geri alacak.” dedi.

Yılın ikinci yarısı itibarı ile maaşlarında yüzde 3 oranında artış bekleyen memurların büyük kısmının alacakları maaşta kötü bir sürprizle karşılaşacaklarını ifade eden Bayraktar, “Gelir Vergisi diliminin artacak olması nedeniyle temmuz ayında 94 lira zam alacak bir öğretmen, aynı ay 111 lira daha fazla vergi ödeyecek. Yani maaşında artış yerine 17 liralık bir azalma olacak. 25 yıllık bir uzman doktor nisanda 390 lira vergi öderken temmuzda bu rakam 535 liraya yükselecek. 126 lira zamlı maaş alacak olan uzman doktorun, aynı ay ödeyeceği vergi farkı 145 lira olacak. Temmuz itibarı ile bir doktorun maaşı hazirana göre 20 lira azalacak.” şeklinde konuştu.

Bayraktar, ağustos ayında memurların iki yıl boyunca mali ve özlük haklarını belirlemek için toplu sözleşme masası kurulacağını kaydederek, kurulacak yeni hükümete şöyle seslendi: “Memurların son iki yılda yaşadığı kayıplar dikkate alınmalı ve memurların hakları verilmeli. Vergi dilimi artışı, enflasyon farkı verilmemesi, temmuz zammından mahrum bırakılması gibi sebeplerle memur fazlasıyla mağdur edildi. Bu mağduriyeti gidermek yeni kurulacak hükümetin başlıca görevi olmalıdır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.