site okul selçuk izmir

DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İzmir °C
site okul selçuk izmir

Kurtuluş Yolu Anıtı önünde tören

Kurtuluş Yolu Anıtı önünde tören
27.08.2015
A+
A-

buyuk-taarruz-yildonumu (3)

Ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un Selçuk’ta yaptığı “Kurtuluş Yolu Anıtı” önü her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir heyecana tanıklık etti. Büyük Taarruz’un başladığı tarih ve saatte heykelin gölgesinde beliren Atatürk silüetini görmeye gelen vatandaşlar bu anı ölümsüzleştirirken, Ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy’da; “26 Ağustos saat 12:30’da profil ile gölge öpüştü. Atatürk aramızda yaşıyor, onu hissettik” dedi.

Büyük Taarruz’un başlangıç günü olan 26 Ağustos günü saat 12:30’da Ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı “Kurtuluş Yolu Anıtı” önünde tören düzenlendi. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği tarafından düzenlenen törene Ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy, CHP İzmir Milletvekili Musa Çam, ÇYDD Başkanı Metin Çıtak, CHP Selçuk İlçe Başkanı Hasan Uysal, bazı Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Törende konuşan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Metin Çıtak, “Onuruyla, İstiklaliyle, namusuyla üzerinde yaşanılan bu vatan atalarımıza gümüş tepsi içinde sunulmamıştır. Asırlardır var olduğumuz bu topraklar 97 yıl önce Emperyalist güçlerin oyunuyla ve zamanın yönetim gafletiyle istila edilmiştir” dedi.

Hiç yaşamadığı bu esareti kaldıramayan ve bu hain sebeplerini iyi kavrayan aziz Türk Milletinin büyük bir atılım yaptığına dikkat çeken Çıtak; “Bağrından Çıkardığı Önderi Mustafa Kemal ile birlikte ve ulus devlet bilinciyle kahraman ordusunu da yaratarak dünyaya örnek olan kurtuluş destanını yazmaya başlamıştır. Dört yıl boyunca yaşanan çok zor günlerde ordu millet işbirliği ile çok onurlu mücadeleler verilmiştir. Nihayet Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarının hazırladığı işgalcilere kesin darbeyi vuracak dahiyane plan 93 yıl önce 26 Ağustos sabahında Büyük Taarruz emri ile uygulanmaya başlamıştır. İşgalciler ile kurucu meclisteki bir takım milletvekilleri ve işbirlikçiler bu Taarruzun düşman siperlerini asla aşamayacağına inanmakta idiler. Ancak inançlı ve azimli ordu millet bütünlüğünün oluşturduğu güç ile 26 ağustos şafağında başlayan taarruz çok çetin çarpışmalardan sonra saat 12.30’ da ilk düşman siperlerini aşmıştır. Bu an Taarruzun, Kurtuluşun vatan sahibi olabilmenin dönüm noktası olmuştur” dedi.

Kurtuluş Yolu Anıtının kendileri için önemli bir Tarih Anıtı olduğuna vurgu yapan Çıtak; “Zaferimiz plan dahilinde 30 Ağustos’ta tamamlanmıştır. Vatanımız ve devletimiz kıymetlidir. onurumuzla namusumuzla bayrağımızla özgürce yaşadığımız bu toprakları bırakan Atalarımızın Ruhu Şad olsun. T.C Devleti, tarihinde olduğu gibi ordu ve millet kanatları ile sonsuza kadar var olacaktır” dedi.

Konuşmasının ardından saat 12:30’u gösterdiği anda herkesi saygı duruşuna ve İstiklal Marşını Okumaya davet eden Çıtak; “Bu millet bir kez İstiklal Savaşı yapmıştır. Allah bir daha yaşatmasın” dedi.

3 yıl güneşi hesapladı

Dünyada eşine az rastlanan ve 3 yıl gözlem yaptıktan sonra böyle bir anıtı yapan ünlü Heykeltıraş Mehmet Aksoy, gözlemlerinin ardından, güneşin izdüşümlerini hesapladığını ve saatlerin 12.30’u göstermesi ile birlikte Atatürk’ün güneşle bir kez daha dünyaya geldiğini halka göstermek istediklerini söyledi.

Türkiye’nin aksı biraz kaymış durumda

Saat 12:30’ta beliren bu görüntü karşısında dünyanın aksında olduğunu gördüklerini, aksta bir kayma olmadığını söyleyen Aksoy; “26 Ağustos saat 12:30’da profil ile gölge öpüştü. Atatürk aramızda yaşıyor, onu hissettik. Ancak Türkiye’nin aksı biraz kaymış durumda. Bugünleri atlatacağız diye düşünüyorum. Yani aydınlanma savaşı, Kurtuluş Savaşı aslında devam ediyor. Mandacı, teslimiyetçi, aslında dinlerinin bile farkında olmayan o din özgürlüğünün de Cumhuriyet ile birlikte geldiğini Amerikan mandasına girse de bu kadar olmayacağını düşünmeleri gerekirdi insanların. Bir ihanet var aslında. Bu ihanet gerçekten o mandacı ruhun, o dinci ruhun torunlarının intikam hissidir. Bunu anlamak mümkün değil. Aydınlanma hareketimiz Zaferle devam ediyor ve edecektir. Bu gerici güç her zamanki gibi tarihin karanlığına gömülecektir. Türkiye şu anda onun girdabını yaşıyor ve bundan kurtulacağımızı düşünüyorum” diye konuştu.

Türkiye’de tek olan heykel Selçuk’ta

Selçuk’ta yaptığı Anıt’ın Türkiye’de tek olduğuna dikkat çeken Heykeltıraş Mehmet Aksoy; “Türkiye’de ilk kez Kurtuluş Savaşını konu alan bir Anıttır bu. Türkiye’de bu kadar çok heykeller yapıldı ama bir tek Kurtuluş Savaşını anlatan heykel yok. Yanında rölyefler hep aksesuar olarak verilir. Heykelin asıl teması olmamıştır hiçbir zaman. Ben onu işledim. Bu bakımda heykelin büyük bir farklılığı vardır. Ben Gökçe’ye çok kızgındım, ‘tükürürüm böyle sanatın içine’ gibi hikayeleri olmuştu. O zaman dedim ki; ‘vay be, biz Kurtuluş Savaşını bitirememişiz, aydınlanma hareketi bitmemiş’ ve o kızgınlıkla bir teklif geldi dönemin belediye başkanından. Ben de bu heykeli yapacağımı söyledim. Zaten bir heykel yapmak istediğimi söylemiştim. 1994 yılında bunu hissetmiştim. Sayın Kamil Subaşı ile konuştuk ve bu heykel böylelikle ortaya çıktı. Benin Gökçe’ye kızgınlığım, hırsım ve de Kurtuluş Savaşı’nın devam ediyor olgusu beni buralara getirdi” şeklinde konuştu.

Kurtuluş Yolu Anıtı

Selçuk’ta Heykeltıraş Mehmet Aksoy tarafından yapılan “Kurtuluş Yolu Anıtı” her yıl 26 Ağustos’ta güneşle buluştuğu anda Atatürk siluetine dönüşüyor. Mehmet Aksoy, dünyada eşine az rastlanan bu heykeli yapmak için tam 3 yıl gözlem yaptı. Gözlemlerinin ardından, güneşin izdüşümlerini hesapladı. Ve saatler 12.30’u gösterdiğinde, Atatürk güneşle bir kez daha dünyaya geldi. Aksoy’un 26 Ağustos’u tercih etmesinin nedeni de, Büyük Taarruzun başladığı tarihe denk gelmesi.

buyuk-taarruz-yildonumu (4)

buyuk-taarruz-yildonumu (1)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.